ABD Disisleri Bakani Blinken Açiklamasi 'Isveç Ve Finlandiya, Türkiye'nin Endiselerini Gidermek Için Somut Adimlar Atti'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Isveç Disisleri Bakani Tobias Billström ve Finlandiya Disisleri Bakani Pekka Haavisto ile yaptigi ortak basin toplantisinda, "Isveç ve Finlandiya Türkiye’nin endiselerini gidermek için somut adimlar atti" dedi.



ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Isveç Disisleri Bakani Tobias Billström ve Finlandiya Disisleri Bakani Pekka Haavisto ile yaptigi görüsme sonrasinda ABD Disisleri Bakanligi’nda ortak basin toplantisi düzenledi.

Blinken her iki ülkenin de NATO ittifaki çalismalarina entegre olmaya basladigini söylerken, Türkiye’nin Finlandiya ve Isveç’in NATO ittifakina katilmasiyla ilgili endiselerinin görüsmede ele alindigini ifade etti.

ABD’nin Isveç ve Finlandiya’yi yakinda NATO müttefikleri olarak adlandirilacaklarina inandigini belirten Blinken, "Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya katilmaya hazirlanmasi NATO’yu daha güçlü ve daha büyük yapti. Finlandiya ve Isveç, bu kritik anda Ukrayna, NATO ve tüm dünya için neyin tehlike oldugunu tam olarak anliyor. Bu yil Isveç ve Finlandiya, Ukrayna’ya güvenlik ve insani yardim gibi pek çok konuda destek sagladi. Avrupa Birligi (AB) üyeleri olarak, Rusya’ya esi benzeri görülmemis yaptirimlar uygulama konusunda ortaklarimiza katildilar. Madrid’deki NATO Zirvesi’nden bu yana NATO’nun Finlandiya ve Isveç’i üye olarak kabul edeceginden emindim. Müttefikimiz Türkiye’nin güvenlik kaygilariyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere her iki ülke de taahhütlerini yerine getirmek için önemli somut adimlar atti ve üyelik süreci devam ediyor" seklinde konustu.



"Yakinda her iki ülkeyi de resmi müttefikimiz olarak adlandirabilecegiz"

Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya üyelik sürecinin endiseleri gidermek için kullanildigini da sözlerine ekleyen Blinken, "Yakinda her iki ülkeyi de resmi müttefikimiz olarak adlandirabilecegimize inaniyorum. Türkiye bu süreçte önemli güvenlik kaygilarini dile getirdi. Ve süreç, bu endiseleri gidermek için etkin ve verimli bir sekilde kullaniliyor. Her iki ülkede Türkiye’nin dile getirdigi endiseleri yeniden gidermek için somut adimlar atti. Bu yüzden bunun ilerleyeceginden eminim. Uygun bir süreçte ilerleyecek ve yakinda onlari üye olarak kabul edecegiz" dedi.



"NATO’da en çok Türkiye terör saldirisiyla karsilasiyor"

Bilinken, Türkiye’nin terör saldirisiyla en çok karsilasan NATO üyesi olduguna dikkat çektigi konusmasinda, "Türkiye topraklarinda, diger herhangi bir NATO müttefikinin topraklarinda oldugundan daha fazla terörist saldiri gerçeklesiyor. Ancak endiseleri konusunda Türkiye ile ikili is birligini önemli ölçüde güçlendirmek de dahil olmak üzere, Finlandiya ve Isveç’in atmis oldugu somut adimlari takdir ediyor ve kabul ediyoruz. Bu süreçte her iki ülkede Türkiye ile müttefik olarak yaptigi önemli çalismalarinda ilerliyor. Bu sürecin devam edecegine ve basarili bir sekilde sonuçlandirilacagina dair her türlü beklentim var" ifadelerini kullandi.

"PKK tüm Avrupa’da bir terör örgütüdür"

Isveç Disisleri Bakani Pekka Haavisto ise, Madrid NATO Zirvesi’nden bu yana Türkiye’nin endiselerini görüsmek üzere bir çalisma grubu kuruldugunu ve uzman düzeyinde görüsmelerin devam ettigini söyleyerek "Türkiye’nin terör örgütü PKK’ya iliskin endiselerine iliskin netlik saglandi. Bu tüm Avrupa’da bir terör örgütüdür" açiklamasinda bulundu.

Isveç Disisleri Bakani Tobias Billström ise, "Türkiye’nin dile getirdigi endiseleri ele aliyoruz. Türkiye ile görüsmelerimize devam edecegiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA