RTÜK Açiklamasi 'Ifade Ve Basin Hürriyetine Iliskin Hiç Kimsenin Tereddüt Etmesine Lüzum Yoktur'

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK) yapilan yazili açiklamada, “Ifade ve basin hürriyetine iliskin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endiseye kapilmasina ve yasal dayanaklarla isini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altinda birakacak açiklamalar yapmasina lüzum yoktur” denildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), son zamanlarda bazi basin ve yayin organlarinda kendilerine iliskin iddialar bulundugunu ve bu iddia ve ithamlarin gerçekler ile bagdasmadigini vurgulayarak konu hakkinda yazili bir açiklama yayimladi. Konu hakkinda RTÜK tarafindan yayimlanan yazida su ifadeler yer aldi:

“Son günlerde özellikle bazi basin ve yayin organlarinda yer alan RTÜK’e yönelik haksiz ithamlar karsisinda basin açiklamasi yapilmasi zorunlulugu ortaya çikmistir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, ‘aktif olarak görsel ve isitsel yayincilik yapilan’ yerli ve yabanci yüzlerce muadili gibi üç uluslararasi internet haber sitesinin, yasa geregi, lisans almalari zorunlulugundan hareketle malum kuruluslara ilgili uyarinin yapilmasina karar vermistir. RTÜK kararini 6112 sayili Kanun’un 29/A maddesine dayandirmistir. Yasaya göre radyo, televizyon ve istege bagli yayin hizmetlerini sadece internet ortamindan sunmak isteyen medya hizmet saglayicilar Üst Kuruldan yayin lisansi almak zorundadir. Bu durum, içerik veya yer saglayicisi yurt disinda bulunsa bile, Türkçe ya da baska bir dilde Türkiye’ye yönelik yayin yapan, reklamlara yer veren yayin kuruluslarini kapsamaktadir.

Ilgili yayin kuruluslarinin URL adreslerinde yapilan incelemede ana ekranlarinda ‘Canli’ sekmesi ve ‘Video’ sekmelerinin yer aldigi tespit edilmistir. ‘Canli’ sekmesinden düzenli bir yayina geçilebildigi, ‘Video’ sekmesindense ‘Dünya, Avrupa, Ekonomi, Spor, Gezi, Kültür, Programlar’ basliklari altinda çesitli içeriklerin katalog seklinde siralandigi görülmektedir.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun Türkçe ve Ingilizce dillerindeki resmi internet sitesinde kurumun misyonu açikça belirtilmistir. Buna göre, Üst Kurul’un misyonu, ‘Görsel-isitsel medya hizmetleri alaninda ifade ve haber alma özgürlügü temelinde paydaslarin hak, menfaat ve degerlerini gözeterek politika gelistirmek, düzenleme ve denetleme yapmaktir.’ RTÜK’ün kalite politikasi ise, ‘Radyo ve televizyon yayinciligini düzenleyen ve denetleyen kamu otoritesi olarak, sahip olunan sayginlik, güvenilirlik ve seffafligi sürekli kilmak, yeni iletisim teknolojilerini sektöre kazandirmak, etik ilkelere önem vererek görsel-isitsel medyada çogulculugu saglamak, izleyici bilincini olusturmak, insan onuruna, hak ve özgürlüklerine saygili, iletisim özgürlügünün hâkim oldugu bir yayincilik alani olusturmaktir.’

Misyon ve kalite politikamiz sadece yazili metinlerde geçmekle kalmayip uygulamada da ortaya konulmaktadir.

RTÜK çogulculuktan, özgür basindan, medya kuruluslarinin serbestçe habercilik yapabilmesinden yanadir. Ancak, her demokratik ülke gibi Türkiye de hukuk devletidir. Ve her alanin kural ve kaideleri vardir. Sektörler, millet iradesiyle TBMM’de çikarilan Yasalarla düzenlenmekte ve denetlenmektedir. Yayincilik alaninin da bir otorite tarafindan düzenlenmesi ve denetlenmesi dogaldir. Dünyanin gelismis ülkelerinde muadil kurumlari bulunan RTÜK, Türkiye’deki yayincilik otoritesidir. Anayasal bir kurum olan RTÜK, sektörde faaliyet gösteren kuruluslari 6122 sayili Kanuna göre düzenlemekte ve denetlemektedir.

Resmi olarak misyonu ve vizyonu belli olan Üst Kurul, habercilik yapilmasin, haberlere kota konulsun ya da haberler engellensin gibi bir tavri asla sergilemez. Sektöre rehber olan RTÜK, iddialarin aksine haberlerin belli teminat altinda legal olarak yayilmasindan yanadir.

RTÜK, geleneksel yayin yapan radyo ve televizyon yayincilarini düzenleyip denetledigi gibi internet ortamindan faaliyet gösteren yayincilari da, web tabanli istege bagli yayincilik kuruluslarini da ayni sekilde regüle etmektedir.

Geçtigimiz yakin dönemin istege bagli yayincilik alanina iliskin yasanan tartismalarda RTÜK, yine bazi kesimler tarafindan tipki son alinan kararda oldugu gibi elestiri yagmuruna tutulmustur. Ancak, görülmüstür ki, uluslararasi seç-izle platformlarinin tamami ülkemize ve devletimize güvenerek gerekli lisanslarini almis, ofisler açmis, istihdam saglayarak mali ve hukuki tüm yükümlülüklerini yerine getirmislerdir. Internet üzerinden istege bagli yayincilik sektörü bugün yerli ve yabanci kuruluslariyla dünyadaki birçok gelismis ülkeye örnek teskil edecek sekilde sorunsuz olarak yayin hayatlarini sürdürmektedir.

Son tartismalardan hareketle belirtmek gerekirse, pek çok internet sitesine bugüne kadar Üst Kurul tarafindan resmi internet sitesi üzerinden gerekli duyurular yapilarak lisans müracaati yapmalari tavsiye edilmis ve yapilan basvurular sonrasi muhtelif sitelere herhangi bir sorun yasanmadan gerekli izinler verilmistir.

Açikça görüldügü üzere Kanundan kaynaklanan yükümlülük geregi uluslararasi basina yönelik RTÜK tarafindan yapilan düzenleme faaliyetlerini elestirenlerin kaynagi, yine belirli bir kesimin sirf muhalefet etme adina ortaya attigi argümanlara dayanmaktadir.

Legal zeminlerde halkin haber alma özgürlügünün teminati olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasi dogrultusunda kendi Kanunuyla çalisan Üst Kurul, görevini hakkiyla yerine getirmektedir.

Ifade ve basin hürriyetine iliskin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endiseye kapilmasina ve yasal dayanaklarla isini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altinda birakacak açiklamalar yapmasina lüzum yoktur.

Kamuoyuna saygilarimizla duyurulur.”
Kaynak: İHA