Japonya Basbakani Kishida Ve Rusya Devlet Baskani Putin Telefonda Görüstü

Japonya Basbakani Fumio Kishida, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e Ukrayna konusunda, "Statükoda zorla degisiklik yapmaktan kaçinma ve diplomatik müzakereler yoluyla ilgili ülkeler için kabul edilebilir bir çözüm bulma" çagrisi yapti.

Japonya Basbakani Fumio Kishida ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in dün gece bir telefon görüsmesi gerçeklestirdigi bildirildi.

Uluslararasi ve bölgesel konularin ele alindigi görüsmenin ardindan açiklamalarda bulunan Kishida, "Baskan Putin’e Ukrayna’daki durumu büyük bir endiseyle izledigimizi söyledim. Kendisini statükoda zorla degisiklik yapmaktan kaçinmaya ve diplomatik müzakereler yoluyla ilgili ülkeler için kabul edilebilir bir çözüm bulmaya çagirdim" ifadelerini kullandi. Kendisi ve Putin’in Japonya-Rusya iliskileri ve Ukrayna da dahil olmak üzere uluslararasi konularda diyalogu sürdürme konusunda mutabik kaldiklarini ifade eden Kishida, ülkesinin Ukrayna’daki gerilimi azaltmak üzere diger G7 ülkeleri ile uluslararasi toplumla çalismaya ve diplomatik çabalari sürdürmeye devam edecegini de sözlerine ekledi.

Isgal endisesi

Rusya’nin Ukrayna sinirina askeri yiginak yapmasinin ardindan dünyanin gözü bölgeye çevrilmis, muhtemel bir isgal girisimi ve çatisma ihtimali nedeniyle birçok ülke vatandaslarina ülkeyi terk etme çagrisi yapmis ve büyükelçilik personelini tahliye etmisti. Moskova’nin Belarus’la birlikte askeri tatbikat yapmasi da "isgale hazirlik" olarak yorumlanmisti. Bati dünyasi muhtemel bir Rus isgali karsisinda yaptirimlarin devreye sokulacaginin sinyalini verirken, Rusya’nin ise gaz ihracatini durdurarak misilleme yapabilecegi gündeme gelmisti. Son olarak sinir bölgesindeki askerlerin bir bölümünü geri çektigini duyuran Moskova, gerilimi azaltmak için bati ile daha fazla diplomasi trafigi yürütmeye hazir oldugunu açiklamisti. Bu gelismeler isiginda, dün Kishida’nin Putin ile telefon görüsmesi yapacagi belirtilmisti.
Kaynak: İHA