Türkiye'den Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne Covid-19 Asisi Destegi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaskani Felix Tshisekedi ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, Türkiye’den Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne 1 milyon doz Sinovac, 100 bin doz Turkovac asisi gönderecegini açikladi.

Türkiye'den Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne Covid-19 Asisi Destegi


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldigi Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Cumhurbaskani Felix Tshisekedi ile bir araya geldi. Erdogan ve Tshisekedi, ikili ve heyetler arasi görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Erdogan, son 6 ayda Tshisekedi ile üçüncü kez bir araya geldigini hatirlatarak, ziyaretinin iki ülke arasindaki iliskilerde ivmeyi arttiracagini aktardi. Türkiye ile Afrika ülkeleri arasindaki iliskiye deginen Cumhurbaskani Erdogan, “Türkiye Afrika Ortaklik Zirvesi’nde kabul ettigimiz bildiri eylem plani ve ortak uygulama raporuyla 2022-2026 döneminde Afrika ile iliskilerimiz bakimindan bir yol haritasi belirledik. Afrika ülkeleri ile iliskilerimizi bu çerçevede samimiyet kardeslik ve dayanisma temelinde gelistirmeye devam edecegiz. Bugün yaptigimiz görüsmelerde ülkelerimiz arasindaki iliskileri ve isbirligi imkanlarini ayrintili sekilde gözden geçirdik” dedi.



Erdogan’dan Ituri’deki terör saldirisinda hayatini kaybedenlere bassagligi

FETÖ ile mücadeleye deginen Cumhurbaskani Erdogan, “Ikili isbirligimizi gelistirme yönündeki irademizi karsilikli olarak bir kez daha teyit ettik. Güvenlik ve terörle mücadele alanlarinda dayanismamizi kararlilikla sürdürüyoruz. Cumhurbaskani Tshisekedi basta olmak üzere FETÖ terör örgütü ile mücadelemizde destegini esirgemeyen Kongo Demokratik Cumhuriyeti makamlarina tesekkür ediyorum. Biz de terörle mücadelesinde Kongo Demokratik Cumhuriyeti hükümetinin yaninda olmayi sürdürüyoruz. 1 Subat‘ta Ituri’de düzenlenen terör saldirisinda hayatini kaybeden vatandaslariniz için bassagligi diliyorum” dedi.



“Kalkinma çabalari Kongo Demokrasi Cumhuriyeti’nin yaninda olmaya devam edecegiz”

Türkiye’nin Kongo Demokrasi Cumhuriyeti’ni desteklemeye devam edecegini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, “Egitim ve kültür alanlarindaki isbirligimizi de ortak projelerle gelistirmek istiyoruz. Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin kalkinma çabalarina olan destegini sürdürüyor. TIKA mesleki egitimden sagliga, idari ve sosyal altyapiya destekten okul yenilemesine kadar çesitli projeler yürütüyor. Kalkinma çabalari Kongo Demokrasi Cumhuriyeti’nin yaninda olmaya devam edecegiz” dedi.



Türkiye ile Kongo Demokratik Cumhuriyet arasindaki ticaret hacminde hedef 250 milyon dolar

Imzalanan anlasmalarla ikili iliskilerin güçlendigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, “Siyasi iliskilerimizi yakaladigimiz ivme ile uyumlu çalisma, ekonomik ve ticari iliskilerimiz giderek güçleniyor Salgin öncesinde 2018 yilinda 36,5 milyon dolar olan ticaret hacmimizi neredeyse ikiye katladik. 250 milyon olan hedefimize dogru yürüyoruz. Insallah bu rakama da en kisa zamanda ulasacagiz. Kongo Demokratik Cumhuriyet makamlarinin destegiyle is adamlarimizi buradaki yatirimlarini artirmalari için tesvik ediyoruz” dedi.



Türkiye’den Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne asi destegi

Türkiye’den Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne Covid-19 salgini ile mücadele kapsaminda asi hibesi yapilacagini duyuran Cumhurbaskani Erdogan, “Türkiye Afrika Zirvesi vesilesiyle açikladigim Covid-19 asisi hibesine dahil gerekli çalismalari yaptik. 100 bin doz asiyi uçakla beraberimde getirdim. Ayrica ilave olarak Saglik Bakanligimiz bu gece veya yarin 1 milyon Sinovac asisi ve bunun yaninda da 100 bin doz Turkovac asisini yine gönderecekler” dedi.

Kaynak: İHA