Rusya Devlet Baskani Putin, Donetsk Ve Luhansk'in Bagimsizligini Tanidi

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ulusa seslenis konusmasinda, Ukrayna’dan tek tarafli olarak bagimsizligini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni Rusya tarafindan tanindigini duyurdu.

Rusya Devlet Baskani Putin, Donetsk Ve Luhansk'in Bagimsizligini Tanidi
Ukrayna’nin dogusundaki Donbass Bölgesi’nde yer alan ve Rusya yanlilarinin tek tarafli olarak bagimsizligini ilan ettigi eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bagimsizligi Rusya tarafindan resmen tanindi. Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin yaptigi ulusa seslenis konusmasinda, ABD ve NATO’nun yani sira Ukrayna ve batili ülkeleri de elestirerek, Rusya’nin sürekli tehdit altinda oldugunu öne sürdü.

Konusmasinda Ukrayna’nin, Rusya tarihinin önemli bir parçasi oldugunu savunan Putin, “Ukrayna Rusya için sadece komsu bir ülke degil ayni zamanda tarihin bir parçasidir. Ukraynalilar yoldaslarimiz ve akrabalarimizdir. Modern Ukrayna, tarihi bölgelerinin bir kisminin reddedilmesi nedeniyle tamamen Rusya tarafindan olusturuldu. Kimse oradaki sakinlere bir sey sormadi. Bolseviklerin baslica görevi, ne olursa olsun iktidara tutunmakti. Lenin’in devlet insaati ilkeleri, siradan bir hata olmaktan çok daha kötüydü. Bolsevik politikasi sonucu Sovyet Ukrayna’si olustu. Günümüzde Ukrayna için ’Vladimir Ilyiç Lenin Ukrayna’si’ diyebiliriz. Ukrayna’nin mimari Lenin. Lenin’in Donbass’i Ukrayna’ya baglayan sert emirleri dahil arsiv belgeler bunu dogruluyor. Sovyetler Birligi’nden ayrilan cumhuriyetlerin bagimsizlik hakki temele konulan bir mayindi" dedi.

“Kendilerini Rus olarak gören kisiler artik Ukrayna’ya ait degiliz”

Kiev yönetimini elestiren ve Rusya’nin Ukrayna’ya verdigi desteklerden bahseden Putin, “Rusya, Ukrayna’nin borçlarini da tamamen karsiladi. Ama Kiev, yurtdisindaki varliklarin iadesi anlasmasini yerine getirmeyi reddetti. 1991 - 2013 yillari arasinda Rusya, Ukrayna bütçesine 250 milyar dolar fayda sagladi. Önemli kararlar üzerinde Bati söz sahibi. Devletten belediyeye kadar ana devlet kurumlari, enerji sirketleri, tasimacilik tüm bu alanlar Bati tarafindan yönetiliyor. Ukrayna’nin artik bagimsiz bir sistemi bile söz konusu degil. Herhangi bir liman sisteminin bagimsiz oldugunu söyleyemeyiz. ABD’nin de aslinda ulusal yolsuzlukla mücadele bürosunu yönettigini görüyoruz. Bunun sonuçlari nerede? Hala yolsuzlugun söz konusu oldugunu görüyoruz. Ukraynalilar ülkelerin koloni haline geldiginin farkindalar. Artik kukla devleti haline geldiginin farkinda Ukrayna. Halkin çikarlarina yöneticiler hizmet etmiyor. Tam tersine güç kullanarak Rusya’yi asimile etmeye çalisiyorlar, daha ayrilikçi davranmaya çalisiyorlar. Kendilerini Rus olarak gören kisiler artik Ukrayna’ya ait degiliz diyorlar” ifadelerini kullandi.

“Ukrayna simdi dis güçler tarafindan yönetiliyor”

Kiev yönetimini beceriksizlikle suçlayan Putin, Ukrayna’nin bati yanlisi politikalari nedeniyle ekonomik sorunlar yasadigina isaret ederek, “2021’de tersanenin kapandigini gördük. 2016’dan itibaren tek bir uçak bile üretmediklerini görüyoruz. Geçmiste uçak üretimi yapan alanlar artik üretim yapmiyorlar. Gaz, tasimacilik için de ayni durum söz konusu. Sovyetler’den devraldiklari pek çok sektörün yok olduklarini görüyoruz. Bu fakirlik ve yikima yol açti. Bati destekli seçimler yillardir insanlarin kafasina sokuldu. Gerçek su, Ukrayna ekonomisinin çöktügünü halkin soyuldugunu görüyoruz. Ukrayna simdi dis güçler tarafindan yönetiliyor. Batidan gelen kararlar dogrultusunda yönetilen bir ülke haline dönüstü” dedi.

Ukrayna, Rus topraklarini tehdit ediyor

Ukrayna’nin NATO ve ABD ile birlikte Rusya’nin topraklarina bir tehdit olusturdugunu savunan Putin, “Bir ülkenin kendi güvenlik tehditlerinin, bir baska ülkeye tehdit olusturmamasi gerekmemektedir. Fakat Ukrayna, böyle yaparak Rus topraklarini tehdit ediyor. ABD liderliginin aktif çatisma konusunda Ukrayna’nin dogusunda gerçeklesen olaylara göre sekillenecegini gösteriyor. Söyledikleri suydu, NATO barisçil ve savunma ile ilgili bir yapidir. Ancak biz sözlerin degerini biliriz. 90’larda Almanya’nin bir araya gelmesinden bahsettigimizde Sovyetlere su söz verilmisti; Burada idari kolluk kuvveti 1 santimetre bile sinir degistirmeyecektir. Bize bu sekilde güvenceler verilmisti ancak daha sonra bu sözler degisti” dedi.

