Mesleki Egitim Merkezi Programi Denizlili Is Dünyasina Tanitildi

Milli Egitim Bakanliginca hayata geçirilen Mesleki Egitim Merkezleri programinin sundugu imkanlari is dünyasina tanitmak ve programi yayginlastirmak için programi düzenlendi.

Mesleki Egitim Merkezi Programi Denizlili Is Dünyasina Tanitildi


Denizli’de faaliyet gösteren sanayi firmasi temsilcilerinin katildigi tanitim toplantisinda Il Milli Egitim Müdürü Süleyman Ekici Mesleki Egitim Merkezleri programi hakkinda bilgiler verdi. Ekici, yaptigi konusmasinda “Degerli sanayicilerimiz, is dünyamiz ve hayirseverlerimiz Mesleki Egitim Merkezi Programi tanitimi için sizlerle bir araya geldik. Dünya 2020 yilinda korona virüs ile pandemi sürecine girdi. Egitim camiasi olarak bizlerde yeni hayat düzenine uyum ve egitimin aksamamasi adina çalismalar yaparak egitim-ögretime devam ettik. 2021 yili yaz döneminde yaptigimiz çalismalarla da 6 Eylül’de yüz yüze egitime basladik. Kasim-Aralik 2021 aylarinda ilimizde de kütüphanesi olmayan 131 okulumuzu kütüphaneye kavusturduk. Tüm bu okullarda kütüphane malzemelerini yine meslek liselerimiz üretti. Bundan sonraki süreçte hedefimiz okul kütüphanelerimizi daha da zenginlestirmektir. 2022 yili sonuna kadar ilimizde 700 bin kitabi kütüphanelerimiz envanterine katmak istiyoruz. Bu hedefimize de yerel yönetimlerimiz, meslek odalarimiz, sivil toplum kuruluslarimiz ve hayirseverlerimizle ulasmak istiyoruz” dedi.



“Bu güne kadar da 30 adet tescil edilmis ürünümüz oldu”

Denizli’de 2021 yilinda il genelinde 8 müracaat var iken, bugün gelinen noktada 115 müracaat sayilarina ulastigini söyleyen Ekici, “Denizli olarak okullarimizda fikri ve sinai mülkiyet haklari, patent ve faydali model, marka ve tasarim alanindaki çalismalarimiza önem veriyoruz. Bu dogrultuda 2021 yilinda il genelinde 8 müracaatimiz var iken bugün gelinen noktada 115 müracaat sayilarina ulastik. Bu güne kadar da 30 adet tescil edilmis ürünümüz oldu. Döner sermaye kapsaminda yapilan düzenlemeler ile meslek liselerimiz daha güçlü hale gelerek üretim zinciri içerisindeki yerlerini daha da artirdilar. Üretimi yapilan ürünlerin satilmasi ile elde edilen kazanimlarin yaninda ögrencilerimizin sektörel bazda kazanacagi beceriler bizin için büyük önem arz ediyor. Mesleki egitim alan tüm ögrencilerimizi kollarina altin bileziklerini takarak mezun etmek istiyoruz” seklinde konustu.



“Ögrencilerin her ay almis olduklari asgari ücretin 3’te 1’ini artik devlet üzerine aldi”

3308 sayili Mesleki Egitim Kanunu’nda yapilan degisiklikle iki önemli iyilestirme saglandigini ile sözlerine devam eden Müdür Ekici “Bunlarin biri mesleki egitim merkezlerine devam eden ögrencilerin her ay almis olduklari asgari ücretin 3’te 1’ini artik devlet üzerine aldi. Isveren üzerindeki yük kaldirmis oldu. Isveren için mesleki egitim merkezlerinden isletmelerine ögrenci almalari ve onlarin egitimine katkida bulunmalari çok cazip hâle geldi. 3’üncü yilin sonunda kalfa olan ögrenciler de 4’üncü yila yani son sinifa devam ederken artik asgari ücretin 3’te 1’i kadar degil, asgari ücretin yarisi kadar ücret alabilecekler ve is kazalari ve meslek hastaliklarina karsi da sigortalaniyorlar. Mesleki egitim merkezlerine kaydolabilmek için yas sinirlamasi yok, ortaokul mezunu olmak yeterli. Dolayisiyla Türkiye’deki sikayet edilen genç issizlik oranlarinin azaltilmasinda mesleki egitim merkezleri çok aktif olacak” diye konustu.

Toplantinin son kisminda Denizlili sanayici is dünyasinin mesleki egitim merkezi programi hakkindaki sorulari cevaplandi.
Kaynak: İHA