Rus Silah Tüccari Bout Açiklamasi 'Bati, Sovyetler Birligi'nden Sonra Bizi Bitiremedigini Düsünüyor'

Rusya ile ABD arasinda gerçeklestirilen takas anlasmasiyla serbest birakilan Rus silah tüccari Viktor Bout, Batili ülkelerin Sovyetler Birligi’nden sonra da Ruslari hala bitiremedigine inandigini söyledi.

Rusya’da tutuklu bulunan ABD’li basketbol yildizi Brittney Griner ile ABD-Rusya arasinda yapilan mahkum takasi ile serbest birakildiktan sonra Moskava’ya gelen Rus silah tüccari Viktor Bout, Rus basinina açiklamalarda bulundu. Bout, "Bati, Sovyetler Birligi’nin dagilmaya basladigi 1990’larda bizi bitiremedigine inaniyor. Su an bizim yaptigimiz sey kimseye teslim olmamak, nasil yasayacagimiz, nasil bagimsiz olacagimiz ve halkimizin nasil gelistigidir. Bu onlar için kabul edilemez bir durum" dedi.

ABD’de tutuldugu hapishanede Rus karsiti bir muamele ile karsilasip karsilasmadigi sorusuna yanit veren Bout, "Bu hapishanede eskiden belirttigimiz gibi ’Rusofobi’ ile karsilasmadim. Mahkumlarin çogu Rusya’ya sempati ile bakiyor. Rusya ile ilgili bir sey bilmiyorlarsa bile soruyorlar" seklinde konustu.

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danismani John Bolton’in, Bout’un Rusya’ya iade edilmesini "zayiflik" olarak yorumlamasina ve ABD Baskani Joe Biden’i elestirmesine deginen Bout, "Ben böyle bir sonuç çikarmazdim. Amerikalilar çocukluk düzeyinde bir politikaya sahipler. Anlasmanin, her iki tarafi da memnun edecek ortak bir zemin bulunmasi nedeniyle gerçeklestigine inaniyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA