'Senegal Ile Ikili Ticaret Hacmimiz 540 Milyon Dolara Ulasti'

Cumhurbaskani Erdogan, Senegal Cumhurbaskani Sall ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, “Afrika ülkeleriyle iliskilerimizi samimiyet, kardeslik ve dayanisma temelinde gelistirmeye devam edecegiz” dedi.

'Senegal Ile Ikili Ticaret Hacmimiz 540 Milyon Dolara Ulasti'


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Senegal Cumhurbaskani Macky Sall ile bas basa ve heyetler arasi görüsmelerinin ardindan ortak basin toplantisi düzenleyerek açiklamalarda bulundu.

Iki yillik bir aradan sonra Dakar’da bulunmaktan memnuniyet duydugunu dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, “Bu benim Senegal’e besinci gelisim. Muhterem kardesime ve Senegal halkina, sahsima heyetime gösterdikleri misafirperverlikten ötürü tesekkür ediyorum. Subat ayi itibariyle Afrika Birligi Dönem Baskanligini devralmis olan dost ve kardes ülke Senegal’e basarilar diliyorum” diye ekledi.

Istanbul’da düzenlenen 3. Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi’nde kabul edilen bildiri, eylem plani ve ortak uygulama raporuyla 2022-2026 döneminde Afrika’yla iliskiler bakimindan bir yol haritasi belirlendigini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, “Afrika ülkeleriyle iliskilerimizi samimiyet, kardeslik ve dayanisma temelinde gelistirmeye devam edecegiz. Kiymetli kardesimle yaptigimiz görüsmelerde Türkiye-Senegal iliskilerini tüm veçheleriyle ele aldik. Is birligimizi derinlestirmek hususunda ayni kararliligi paylastigimizi bir kez daha ifade ettik” açiklamasinda bulundu.

“Ziyaretim vesilesiyle, Dakar Olimpik Stadyumu’nun açilis törenine yarin degerli kardesimle birlikte istirak edecek olmaktan memnuniyet duyuyorum” ifadelerini kullanan Cumhurbaskani Erdogan, “Senegal’in sportif basarilarina basari katacak yeni stadyumun bir Türk firmasi tarafindan insa edilmis olmasiyla da ayrica iftihar ediyorum. Senegal Millî Takimi’nin Afrika Uluslar Kupasi’nda sampiyon olarak yakaladigi büyük basaridan dolayi tebrik ediyorum” dedi.



"SENEGAL ILE IKILI TICARET HACMIMIZ 540 MILYON DOLARA ULASTI"

Senegal ile ikili iliskilerde, son dönemde düzenlenen karsilikli üst düzey ziyaretlerin önemli bir ivme yakalanmasini sagladigini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, “Bugünkü görüsmelerde de ekonomi, yatirimlar, savunma sanayi ve terörle mücadele alanlarindaki iliskileri nasil daha ileri bir düzeye tasiyabiliriz bunlari etraflica görüsme firsatimiz oldu. Ziyaretim vesilesiyle, Dakar Büyükelçiligimizin yeni Kançilarya Binasi’nin resmî açilisini da yarin gerçeklestirecegiz” seklinde konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, “Salgina ragmen 2021 yilinda ikili ticaret hacmimiz önceki yila göre yüzde 42 artarak 540 milyon dolari asti” açiklamasinda bulundu.

Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti: “Firmalarimizin ‘Yükselen Senegal Plani’ kapsamindaki katkilari Senegal halkinin da destegiyle devam edecektir. Senegal’deki firmalarimiz ayrica enerji, çelik üretimi, saglik, gida sanayii, hazir beton üretimi ve altin isleme alanlarinda karsilikli menfaat temelinde faaliyetlerde bulunuyorlar.”

Cumhurbaskani Erdogan, sözlerini söyle tamamladi: “Kalkinma alaninda da yakin is birligi içerisindeyiz. 2007 yilindan bu yana Senegal’de toplam 12 milyon dolar degerinde 186 projeyi hayata geçiren TIKA, faaliyetlerini sürdürmekte kararlidir. Türkiye Maarif Vakfimiz ise Senegal’de 13 okulda toplam 857 ögrenciye egitim veriyor. 1992 yilindan bu yana Türkiye burslarindan yararlanan Senegalli ögrenci kardeslerimizin sayisi 187’ye ulasmistir. Senegal makamlarinin FETÖ terör örgütüyle mücadelemizde sagladiklari destek için de tesekkür ediyoruz. Bu destek ve dayanismanin devam edeceginden eminiz. Bu düsüncelerle aziz kardesim Cumhurbaskani Macky Sall’e ev sahipligi için tekrar tesekkür ediyor, ziyaretimizin hayirlara vesile olmasini diliyorum.”

Kaynak: İHA