“Ukrayna’nin nükleer silah sahibi olmasi Rusya için tehdit olur”

Ukrayna tarafinin sürekli olarak nükleer silah gelistirmeye yönelik niyetleri olduguna dair söylemleri oldugunu belirten Putin, “Ukrayna’nin nükleer silah gelistirme plani kabul edilemez. Ukrayna’nin nükleer silah sahibi olmasi Rusya için tehdit olur. Eger isterlerse böyle bir sey yapabileceklerini biliyoruz. Sovyetler Birligi tecrübeleri var” dedi.

Kiev yönetimini Donbass konusunda elestiren Putin, “Kiev’de iktidari ele geçiren ve elinde tutanlardan askeri eylemlerine derhal son vermelerini talep ediyoruz. Aksi takdirde, kan akmaya devam etmesinden tüm sorumluluk tamamen Ukrayna topraklarinda hüküm süren rejimin üzerinde olacak. Halihazirda Donbass’ta yerlesimlerin atese maruz kalmadigi tek bir gün bile geçmiyor. Büyük ordu grubu taarruzi insansiz hava araçlarini, agir teçhizati, füzeleri, toplari ve çok namlulu roketatarlari kullaniyor. Çocuklar, kadinlar, yaslilar dahil insanlara yönelik zorbalik son bulmuyor. Batili meslektaslarimizin kendilerini tek temsilcileri olarak ilan ettikleri sözde medeni dünya, bunu fark etmemeyi tercih ediyor, sanki tüm bu dehset, yaklasik 4 milyon kisinin maruz kaldigi soykirim yokmus gibi” dedi.

Ukrayna’nin Kirim’i geri almayi amaçladigini söyleyen ve bu konuda batililardan destek aldigini savunan Putin, “Ukrayna, Kirm’a yönelik eylemlerini baska ülkelerin dis istihbaratlari destegiyle yürütüyor” ifadelerini kullandi.

“Rusya ana tehdit olarak ilan edilmis durumda”

Rusya’nin sundugu güvenlik garantilerine ABD ve NATO’dan olumsuz yanit geldigini söyleyen Putin, “Egemenligimizden, ulusal çikarlarimizdan ve degerlerimizden asla ödün vermeyecegiz. Açikça ve dogrudan söylemek istiyorum, mevcut durumda, temel konularda esit diyalog önerilerimiz ABD ve NATO tarafindan cevapsiz kaldigi bu durumda, ülkemize yönelik tehditlerin seviyesi önemli ölçüde artarken, Rusya kendi güvenligini saglamak için misilleme önlemleri alma hakkina sahiptir” dedi.

Rusya’nin, NATO tarafindan resmen tehdit olarak ilan edildigini belirten Putin, “ABD stratejik planlama belgeleri, sözüm ona ‘düsman füze sistemlerine yönelik önleyici saldiri’ ihtimalini içeriyor. Ayrica ABD ve NATO’nun bas düsmaninin kim oldugu da biliniyor, elbette Rusya. NATO belgelerinde ülkemiz resmen ve dogrudan Avrupa-Atlantik güvenligine yönelik ana tehdit olarak ilan edilmis durumda. Ve Ukrayna böyle bir saldiri için siçrama tahtasi görevi görecek” ifadelerini kullandi.

“Bogazimiza biçak dayandi”

Sunduklari güvenlik garantileri taslaginda kendileri tarafindan 3 temel madde bulundugunu hatirlatan Putin, “Rusya’nin ana önerileri reddedilmemeli. Rusya’nin 3 ana talebi vardi. NATO’nun doguya dogru ilerlememesi. Rusya’nin sinirlarina saldiri silahlari konuslandirilmamasi ve 1997 yilinda imzalanan anlasmaya göre NATO’nun kendi alanlarinda kalmalari. Hep açik kapi politikalarindan bahsedip bize santaj yaptilar. Bizim ülkemiz ne kadar güçlenirse o kadar çok yaptirim uygulayacaklar” dedi.

NATO’nun kendi sinirlarina kadar geldigini söyleyerek NATO’nun askeri gücünden de bahseden Putin, “Denizaltilardan bile firlatilabilen füzeleri var. 35 dakikalik, 7-8 dakikalik füzeler var. 5 dakikada hedefe ulasabilen hipersonik füzeleri var. Yani bizim bogazimiza biçak dayamislar” dedi.

Putin, Donetsk ve Luhansk’in bagimsizligini taniyan kararnameyi imzaladi

Yaklasik 1 saat boyunca canli yayinda tüm dünyaya önemli mesajlar veren Putin, açiklamalarinin sonunda Ukrayna’dan tek tarafli olarak bagimsizligini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bagimsizligini tanidiklarini açikladi.

Rusya’nin, Ukrayna’nin toprak bütünlügünü tanimak için her seyi yaptigini savunan Putin, “Rusya Ukrayna’nin toprak bütünlügünü tanimak için her seyi yapti. BM’nin 2202 numarali maddesini uygulamak için her seyi yapti. Kiev rejimi saldirgandir ve 2014 yilindaki darbeyle kurulmustur. Donbass krizini askeri operasyon disinda çözme girisimi yoktu. Bu nedenle Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’ni tanima kararini onayliyorum” dedi.

Kaynak: İHA