Çevre Dostu Büyüksehir, 2021'De Daha Yesil Bir Kayseri Için Çalisti

Büyüksehir Belediyesi Dr. Memduh Büyükkiliç baskanliginda yürüttügü çalismalar ile Kayseri’nin sahip oldugu zenginlikleri koruyarak gelecek nesillere aktarabilmek ve Kayseri’yi daha yesil ve temiz bir kent haline getirebilmek için 2021 yilinda da önemli projeleri hayata geçirdi. 1 yilda 100 bin fidan diken Büyüksehir, Recep Tayyip Erdogan Millet Bahçesi’nde mevcut 6 bini askin agaç sayisini 22 binin üzerinde dikilecek fidanlarla birlikte 28 bin fidanin üzerine çikartacak.

Çevre Dostu Büyüksehir, 2021'De Daha Yesil Bir Kayseri Için Çalisti


Büyüksehir Belediyesi çevre konusuna ayri bir önem vererek bu kapsamda çevre yesillendirme, evsel atiklarin dönüsümü, hafriyat sahalari gibi konularda önemli çalismalar yürüttü. Yil içerisinde kentin çesitli bölgelerinde 100 bin fidan dikimi yapilirken, hafriyat yönetim sistemi kuruldu ve çevreye gelisi güzel hafriyat dökümü gerçeklestirenlere islem uygulandi. Ayrica Kayseri’nin bisiklet kullanimina elverisli cografi yapisini firsat bilen Büyüksehir Belediyesi açilan her yola bisiklet yolu projesini de uygulamaya basladi.



BINLERCE FIDAN TEMIZ BIR GELECEGE MIRAS OLACAK

Büyüksehir 2021 yilinda da daha yesil ve çevreci bir Kayseri için proje ve çalismalarini sürdürdü. Yil içerisinde yesil alanlarda büyüksehir fidanliginda yetistirilen, 35 bin 950 ibreli fidani, 6 bin 662 yaprakli fidani, 316 bin 91 adet süs bitkisi ve çali gurubu fidani dikimi yapilirken, Kayseri’nin dört bir yanini süsleyen 2 milyon 268 bin 48 adet çiçek fidesi ekildi. Bunun yaninda Gesi Vadisi’ne 10 bin sariçam fidani dikildi. Derevenk Viyadügü yamaçlarinda susuz bitki yetistirme aparati ile dikilen bin adet sedir agacinin, 2021 yilinda yüzde 85 basari orani ile tuttugu görüldü.

Susuz bitki yetistirme aparatina ilk kurulum aninda 16 litre su konularak bir döngü ile baslatilmasi sayesinde fidanlar, dikildigi günden itibaren herhangi bir sulama yapmadan büyüdü. Ayrica 1 milyon 500 bin adet çali ve yaklasik 10 milyon adet mevsimlik çiçek ekimi yapildi.

AÇILAN HER YENI YOLA, BISIKLET YOLU

Çevreci bir ulasim agi olusturabilmek için bisiklet yolu projelerine ayri bir önem veren Büyüksehir, yeni açilacak bütün yollarda bisiklet yollarinin da bulunmasi sartini Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç’in talimati ile hayata geçirdi. Cografi yapisi itibari ile bisiklet için biçilmis kaftan Kayseri’de bisiklet yollarini artirarak araç kullanimini azaltip bisiklet kullaniminin tesviki saglanarak, araçlarin neden oldugu çevre kirliginin azaltilmasina katkida bulunacak proje saglikli yasama yönlendirici bir nitelikte tasiyacak.

PEK ÇOK ÇEVRECI UYGULAMA GERÇEKLESTIRILDI

2021 yili içerisinde Dünya Çevre Günü’nde Kayseri Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskanligi’nin öncülügü ile yapilan etkinlikte, yaklasik 200 gönüllünün katilimi ile Sarimsakli ve çevresinde 700 kilogram atik toplandi.

KAYMEK A.S. egitmenleri tarafindan sifir atik projesi kapsaminda kullanim süreleri dolmus, kullanilmayacak düzeyde olan mobilyalar çesitli teknikler kullanilarak geri dönüstürüldü ve kullanima sunuldu.

Sehir genelinde refüj yesil alanlarinda otomatik sulama sistemine geçilerek sürekli canlilik ve yesillik saglanirken, yüzde 80’lere varan su tasarruf oranina ulasildi.

Sehir içi toplu ulasimda yapilan otobüs seferleri düzenleme ve aktarma uygulamasinin hayata geçirilmesi ile yilda 577 bin 200 litre yakit tasarrufu saglandi. Yapilan düzenleme ile sehir ve ülke ekonomisine önemli bir katkida bulunuldu. Ayrica bu düzenleme ile karbon salinimi azaltilarak çevreye de katki saglandi. Ayrica Büyüksehir Belediyesi Ulasim A.S. elektrikli otobüsler sayesinde 395 bin TL yakit tasarrufu kaydederken, 103 ton karbondioksit saliniminin da önüne geçti.

Agaçlandirmaya büyük önem veren ve Kayseri’yi yesil bir çehreye kavusturmayi amaçlayan Büyüksehir Belediyesi’nin farkli birimlerince binlerce fidan toprakla bulusturuldu. Ayrica 1 milyon 260 bin metrekarelik alaniyla Türkiye’nin en büyük millet bahçeleri arasinda yer alacak olan Recep Tayyip Erdogan Millet Bahçesi’nde mevcut 6 bini askin agaç sayisi 22 binin üzerinde dikilecek fidanlarla birlikte 28 binin üzerine çikartilacak.
Kaynak: İHA