'Küresel Piyasalarda 2022'De Daha Zayif Bir Döneme Girecegiz'

2021 yilinda bir önceki yila göre yüzde 25 artis göstererek 28,5 trilyon dolarla rekor seviyeye olusan küresel ticaret hacminin 2022 yilinda baski altina girecegini ifade eden Ekonomist Doç. Dr. Semra Boga, “Birlesmis Milletler Ticaret ve Kalkinma Konferansi’nin (UNCTAD) Subat ayinda yayimladigi Küresel Ticaret Raporu’na göre dis ticaret hacmi açisindan küresel piyasalarda 2022 yilinda daha zayif bir döneme girecegimizi söyleyebiliriz” dedi.

'Küresel Piyasalarda 2022'De Daha Zayif Bir Döneme Girecegiz'
“Gelismekte olan ülkeler güçlü bir ivme yakaladi”

2021 yilinin son çeyreginde hemen hemen tüm ülkelerde dis ticaret seviyelerinin pandemi öncesi dönemi yakaladigini belirten Beykent Üniversitesi Uluslararasi Ticaret ve Finansman Bölümü Ögr. Üyesi Doç. Dr. Semra Boga, “Özellikle gelismekte olan ülkelerin gelismis ülkelere göre daha güçlü bir ivme yakaladigini gördük. Gelismekte olan ülkelerde ihracat artisinin 2020 yilina göre yüzde 30 oraninda artarken gelismis ülkelerde artis yüzde 15 oraninda gerçeklesti. Gelismekte olan ülkelerin ihracat performansini etkileyen en önemli unsurlardan biri emtia fiyatlarindaki artis oldu” dedi.



“2022 yilinda daha zayif bir döneme girecegiz”

Birlesmis Milletler Ticaret ve Kalkinma Konferansi’nin (UNCTAD) Subat ayinda yayimladigi Küresel Ticaret Raporu’nu degerlendiren Doç. Dr. Boga, “Rapora göre dis ticaret hacmi açisindan küresel piyasalarda 2022 yilinda daha zayif bir döneme girecegimizi söyleyebiliriz. 2021 yilinda dis ticarette yasanan olumlu egilimin yüksek emtia fiyatlari, pandemi kisitlamalarinin azalmasi ve devasa ekonomik tesvik paketlerine bagli olarak talepteki güçlü toparlanmanin sonucu oldugu dikkate alindiginda, para politikalarindaki sikilasmaya bagli olarak dis ticaret hacimlerinin de ‘normallesme’ sürecine girmesini bekleyebiliriz” ifadelerini kullandi.

“2022 yilinda Türkiye’nin önündeki en büyük risk FED”

Amerika Merkez Bankasi’nin (FED) faiz politikasinin 2022 yilinda özellikle dis borcu yüksek olan ülkelerde kirilganligi artiracak ve küresel ticareti yavaslatacak en önemli risk olarak görüldügüne vurgu yapan Doç. Dr. Boga, “Türkiye, 2021 yilinda bir önceki yila göre ihracatini yüzde 32,85 oraninda artirarak 225 milyar dolarin üzerinde ihracat yapti. Dis ticaret hacminde de yüzde 27,64 artis saglayarak küresel ticaret ortalamasinin üzerinde bir performans sergiledi. 2021 yilinda tarihi rekor seviyelere ulasan ihracat rakamlari Türkiye’nin Orta Vadeli Program’da hedefledigi 230 milyar dolarlik ihracata ulasabilecegi yönünde ümit vadediyor. Avrupa ülkelerinde Omicron varyantiyla yeniden gündeme gelen kisitlamalarin Subat ayinda gevsetilmesi Türkiye’nin basta Almanya olmak üzere en büyük ihracat pazarlarini olusturan AB ülkelerine ihracati artirabilecegi yönünde olumlu bir sinyal verirken, 2022 yilinda Türkiye’nin ihracat hedeflerini gerçeklestirmesinin önündeki en büyük risk FED’in baslattigi parasal sikilasma adimlarinin Avrupa Merkez Bankasi tarafindan takip edilmesiyle olusabilecek bir talep daralmasi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA