Gine Bissau'daki Basarisiz Darbe Girisiminde Can Kaybi 11'E Yükseldi

Gine Bissau’da gerçeklestirilen basarisiz darbe girisimi sirasinda hayatini kaybedenlerin sayisi 11’e yükseldi.

Gine Bissau'daki Basarisiz Darbe Girisiminde Can Kaybi 11'E Yükseldi
Bati Afrika ülkesi Gine Bissau’nun Cumhurbaskani Umaro Sissoco Embalo’yu devirmeye yönelik gerçeklestirilen basarisiz darbe girisiminin ardindan hayat normale döndü. Hükümet sözcülerinden Fernando Vaz yaptigi açiklamada, darbe girisimi sirasinda 4’ü sivil olmak üzere 11 kisinin öldürüldügünü duyurdu. “Hükümet, saldiri sirasinda ölen 11 kisinin kaybinin yasini tutuyor" diyen Vaz, yasamini yitirenler arasinda üst düzey bir Tarim Bakanligi yetkilisinin de bulundugunu kaydetti.



Ne olmustu?

Gine Bissau’nun baskenti Bissau’da dün Cumhurbaskani Umaro Sissoco Embalo’nun baskanlik ettigi kabine toplantisi sirasinda Cumhurbaskanligi Sarayi çevresinde silah sesleri duyulmustu. Gine Bissau Hükümet Sözcüsü Pamela Ferreira, bir grup askerin cumhurbaskanini devirmeye çalistigini ve bunun basarisiz bir darbe girisimi oldugunu ifade etmisti. Darbe girisiminden saatler sonra sosyal medya hesabindan açiklama yapan Cumhurbaskani Embalo ise, “Ben iyiyim, durum hükümetin kontrolü altinda. Gine Bissau halkina ve benim için endiselenen tüm insanlara tesekkür ediyorum. Yasasin Cumhuriyet” ifadelerini kullanmisti.

Guinea Bissau’daki darbe girisiminde kimin rol oynadigi henüz netlik kazanmazken, Cumhurbaskani Embalo bugün yaptigi açiklamada darbe girisiminin ordu ile degil uyusturucu kaçakçiligiyla mücadele operasyonuyla baglantili oldugunu söyledi.

Embalo, “Bu yalnizca bir darbe girisimi degildi. Cumhurbaskani, basbakan ve tüm kabineyi öldürme girisimiydi. Iyi hazirlanmis ve organize edilmis bu saldiri, uyusturucu kaçakçiligiyla baglantili kisilerle ilgili olabilir” dedi.

Yaklasik 2 milyonluk nüfusa sahip olan ülkede 1974’te Portekiz’den bagimsizligini kazanmasindan bu yana 10 darbe veya darbe girisimi yasandi. Gine Bissau’da yasanan darbe olaylari nedeniyle demokratik olarak seçilmis yalnizca bir cumhurbaskani görev süresini tamamlayabildi.
Kaynak: İHA