Ukrayna Disisleri Bakani Kuleba Açiklamasi 'Dünyanin Ukrayna'ya Güvenlik Borcu Var'

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptigi konusmada, “Birlesmis Milletler sadece burada yaptigi kinamalarla degil somut adimlarla kanli Rus savas makinesinin önüne geçmeli” ifadelerini kullanarak, “Dünyanin Ukrayna’ya güvenlik borcu var” dedi.

Ukrayna Disisleri Bakani Kuleba Açiklamasi 'Dünyanin Ukrayna'ya Güvenlik Borcu Var'
Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, ABD’nin New York kentinde Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konustu.

Her geçen saat Ukrayna halkinin karsisindaki tehdidin arttigini ifade eden Kuleba, “Uluslararasi toplumun bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. Birlesmis Milletler sadece burada yaptigi kinamalarla degil somut adimlarla kanli Rus savas makinesinin önüne geçmeli” dedi.



“Ukrayna diplomasiye inanmaktadir”

Ukrayna’nin kan dökülmesini istemedigin vurgulayan Kuleba, “Ukrayna ve dünya bunu istemiyor. Bu konuda Rusya’yi durdurmak için yardiminiza ihtiyacimiz var. Ukrayna diplomasiye inanmaktadir. Siyasi, barisçil ve diplomatik çözümlere alternatif oldugunu düsünmüyoruz. Hala diplomasinin son sözü söylemesi için bir firsatimiz var” dedi.



“Rusya açiklama yapmaktan kaçiniyor, sadece tehditlerle yanit veriyor”

Rusya’nin diplomasiye siginarak on binlerce askerini Ukrayna sinirina getirdigini ifade eden Kuleba, “Bu rakam 150 binin üzerinde su an. Rusya açiklama yapmaktan kaçiniyor, sadece tehditlerle yanit veriyor. Karadeniz’de en az 46 savas gemisi konuslandirdi ve tatbikat bahanesiyle limanlari ablukaya aldi. Bu uluslararasi yasalarin ihlalidir. Ukrayna tarafindan Donbass bölgesinde yapildigi iddia edilen saldirilarin hepsini yalaniyoruz. Gerginligin diplomasi ile çözülmesi için elimizden geleni yapiyoruz ve yapmaya devam edecegiz” dedi.



“Rusya uluslararasi hukuku ortadan kaldirmaya çalismaktadir”

Rusya tarafindan atilan top mermileriyle bir anaokulunun vuruldugunu aktaran Kuleba, “Tüm bu korkunç örneklere her gün yenileri ekleniyor. Dünyada ve Avrupa’da yasanilacak barisçil gelecek bugün buraya bagli. Rusya uluslararasi hukuku ortadan kaldirmaya çalismaktadir. Diplomasi ve uluslararasi hukukla Rus saldirganligini durdurmamiz gerekiyor” dedi.



“2014 yilindan bu yana 64 binden fazla insan Kirim’dan ayrilmak zorunda kaldi”

Birlesmis Milletler’in sayisiz kere Ukrayna’nin toprak bütünlügünü destekledigini ifade ettigini hatirlatan Kuleba, “BM, Rusya’nin Ukrayna’nin topraklarini isgalini kinamistir. 2014 yilindan bu yana 64 binden fazla insan Kirim’dan ayrilmak zorunda kaldi. Yasadiklari korku etnik ve dinsel ayriliklar nedeniyle bulunduklari yerleri terk etmek zorunda kaldi” dedi.



“Rusya tüm dünyaya santaj yapiyor”

Rusya’nin tüm dünyaya santaj yaptigini belirten Kuleba, “Tüm dünya Rusya’nin global bir santaj yaptigini görüyor. Kirim dosyasini kapatmak için tüm dünyaya santaj yapiyor. Ukrayna küresel güvenlige tarihi bir katkida bulunmustur. Bizim güvenligimizin saglanmasi konusunda dünyadan yardim istiyoruz. Dünyanin Ukrayna’ya güvenlik borcu vardir” dedi.



“Rusya’nin diplomasiye geri dönmesi için çalismaya devam edecegiz”

Birlesmis Milletler Güvenlik Kurulu’nun (BMGK) 5 daimi üyesi ve Türkiye’nin katilimiyla yapilacak formati ortaya koymak istediklerini aktaran Kuleba, “Rusya’nin diplomasiye geri dönmesi için çalismaya devam edecegiz. Ukrayna’yi korumak ve Rusya’yi caydirmak için elinizden geleni yapmanizi istiyorum. Tüm devletleri ve uluslararasi topluluklari bölgedeki degisen devlet yönetimi konularini kabul etmemesini talep ediyoruz. Güçlü yaptirimlarla Moskova’yi hala saldirgan tavirlarindan vazgeçtirebiliriz” dedi.



“Topraklarimizi Rusya’dan korumaya haziriz”

Rusya’nin Ukrayna topraklarindan askerlerini çekmesi gerektigini vurgulayan Kuleba, “Biz Ukraynalilar baris istiyoruz ve problemlerin diplomasi yoluyla çözülmesini istiyoruz. Her türlü senaryoya haziriz topraklarimizi Rusya’dan korumaya haziriz. Olasi bir durumda mesru müdafaa hakkimizi kullanmaya haziriz. Rusya ile aranizda nasil bir iliski olursa olsun onu durdurmak sizin görevinizdir" dedi.

Kaynak: İHA