Zelenskiy Açiklamasi 'Bin 800 Yerlesim Yeri Rus Isgalinden Kurtarildi'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, "Bin 800’den fazla yerlesim yeri Rus isgalinden kurtarildi" dedi.

Zelenskiy Açiklamasi 'Bin 800 Yerlesim Yeri Rus Isgalinden Kurtarildi'


Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada’da milletvekillerine yaptigi konusmada iç ve dis gündeme dair açiklamalarda bulundu. Ukrayna ordusunun direnisi sayesinde Rusya’nin askeri olarak güç kaybettigini savunan Zelenskiy, "Ukrayna askerleri, isgalcileri Kiev’den kovdu. Bu savasin dönüm noktasiydi. Ukrayna askerleri, Yilan Adasi’ni kurtardi. Bu, Ukrayna’yi hiçbir seyin durduramayacagini gösterdi. Karadeniz’deki amiral gemileri bir miktar azaldi. Savunma ve güvenlik güçlerimizin Harkov’daki aktif eylemleri Ruslari tarihin eski sayfalarina döndürdü. Belki de Ruslar bu kadar hizli kaçabileceklerini bilmiyordu. Isgalciler silah, teçhizat ve asker sayisinda avantajli olmalarina ragmen kaçtilar. HIMARS, NASAMS, M777 tipi obüs, Sezar modeli toplar, Bushmaster, IRIS-T askerlerimizin sahip oldugu veya olacagi bazi silahlar. Ortaklarimiza bu silahlari sagladiklari için tesekkür ederim" dedi.



"Bu ABD ile gerçek ittifaktir."

Sözlerinin devaminda Rus isgali altindaki bin 800 yerlesim yerinin Ruslardan kurtarildigini belirten Zelenskiy, "Ukrayna’nin bin 800’den fazla sehir ve köyünü isgalcilerden kurtarmayi basardik. Savas alaninda Rus tiranliginin üstesinden gelmemize destek olan tüm devletlere tesekkür ederim. Bir yil önce bile Patroit hava savunma sistemlerine sahip olmamiz imkansiz görünüyordu. Ama simdi bir anlasma yaptik. Bu ABD ile gerçek ittifaktir. Bunu basardik" ifadelerini kullandi. Ukrayna’nin da kendi silahlarini üretme yetenegine sahip oldugunu söyleyen Zelenskiy, "Ukraynali silah markalarinin da tüm dünyanin ilgisini çekecegi zamanin geleceginden emin olabilirsiniz. Kendi insansiz hava araçlarimizi üretebiliyoruz" seklinde konustu.



"Guterres ve Cumhurbaskani Erdogan’a tesekkür ediyoruz"

Savas sirasinda dahi Ukraynali çiftçilerin üretim yaptigini, Birlesmis Milletler (BM) ve Türkiye’nin girisimleriyle Ukrayna tahilinin dünyaya sevk edildiginden bahseden Zelenskiy, "Tahil ihracati girisimi ve Ukrayna tahil programi dünyayi hayati bir istikrara kavusturdu. Savas sirasinda sadece 5 ayda kirktan fazla ülkeye 15 milyon tondan fazla gida bizim girisimlerimizle ihraç edildi. BM Genel Sekreteri Sayin Guterres ve Cumhurbaskani Erdogan’a, tarimsal kalkinmamiza destek verdigi için tesekkür ederim" dedi.

Zelenskiy ayrica, Türkiye ve AB üzerinden de transit tasimacilik sayesinde Ukrayna ihracatinin gelistigine vurgu yapti.
Kaynak: İHA