Çevre Felaketinin Yasandigi Sahilde Temizlik Çalismasi Baslatildi

Zonguldak’ta kullanilmayan çöp depolama alanindan dalgalarin sahile sürükledigi çöpler için temizlik çalismalari baslatildi. Kozlu ve Zonguldak Belediyelerinin sinirlarinda kalan alanda sahile giren is makineleri çöpleri toplamaya basladi. Ayni manzaranin yasanmamasi için depolama alaninin rehabilite edilmesi bekleniyor.

Çevre Felaketinin Yasandigi Sahilde Temizlik Çalismasi Baslatildi
Zonguldak Belediyesi ile Kozlu Belediyesi sinirlarinda kalan ve uzun yillar çöplerin gelisigüzel depolandigi alan, Sapça mevkisine yapilan atik ve geri dönüsüm tesisinin hayata geçmesiyle birlikte kullanima kapatildi Atiklarin topraga karistigi bölge adeta çöp dagina döndü, sahile yakin olmasi sebebiyle de dalgalar çöpleri önce denize ardindan da Kozlu sahiline sürükledi.

Geçen hafta sonu çevre felaketinin yasandigi korkunç manzara ile karsilasan vatandaslar, bölgenin rehabilite edilmesini ve kumsali kaplayan çöplerin Zonguldak ve Kozlu Belediyesi ekiplerince temizlenmesini istedi. Bazi vatandaslar ise tibbi atik, kemirgen ölüleri, plastik ve kanli serum siselerine ragmen piknik yapmaya devam etti.

Kamuoyunda büyük tepki çeken görüntülerin ardindan ekipler sahilde temizlik çalismasi baslatti. Zonguldak Belediyesi’ne ait is makineleri ve kamyonlar aritma tesisinin bulundugu bölgede kumsal üzerindeki çöpleri temizleme çalismasi yapti. Kozlu Belediyesi ekipleri de is makineleri ve temizlik personeli esliginde çöpleri Kozlu Sahili’nden temizlemeyi sürdürdü.

Tahkimat ile çöplerin denize karismasi engellenecek

Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un Zonguldak ziyaretinde yakindan inceledigi alana öncelik verilmesi talimati verdigi ögrenildi. Rehabilite edilmesi planlanan ve tahkimat yapilmasi beklenen alanin sahille olan baglantisinin kesilmesinin planlandigi ögrenildi. Ilk etapta tibbi atiklarin da yer aldigi çöplerin denize karismasi engellenecek. Millet Bahçesi yapilmasi planlanan alanin halkin kullanimina açilacagi 400 milyon liralik projenin hayata geçmesi için hazirliklarin sürdügü ifade edildi.

Belediye, "Kesin çözüm olmasa da temizlik çalismalarini tekrarliyoruz"

Kozlu Belediyesi sosyal medya hesabindan temizlik çalismalarinin kesin çözüm olmasa da yeniden yapildigini paylasarak söyle dedi:

"Kozlu sahili temizlik çalismalarimizda seferberlik ilan ettik. Is makineleri esliginde personelimiz, dalgalarla çöp depolama alanindan sahile sürüklenen çöpleri toplayarak kamyonlarla nakletme çalismalarini araliksiz sürdürüyor. Yapilan çalismalar kesin çözüm olmasa’da, Belediye olarak temizlik çalismalarimizi tekrarliyoruz.

Çalismalarimiz iliksu, Degirmenagzi plajlarinda’da devam etmektedir. Ancak, Kesin çözüm eski Zonguldak vahsi çöp depolama alaninin rehabilite edilmesinden geçmektedir.

Kozlu sahili ve diger plajlarimiza gelen bu çöplerin tekrar sahillerimizi kirletmemesi için eski vahsi çöp depolama alaninin rehabilite edilmesi sarttir. Belediye ekiplerimiz seferberlik halinde tekrar tekrar temizlik çalismalarini sürdürmekte olup, çalismalari bizzat yerinde takip ediyoruz."
Kaynak: İHA