KMÜ'de 2021 Yunus Emre Ve Türkçe Yili Degerlendirme Toplantisi Yapildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlügü tarafindan ’2021 Yunus Emre ve Türkçe Yili Degerlendirme Toplantisi’ düzenlendi.

KMÜ'de 2021 Yunus Emre Ve Türkçe Yili Degerlendirme Toplantisi Yapildi
KMÜ Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Sehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçeklestirilen toplantiya KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namik Ak’in yani sira il ve üniversite protokolü, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ve ögrenciler katildi.

Degerlendirme toplantisinda konusan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namik Ak, 2021 yilinin Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi açisinda verimli geçen bir yil oldugunu söyledi.

Karaman’in bir degeri olarak parildayan üniversiteyi bir adim daha öteye tasiyabilmek adina var güçleri ile çalistiklarini söyleyen Ak, “Bildiginiz üzere 2021 yili Yunus Emre’nin vefatinin 700. yili olmasi nedeniyle öncelikle UNESCO tarafindan anma ve kutlama programina alinmis ardindan Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan tarafindan da ‘Yunus Emre ve Türkçe Yili’ olarak ilan edilmistir. Biz de Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi olarak bu yili ‘Bizim Yunus’ ile yasayarak geride biraktik. Ülkemiz ve milletimiz için oldugu kadar bütün insanligin ortak degeri olan Yunus Emre’yi Türkçenin baskenti Karaman’da ve özellikle de üniversitemizde düzenledigimiz faaliyetlerle en anlamli sekilde yâd etmeye çalistik“ dedi.

Rektör Namik Ak konusmasina söyle devam etti:

“9 Subat 2021 tarihinde Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Rektörlük görevini devraldigim günden itibaren yönetimimle birlikte Yunus Emre’nin ’Ben gelmedim dava için, benim isim sevi için. Dost’un evi gönüllerdir, gönüller yapmaga geldim’ düsturundan hareketle üniversitenin gelisimi için her alanda gayret göstermekteyiz. Iste bu anlayisla geçtigimiz yil ilk olarak üniversitemiz Edebiyat ve Islami Ilimler Fakültelerinin destegiyle genis katilimli bir program ile Yesildere’deki Ismail Haci Tekkesi’ni ziyaret ettik ve burada bilgilendirmelerde bulunduk. Ardindan da ilahi icrasi ve Kur’an-i Kerim tilaveti ile programimizi tamamladik. Yine bu süreçte 19 adet Yunus’un Gönlü Çalab’in Tahti Programi düzenledik. Bu programlarda her hafta farkli bir konukla farkli bir konuyu ele alarak kültürel faaliyetlerimizi araliksiz sürdürdük. Salgin sürecinde dahi çevrimiçi ortamlarda alaninda uzman hocalarimizin ve konuklarimizin katilimi ile 9 adet Yunus Emre Okumasi gerçeklestirdik. Eszamanli olarak ara vermeden yine bu süreçte birbirinden degerli konuklarimizla 43 adet Mesnevi Okumasi yaptik. Bununla da yetinmeyerek 5 adet Yunus Emre Sohbeti düzenledik. Tarih sohbeti düzenleyerek Yunus Emre’yi en iyi sekilde anmaya ve anlamaya çalistik. Üniversitemizin ana giris kapisina Yunus Emre Aniti ve Tanitim Tabelasi yerlestirdik ve yine bahsi geçen kapimiza ‘Ilim Kapisi’ ismini, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültemizin hemen yaninda olan ve Kredi Yurtlar Kurumunda ikamet eden ögrencilerimizin kullandiklari kapimiza ‘Irfan Kapisi’ ismini verdik. Ayrica yerleskemizin güneybati cephesindeki C kapisina da Yunus Emre Aniti yerlestirerek bu kapiya da ‘Sevgi Kapisi’ ismini, yerleskemizin batisinda yer alan ve araç trafigine kapali olan yalnizca ögrencilerimizin geçisi için kullanilan D kapimiza da ‘Hikmet Kapisi’ ismini verdik. Bütün bu eserleri kendi akademik kadromuz yani kendi öz degerlerimizle gerçeklestirdik. 2021 yili üniversitemiz adina verimli geçen bir yil oldu çok sükür. Sevindirici gelismeler yasadik ve Karaman’in bir degeri olarak parildayan üniversitemizi bir adim daha öteye tasiyabilmek adina var gücümüzle çalismaya devam edecegiz.”

Yunus Emre ’Kirisci Baba’ isimli kitabin tanitimi yapildi

Rektör Namik Ak’in sunumunun ardindan Yunus Emre ’Kirisci Baba’ kitabinin tanitiminin yapildigi panele geçildi. Yönlendiriciligini KMÜ Rektör Yardimcisi ve kitabin yazarlarindan olan Prof. Dr. Hüseyin Musmal’in yaptigi panelde kitabin diger yazarlari Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Aköz ile Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Elemani Arastirma Görevlisi Emre Koç konusmaci olarak yer aldi. Yazarlarin kitapla ilgili görüslerini paylasmasi ve konusmalarinin ardindan yazarlara onurluk takdimi yapildi. Üniversiteye ve Karaman’a katki sunan hayirsever is adamlarina berat ve hediye verildi.

Kaynak: İHA