Çatismalarin Devam Ettigi Donbass'tan Sivillerin Tahliyesi Sürüyor

Ukrayna’nin dogusundaki Donbass Bölgesi’nde, Rusya yanlisi milisler ile Ukrayna ordusu arasinda yasanan çatismalarin ardindan Luhansk ve Donetsk bölgelerinden, yaklasik 70 bin kisinin Rusya’ya tahliyesinin gerçeklestirildigi bildirildi.

Çatismalarin Devam Ettigi Donbass'tan Sivillerin Tahliyesi Sürüyor
Ukrayna’nin dogusundaki Donbass Bölgesi’nde artan çatismalar ve patlayan bombalar nedeniyle gerilim had safhaya çikti. Ukrayna’dan tek tarafli olarak bagimsizligini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti liderleri, bölge sakinlerine Rusya topraklarina gitmeleri yönünde çagrida bulundu. Donbass’taki Donetsk’ten suana kadar 40 binden fazla kisinin Rusya’nin Rostov kentine tahliye edildigi aktarilirken, Luhansk Bölgesi’nden ise 28 bin 950 kisinin Rusya topraklarina geçtigi duyuruldu.

Rusya Acil Durumlar Bakan Yardimcisi Aleksandr Çupriyan yaptigi açiklamada, “Donetsk ve Luhansk’tan tahliye edilen nüfusun yüzde 60’i çocuklardan olusuyor. Suan Rostov disinda Rusya’nin 30 farkli kentini mülteciler için hazir hale getiriyoruz” dedi.

Donbass Bölgesi sakinlerinin birçogu kendi araçlariyla Rusya topraklarina geçerken, çok sayida otobüs, mültecilerin tahliyesi için sefer düzenledi.

Sivillerin tahliyesinde karayolu ulasiminin yetersiz kalmasinin ardindan, Rusya’nin Rostov kenti ile Donbass Bölgesi’ne ek tren seferleri konuldu. Demiryolu hatti üzerinden son 24 saatte yaklasik 5 bin kisi Rostov’a ulasti.

Çatismalar devam ediyor

Donbass Bölgesi’ndeki Rusya yanlisi milisler ile Ukrayna ordusu arasinda çatismalarin siddeti artmaya devam ediyor. Geçtigimiz günlerde, karsilikli top atislari ile saldiri düzenlenen bölgede, her 2 tarafin sinirlari arasindaki kirsal bölgelerde çatismalarin köylere kadar siçradigi, sokak aralarinda Ukrayna askerleri ve Rusya yanlisi milisler arasinda sicak temas oldugu öne sürüldü. Çatismalarin özellikle gece saatlerinde arttigi, Donbass Bölgesi’ndeki bazi evlere bombalar düstügü duyuruldu. Can kaybi ve yaralanmalara iliskin net bir bilgi verilmezken, Donetsk ve Luhansk tarafinda ilan edilen seferberlik nedeniyle eli silah tutan tüm gönüllülere kamuflaj ve silahlar verilerek cephelerde görevlendiriliyor.
Kaynak: İHA