Kusadasi Sahilinde Nadir Görülen Deniz Canlilari Ölü Olarak Bulundu

Aydin’in Kusadasi ilçesinde nadir olarak görülen Tirtak türü bir yunus ve Chelonia Mydas türü Yesil Deniz Kaplumbagasi sahilde ölü olarak bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü, denizlerde nadir görülen canlilarin korunmasi gerektigini belirtti.

Kusadasi Sahilinde Nadir Görülen Deniz Canlilari Ölü Olarak Bulundu


Güzelçamli sahilinde denizlerde nadir olarak görülen tirtak türü bir yunus ve Chelonia Mydas türü yesil bir deniz kaplumbagasi vatandaslar tarafindan ölü olarak bulundu. EKODOSD’a yapilan ihbar üzerine bölgeye gelen EKODOSD ekibi hayvanlar üzerinde inceleme yapti. Yunus üzerinde yapilan incelemede, karinda muhtemelen kesici bir aletle kesilmis yarilma ve kuyrukta derin bir kesik izi oldugu görüldü.

Yunusun hedef disi av olarak yakalandigi ihtimali üzerinde duruldugunu ifade eden EKODSD Baskani Bahattin Sürücü, "Yunusun deri yüzeyine bakildiginda olusan düzgün çiziklerin muhtemelen büyük bir tekne güvertesinde sürünmekten meydana geldigi düsünüyoruz. Yunusun hedef disi av olarak yakalandigi ve sonucunda bu durumun meydana geldigi tahmin ediliyor. Deniz ekosisteminde besin zincirinin en üst halkalarindan birinde olan yunuslar deniz kirliligi, trol aglarina takilma, plastik atiklar gibi nedenlerle ölürken bazen de duyarsiz kisilerce bu yunusta oldugu gibi kasti ölümler de yasaniyor. IUCN kategorilerine göre, Küresel ve Akdeniz ölçeginde tehlike altinda olan Tirtak türü 2,14 metre boyutundaki yunustan doku örnekleri alinarak, Türk Deniz Arastirmalari Vakfi’na gönderildi" dedi.



Deniz kaplumbagasi da ölü olarak bulundu

Öte yandan yakin bir sahilde baska önemli tür olan Chelonia Mydas türü bir Yesil Deniz Kaplumbagasi’nin da kiyida ölü olarak bulundugunu belirten Sürücü, "Yapilan incelemelerde herhangibir yara ve kesi izine rastlanmadi. Bu kaplumbaganin da hedef disi av olarak aglara yakalandigini ve nefes almak için su yüzeyine çikamadigindan bogularak öldügü tahmin ediliyor. Yesil kaplumbaganin ölçümlemeleri yapilarak, doku ve keratin örnekleri alindi. Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü’ne DNA çalismalari için gönderildi. Kaplumbaga da mikroplastik çalismalari için Dalyan’da bulunan DEKAMER’e gönderilecek" diye konustu.



Denizlerde nadir görülen canlarin korunmasi gerektigini kaydeden Sürücü, "Deniz ekosisteminin saglikli göstergeleri olan bu nadir türlerin korunmasi için basta deniz insanlarina, deniz kirliliginin önlenmesi için duyarli insan sayisinin çogaltilmasina, gerekli denetim ve yaptirimlarin uygulanmasi için de ilgili kurumlara önemli görev düsüyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA