Felçli Hastada Emsallerine Umut Isigi Olacak Düzeyde Ilerleme Saglandi

Eskisehir’de yasayan ve bir süre önce felç geçiren Cemal Göksu, Eskisehir Sehir Hastanesi Palyatif Servisi’nde gördügü tedaviyle kisa sürede büyük ilerleme kaydetti. Diger hastalar için de umut isigi olan tedavi hakkinda konusan hastanin kiz kardesi Yasemin Göksu, “Bunlar bizim kisa sürede bekledigimiz gelismeler degildi” ifadeleriyle mutlulugunu dile getirdi.

Felçli Hastada Emsallerine Umut Isigi Olacak Düzeyde Ilerleme Saglandi
Eskisehir’de yasayan 51 yasindaki Cemal Göksu, 4 Ekimde yüksek tansiyona bagli olarak beyin kanamasi geçirdi. Yaklasik 3 ay boyunca bilinci kapali sekilde yogun bakimda tedavi gören Göksu, trakeostomi operasyonunun ardindan uyandiginda felç oldu. Vücudunun büyük bölümünü kullanamayan Göksu, uzun süre sonda ile beslendi. Eskisehir Sehir Hastanesi’nde uygulanan tedavi ve egzersizler sayesinde kisa sürede büyük ilerleme kaydeden Cemal Göksu, artik yutabiliyor ve kollarini hareket ettirebiliyor. Yaklasik 3 gün önce çikarilan sondadan sonra çorba ve püre gibi yemeklerle beslenmesine devam eden Cemal Göksu, bugünlerde kati gidalari da tüketmeye basladi.

Doktorlarinin gelecekten ümitli oldugu Göksu için, yürüyebilecegi günlere erismenin hiçte zor olmadigi söyleniyor Cemal Göksu’nun Eskisehir Sehir Hastanesi’nde gördügü tedaviyle gösterdigi ilerleme, birçok hasta için de umut isigi oldu.

“Bu kadar hizli gelisme beklemiyorduk”

Abisinin rahatsizligindan dolayi refakatçi olarak yaninda kalan Yasemin Göksu, ilerlemelerin ümitlendirici oldugunu ifade etti.

Çok kisa sürede büyük ilerlemeler kaydetmenin sevinciyle konusan Yasemin Göksu, “Abim 4 Ekim’de yüksek tansiyona bagli beyin kanamasi geçirdi. 3 aya yakin bir süre bilinci kapali kaldi. Daha sonrasinda da apneden dolayi uyanamadigi için trakeostomi yaptilar. Onunla birlikte bilinci de açildi çok sükür. Fakültede yapildi bu islemler. Tedavimizin devami için Eskisehir Sehir Hastanesi’ne geldik. Burada da çok hizli gelismeler kaydedildi. Yaklasik 1 buçuk haftadir konusma terapistimizin verdigi egzersizleri yapiyoruz. Çok hizli gelismeler yasiyoruz. Bütün doktorlarimiza, hemsirelerimize, herkese çok tesekkür ediyorum. Bunlar bizim kisa sürede bekledigimiz gelismeler degildi açikçasi. Yaklasik 1 buçuk haftadir da agizdan beslenmeye basladik. Bugün kati gidalara basladik” ifadelerini kullandi.

“Programi genisletecegiz, belki de yürüyecek”

Tedavi sürecinin çok hizli ilerledigini belirten Dâhiliye Uzmani Doktor Zeynep Irmak Kaya, ileriye yönelik isik oldugunu ifade etti.

Tedavi sürecinin sonunda Cemal Göksu’nun belki de yürüyebilecegini belirten Doktor Kaya, “Hastamiz, uzun süredir yogun bakim takibindeydi. Trakeostomi açilmis vaziyette bize geldiginde nazogastrik sonda ile enteral beslenmesi vardi. Buraya geldikten sonra da hastamiz hizli bir gelisme kaydetti.

Hastamizin sag tarafi felçli fakat sol tarafinda hareket basladi.

Es zamanli olarak yari muhallebi kivamindaki gidalarda yutmasi basladi.

Tam olarak yutabildigini gördükten sonra nazogastrik sondasini çektik. Bugün de agizdan kati gidalara geçisi sagladik. Ayni zamanda konusma terapisine de basladik. Programi genisletecegiz, belki de yürüyecek” dedi.



“Havanin ses tellerine yönlendirilmesine yönelik egzersizlerimizi yapiyoruz”

Cemal Göksu’nun Eskisehir Sehir Hastanesi’ne geldiginde konusamadigini fakat suanda ilerleme bazi kelimeleri söyleyebildigini belirten Yutma ve Konusma Terapisti Sema Karabulut, ileriye yönelik egzersizlerin devam ettigini belirtti.

Hastanin ilk baslarda sonda ile beslenmesine ragmen suan kati gidalari yutabilmesinin büyük bir basari oldugunu ve bunun bir ekip isi oldugunu söyleyen Karabulut, su ifadeleri kullandi:

“Bundan sonraki süreçte trakeostominin erken çikarsa eger hastamizin günlük yasantisina dönmesi, kendi kendine solunumunu gerçeklestirmesi çok önemli. Herhangi bir ses üretimi gerçeklestirmedik. Uzun süredir ses tellerini kullanmadigi için suan ses üretiminden ziyade havanin ses tellerine yönlendirilmesine yönelik egzersizlerimizi yapiyoruz. Basari sadece benim degil, bu bir ekip isi. Hasta refakatçimizin de bunda büyük bir payi var. Ben egzersizleri kendisine gösterirken danismanlik yapiyorum. Tabi takibini de gerçeklestiriyorum. Ama bir basari varsa ortada bu hepimizin basarisidir.”
Kaynak: İHA