Kalp Çarpintisiyla Yasamak Zorunda Degilsiniz

Denizli’de yasayan 32 yasindaki hasta, son 2 yildir yasadigi kalp çarpintisi ve 10 yil önce kalp sikayetlerinden dolayi ablasyon tedavisi görerek Özel Denizli Tekden Hastanesi Kardiyoloji doktorlarindan Doç. Dr. Murat Ünlü’ye basvurdu. Hasta, kalpteki ritim bozukluklarini teshis etmek amaciyla yapilan EPS yöntemi ile tedavi edilerek sagligina kavustu. Doç. Dr. Murat Ünlü, “Kalbin hem sag tarafindan hem sol tarafindan ritim bozukluguna neden olan aksesuar kablolarini yakarak hastamiza uygun tedavi yöntemini gerçeklestirdik. Basari sansimiz burada yüzde 99 civarindadir” dedi.

Kalp Çarpintisiyla Yasamak Zorunda Degilsiniz


Özel Denizli Tekden Hastanesi Kardiyoloji bölümü doktorlari, kalp ritim bozukluklarinin saglik alaninda en çok merak edilen ve en çok arastirilan konulardan biri oldugunu söyledi.

Günümüzde özellikle pandemi ile birlikte kalp rahatsizliklarinin da önemli ölçüde arttigini ve birçok kisinin kalp çarpintilarini dikkate almayarak tedaviyi geciktirmesinin daha önemli sorunlara sebep oldugunu anlatan Özel Denizli Tekden Hastanesi Kardiyoloji doktorlarindan Doç. Dr. Murat Ünlü, “Kalp hastaligi olanlarin hassasiyet göstererek daha kaliteli yasam sürmeleri adina kontrollerini mutlaka yaptirmalari gerekmektedir. Kalp ritim bozuklugu rahatsizliklarinda etkili bir yöntem olan EPS (Elektrofizyolojik) çalisma yöntemi anjiyo laboratuvarinda, ritim bozuklugunun yeri ve seklini saptamak, ayni esnada kalici olarak tedavi etmek için yapilan bir islemdir. Hastanemize kalp çarpintisi sikayetiyle gelen 32 yasindaki hastamiza yapilan EPS yöntemi ile tedavi önererek, isleme aldik” seklinde konustu.



“EPS ve ablasyon (yakma) tedavisinden sonra hastamiz çarpintisiz ve ilaç kullanmak zorunda kalmadan daha kaliteli bir sekilde hayatini sürdürebilecek”

Özel Denizli Tekden Hastanesi Kalp sagligi ekibinden Kardiyoloji doktoru Doç. Dr. Murat Ünlü, yapilan EPS uygulamasindan bahsederek, “Hastamiz çarpinti sikayetiyle dis merkezden bize müraacat etti. Daha önce kendisine baska bir merkezde ritim bozuklugu ile ilgili EPS (Elektrofizyolojik) çalismasi yapilmis ve ritim bozukluguna sebep olan kablo yakilmis. Yaklasik 10 yil geçtikten sonra çarpintilari tekrar baslamis. Bize geldiginde gerekli muayeneleri ve tetkikleri yaparak EPS (Elektrofizyolojik çalisma) yöntemini önerdik. Daha öncen yapilan ablasyon bölgesinde yeniden bir canlanma oldugunu gördük. Daha sonra yaptigimiz çalismada baktik ki kalbin sol tarafinda da ritim bozukluguna neden olan dogumsal ters çalisan bir kablo var. Bu da çarpintiya sebep olan ikinci bir odakti. Hastamizin da rizasini aldiktan sonra kalbin sol tarafina geçerek hastamizin ritim bozukluguna sebep olan aksesuar yolunu (ters çalisan kablo) yaktik. Herhangi bir çarpintisi kalmadigini saptadik. Kalbin hem sag tarafindan hem sol tarafindan ritim bozukluguna neden olan aksesuar kablolarini yakarak hastamiza uygun tedavi yöntemini gerçeklestirdik. Basari sansimiz burada yüzde 99 civarindadir. Hastamizin hastanede kalmasina gerek kalmadan ayni gün taburcu edecegiz. Bundan sonra ilaç kullanmasina da gerek kalmayarak hayatini daha kaliteli bir sekilde devam ettirebilecek. Hastamiza geçmis olsun dileriz” dedi.



“Özellikle benim gibi kalp sikintisi çeken hastalarin geciktirmeden kontrollerini yaptirmalarini öneririm”

32 yasindaki hasta, yapilan EPS isleminden sonra yasadigi durum hakkinda bilgi vererek, “Yaklasik 2 yildir yasadigim çarpinti sebebiyle hastaneye basvurdum. 10 sene önce yine kalp sikayetlerimden dolayi ablasyon tedavisi görmüstüm. Son 2 yildir ara ara çarpinti yasamama ragmen son zamanlarda bu çarpintilar iyice siklasmisti. Bundan dolayi Tekden Hastanesi’ne geldim. Gelmeden önce kardiyoloji doktorlarini arastirmistim. Tavsiye üzerine de Doç. Dr. Murat Ünlü’ye geldim. Doktor Bey yaptigi muayene ve tetkikleri degerlendirerek daha kaliteli bir hayat yasamam için ablasyon olmam gerektigini söyledi.

Kendisine gerçekten çok tesekkür ederim. Su an gayet iyi durumdayim. Buradan herkese mutlaka belirli araliklarla kalp kontrollerini yaptirmalari gerektigini öneririm. Özellikle benim gibi daha önce kalp ile ilgili sikinti yasayan hastalarin ve ailesinde kalp ile ilgili hastaliklari olanlarin. Doktoruma da hastaneye de çok tesekkür ederim” diye konustu.



“EPS yöntemi ile kalpteki elektrik sisteminin yeterliligi test edilir ve kalbe uyarilar verilerek ritim bozuklugu olusup olusmadigina bakilir”

Özel Denizli Tekden Hastanesi Kardiyoloji doktorlarindan Doç. Dr. Murat Ünlü, “EPS dedigimiz Elektrofizyolojik çalisma, tani amaciyla yapilan girisimsel bir tetkiktir. Kalpteki ritim bozukluklarini teshis etmek amaciyla yapilan islemdir. Kalbin yavas çalismasi, hizli çalismasi ya da düzensiz çalismasi seklinde olan durumlari incelemek için EPS yöntemi uygulanir. EPS uygulamasi,özellikli kataterlerin kalp içindeki pozisyonunu izlemek için anjiyo laboratuarinda, lokal anestezi ile yapilir. Agrili bir islem degildir. Riski yoktur. Her yasta yapilabilir. EPS yöntemi ile kalpteki elektrik sistemine uyarilar verilerek aritmi olusup olusmadigina bakilir. Islem hastaligin durumuna göre 20-30 dakikadan yaklasik 2 saate kadar sürebilmektedir. Bu tamamen hastanin durumuna bagli bir durumdur. Hasta, genellikle gün içinde taburcu edilir. Birçok hastalikta oldugu gibi kalp rahatsizliklarinda da erken teshis son derece önemlidir. Kontrollerinizi yaptirmayi ihmal etmeyin.” seklinde bilgi verdi.
Kaynak: İHA