Ege Lezzetlerine Gençlerden Sanatsal Dokunus

Yasar Üniversitesi, Izmir mutfaginin ön plana çikarilmasi ve yeni yetisen seflerin yöreye özgü yemek kültürünü ögrenmesi amaciyla “Izmir’e Özel Lezzetler” yemek yarismasi düzenlendi. Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümünden 5 ögrencinin finale kaldigi yarismayi, “Ege Otlu Tortellini” yemegi ile Furkan Aydin kazandi.

Ege Lezzetlerine Gençlerden Sanatsal Dokunus
Yasar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü, düzenlenen yarisma ile 8 bin yillik tarihi boyunca farkli kültürlerin etkisi ile olusan Izmir mutfaginin ön plana çikarilmasi amaçlandi.

Yarismaya basvuran 45 kisi arasindan 5 ögrenci finale kaldi. Ögrenciler Yasar Üniversitesi Uygulama Mutfaginda, börülce, fasulye, patlican, asma yapragi, bakla, barbunya, dolmalik biber, enginar, kabak çiçegi gibi sebzeler ve Izmir’e özgü çesitli sifali otlarla hazirlanarak zeytinyagi ile lezzetlendirilen yemekler yapti. Yarisma sonunda finale “Otlu ve Izmir Tulumlu Köfte” ile Dila Oktay, “Dereotlu Kereviz ve Pancar” ile Teoman Keles, “Ege Otlu Tortellini” ile Furkan Aydin, “Sarizeybek” ile Furkan Açikgöz ve “Urla” isimli tabagiyla Dogukan Aydin kaldi. Ögrenciler sirayla tabaklarini jüri üyelerine sundu. Yasar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölüm Baskani Doç. Dr. Seda Genç, Dr. Ögretim Üyesi Eylem Ezgi Fadiloglu, seflerden Serkan Çakir ve Murat Yildiz’dan olusan jüri üyeleri finale kalan tabaklari degerlendirdi. Yasar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ve Uygulamali Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Murat Komesli de uygulama mutfaginda gerçeklesen ödül törenine katilarak, finale kalan ögrencilerin hazirladigi tabaklardan tadim yapti.

Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölüm Baskani Doç. Dr. Seda Genç, “Amacimiz zengin Izmir mutfaginin yasatilmasi ve ögrencilerimizin Izmir mutfagini daha iyi tanimalarini saglamakti” dedi.



Yarismanin birincisi: Ege Otlu Tortellini

“Izmir’e Özel Lezzetler” yemek yarismasinin birincisi “Ege Otlu Tortellini” tabagi ile Furkan Aydin, ikincisi “Sarizeybek” tabagi ile Furkan Açikgöz, üçüncüsü ise “Urla” isimli tabagiyla Dogukan Aydin olurken, Dila Oktay ile Teoman Keles mansiyon ödülü kazandi. Birinci, ikinci ve üçüncüye; plaket, Yasar Üniversitesi hediye paketi ile çesitli hediyeler verildi.



Atatürk’ün son istegi olan enginardan esinlendi

Birinci seçilen Furkan Aydin, “Ege Otlu Tortellini” tabagini hazirlarken nelerden esinlendigini anlatarak, “Ilk katildigim yemek yarismasi bir makarna yarismasiydi. Ege otlarinin lezzetiyle kendi yaptigim tortelliniyi birlestirdim. Ortaya güzel bir tabak çikti” dedi.

Ikinci tabak olan “Sarizeybek” ile yarismaya katilan Furkan Açikgöz, Atatürk’ün son istedigi yemek olan enginardan esinlendigini anlatti. Açikgöz, “Tabakta enginar, dil baligi ve sevketi bostan otu var. Atatürk hastalandiktan bir süre sonra son kez Sarizeybek dansini yapiyor. Bu nedenle tabagima bu ismi vermek istedim” diye konustu.

Üçüncü seçilen ögrenci Dogukan Aydin ise “Urla” tabagiyla ilgili, “Içinde çesitli otlar, balik ve enginar var. Urla’da bu ürünler çok fazla yetisiyor. Bakla ile enginari yakistirdigim için beraber kullandim. Baligin yaninda güzel gittigi için enginarin içine deniz börülcesi koydum. Baligimin derisini kizarttiktan sonra deniz börülcesi, yapay hardal ve Izmir tulum peyniri yerlestirdim. Yanina da pancar suyundan sos yaptim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA