KBB Uzmani Dr. Altunay Açiklamasi 'Burun Tikanikligi Sinir De Bozuyor'

Kulak Burun Bogaz Uzmani Dr. Cüneyt Altunay, çesitli faktörlerin yol açtigi burun tikanikliginin nefes almayi zorlastirarak kisinin yasam kalitesini olumsuz etkiledigini söyledi. Burun tikanikliginin basit, önemsiz bir sorun gibi görülmemesi gerektigini belirten Uzm. Dr. Altunay, “Nedeni ne olursa olsun burun tikanikligina yol açan sebep belirlenmeli ve tedavi edilmelidir. Burundan nefes almak saglikli yasamin en önemli adimlarindan biridir” dedi.

KBB Uzmani Dr. Altunay Açiklamasi 'Burun Tikanikligi Sinir De Bozuyor'
Kent Alsancak Tip Merkezi Kulak Burun Bogaz Uzmani Dr. Altunay solunum yolu enfeksiyonlarinin artisiyla birlikte daha sik görülmeye baslanan burun tikanikligina dikkat çekti. Solunumun burundan basladigini vurgulayan Uzm. Dr. Altunay, nefes almada ilk burun temasi ile olusan refleksin akciger keseciklerini genislettigini belirtti.

Burun sayesinde solunan havanin isitilip, nemlendirilip, zararli maddelerden arindirildigini kaydeden Altunay, koku alma gibi hassas ve önemli bir faaliyetin de burun sayesinde gerçeklestigini hatirlatti.

Burun tikanikligina yol açan faktörler

“Bazi faktörlere bagli olarak görevini yerine getirememesine burun tikanikligi diyoruz” diyen Uzm. Dr. Altunay, burun tikanmasina yol açan faktörleri söyle siraladi: “Bu sorunun nedenlerden biri burnu olusturan kemik ve kikirdak yapilarin egrilikleridir. Bu dogustan yapisal olabilir veya travmalar sonrasi edinsel egrilikler olabilir. Bir diger neden; burnu örten yumusak doku tabakasindaki ve yakin komsusu sinüslerdeki ödemler, büyümeler, yapisal degisiklikler, enfeksiyonlar, burun eti büyümesi, allerjik rinit, rinosinüzit vb. olarak siralanabilir. Burun içerisinde ve burun kanallarinin açildigi geniz (nazofarenks ) bölgesindeki kitleler, geniz eti, burun boslugu ve komsu bölgelerdeki kitleler (polip kist kanser ) burun tikanikligi nedenleri arasindadir.”

“Mutlaka tedavi edilmeli”

Burun tikanikliginin nefes almayi zorlastirirken, kisinin kaliteli bir uyku uyumasinin önünde büyük engel oldugunu vurgulayan KBB Uzmani Dr. Altunay, “Kaliteli uyku uyuyamama kisinin yasam kalitesini bozar, performansini düsürür. Bu sürekli oldugunda kisi bir kisik döngüye girer, bu da psikolojisini olumsuz etkiler, sinirlerini bozar. Nedeni ne olursa olsun burun tikanikligina yol açan sebep belirlenmeli ve tedavi edilmelidir. Burundan nefes almak saglikli yasamin en önemli adimlarindan biridir. Burun girisi, burun kanallari, burun çikisinda mekanik tikanikliga yol açan tüm yapisal problemler mutlaka cerrahi yöntemlerle tedavi edilmelidir. Ayrica burnu örten yumusak dokuda ödem yapan allerjik nedenler, infeksiyonlar ve sistemik hastaliklar mutlaka tedavi edilip, kisinin burnundan rahat nefes almasi saglanmalidir” dedi.

Kaynak: İHA