TÖTM'de Ilk Kez 'Pulmoner Kalp Kapagi' Degisimi Yapildi

Malatya Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezinde iki eriskin hastaya kapali yöntemle pulmoner kalp kapagi operasyonu gerçeklestirildi.

TÖTM'de Ilk Kez 'Pulmoner Kalp Kapagi' Degisimi Yapildi
Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Hasan Pekdemir ve Prof. Dr. Necip Ermis hoca öncülügünde, Pulmoner Kalp Kapagi operasyonu olarak bilinen yöntemle, iki eriskin hastanin kalp kapagi açik ameliyata gerek kalmadan anjiyo sistemi ile degistirildi.

Prof. Dr. Hasan Pekdemir ise Pulmoner Kalp Kapagi operasyonunun Istanbul disinda ilk kez Malatya’da yapildigini söyledi.



Pulmoner kalp kapagi operasyonu uyguladiklari hastalarin dogumsal kalp hastaligi oldugunu ifade eden Pekdemir, “Dogumsal kalp hastaligi olan iki hastamiz var. Bunlarin birisi 42 yasinda digeri 22 yasinda. 42 yasindaki hastamiz 7 yasindayken düzeltici bir ameliyat olmus. Fallot tetraloji dedigimiz kompleksli dogumsal anomalisi olan hasta, diger hastamiz da 22 yasinda 4 yasindayken operasyon geçiriyor. Düzeltici operasyonlar zaman içerisinde yapiliyor ama hastalarda zamanla kalp kapak yetmezligi gelisiyor. Kalp kapak yetmezligi gelistikten sonra özellikle pulmoner kapakta zamanla kalp yetmezligine ciddi öldürücü aritmelere yol açabiliyor. Bunlar da yapilan tedavi tekrar cerrahi ile bunlarin düzeltilmesi” dedi.



“Yapilan operasyonla hasta çabuk ayaga kalkiyor”

Gelisen teknoloji sayesinde yeniden açik kalp ameliyatina gereksinim azaldigini belirten Pekdemir, "Her kalp cerrahisi açik kalp ameliyatindan sonra ölüm oranlari çok artiyor. Mesela oranlari yüzde 10-15 iken ilk ameliyatta ölüm orani bu hastalarda yüzde 30’a yükselebiliyor. Gelisen teknoloji sayesinde yeniden açik kalp ameliyatlarina gereksinim azalmistir. Biyoprotez dedigimiz sigir kalp zarindan yapilan kalp kapaklari artik ameliyat gerekmeden anjiyo ile özel gelistirilmis tasiyici sistemle kasik damarindan girilerek pulmoner kalp kapagi degistirilmektedir. Operasyon vakanin gidisatina bagli olarak ortalama bir veya bir buçuk saat arasinda degisiyor. Yapilan operasyonla hasta çabuk ayaga kalkiyor. Hasta 2-3 gün içerisinde kalkip evine gidebiliyor” seklinde konustu.



“Eriskin hastalarda bu tedaviyi uygulayan merkeziz”

Turgut Özal Tip Merkezi’nin, eriskin hastalarda ameliyatsiz kalp kapagi takabilen ilk merkezlerden biri oldugunu vurgulayan Pekdemir, “Bu operasyon çocuk hastaliklarinda Türkiye’de yeni yapilmaya baslandi. Ama eriskin hastalarda çok nadir. Istanbul’da birkaç merkez disinda yok. Özellikle dogu ve güneydogu bölgesinde hiç yapilmamis bir operasyon. Bizim amacimiz bu tür hastalarin bizim merkezimizde yapilmasi. Bu tür hastalari ameliyatsiz kalp kapagini takabilmek bunu yapan merkezlerden ilkiyiz. Istanbul’dan sonra hemen hemen ilk merkeziz. Eriskin hastalarda bu tedaviyi uygulayan merkeziz” ifadelerini kullandi.

Turgut Özal Tip Merkezi Kardiyoloji Ana Bilim Dalinin birçok ilke imza attigini belirten Pekdemir, “Bölgemizde bu tür hastalari tedavi edecegimiz bir merkez oluyoruz. Çünkü Turgut Özal Tip Merkezi Kardiyoloji Ana Bilim Dali kardiyoloji alaninda her zaman ilkleri olusturmus ilkleri getirmis bir merkez” diye konustu.

Kaynak: İHA