ABD'de 6 Ocak Komitesi, Trump'in Ifade Vermesi Için Verdigi Mahkeme Celbini Geri Çekti

ABD’de 6 Ocak 2021’de Kongre Binasi’nda gerçeklesen baskini sorusturan Temsilciler Meclisi Özel Komitesi, eski ABD Baskani Donald Trump’a ifade vermesi için verdigi mahkeme celbini geri çekti.

ABD'de 6 Ocak Komitesi, Trump'in Ifade Vermesi Için Verdigi Mahkeme Celbini Geri Çekti


ABD’nin baskenti Washington DC’de yer alan Kongre Binasi’na 6 Ocak 2021’de düzenlenen saldiriyi sorusturan Temsilciler Meclisi Özel Komitesi, eski ABD Baskani Donald Trump’in ifade vermesi için talep ettigi mahkeme celbini "sorusturmalarin yakinda sona erecegi" gerekçesiyle geri çekti. CNN tarafindan ele geçirilen bir mektuba göre, 6 Ocak Kongre baskinini sorusturan Temsilciler Meclisi Özel Komitesi Baskani Bennie Thompson, Trump’a iletilen talebin geri çekildigini bildirdi. Thompson’in Trump’a yazdigi mektupta, "Sorusturmamizin yakinda sona ermesiyle, Özel Komite artik mahkeme celbi kapsamindaki belirli bilgileri takip edemez. Bu nedenle, mektup araciligiyla eski Baskan Trump’a verilen mahkeme celbini resmen geri çekiyorum. Artik söz konusu mahkeme celbine uymak veya buna yanit olarak kayitlar üretmek zorunda olmadiginizi size bildiriyorum" ifadesine yer verildi.



Trump’tan yanit geldi

Mahkeme celbinin geri çekilmesine iliskin sosyal medya hesabindan açiklama yapan Trump ise, "Bunu muhtemelen yanlis bir sey yapmadigimi bildikleri için yaptilar, yoksa mahkemede kaybetmek üzereydiler" degerlendirmesinde bulundu.

Mahkemeye çagrilmisti

ABD Temsilciler Meclisi 6 Ocak Komitesi, bu yil Ekim ayinda ABD Kongre Binasi’na yönelik saldiriyla ilgili ifade vermesi için Trump’i mahkemeye çagirmisti. Komite, Trump’in avukatlarindan, Trump’in Kongre üyeleri ve asirilik yanlisi gruplar arasindaki kisisel iletisimleri de dahil olmak üzere birçok belge sunmasi talebinde bulunmustu. Trump ise Komite’ye mahkeme celbini engellemesi için dava açarak yanit vermisti.

Öte yandan 13 Ekim’de, 6 Ocak Komitesi Trump’in sorusturma kapsaminda görülecek mahkemede ifade verip vermemesi konusunda oylama yapmis ve oy birligiyle Trump’i ifade vermek üzere mahkemeye çagirmisti. Trump, 3 Kasim 2020’deki Baskanlik seçimlerini kaybetmesinden sonra seçimin "hileli" oldugunu iddia etmis ve destekçilerini kendisine karsi bir komplo yapildigina dair inandirici girisimlerde bulunmustu. Trump’in Baskan olmasini isteyen binlerce Trump destekçisi Kongre Binasi’na yürüyerek saldiri düzenlemisti. Saldirilarda 5 kisi hayati kaybederken yüzlerce kisi ise yaralanmisti.
Kaynak: İHA