ITO 2023'Te Yetismis Eleman Sorununa Ve Dijital Dönüsüme Yogunlasacak

Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, "ITO olarak 2023’teki faaliyetlerimizi iki konuda yogunlastiriyoruz. Birincisi üretimin teminati olan yetismis elemani sorun olmaktan çikartacak mesleki egitim ve girisimcilik. Ikincisi ise salginla önemi bir kez daha anlasilan dijital dönüsüm" ifadelerini kullandi.

ITO 2023'Te Yetismis Eleman Sorununa Ve Dijital Dönüsüme Yogunlasacak


Avdagiç, Istanbul’da 700 binden fazla isletmenin üyesi oldugu ITO’nun 2023 yili Is Programi’nin ele alindigi Meclis toplantisinda bir konusma yapti. Avdagiç, "Üyelerini ITO’nun varlik sebebi kabul eden bir yönetim olarak bizim önceligimiz her daim üye isletmelerimizdir. Bu yöndeki faaliyetlerimizi ‘mümkün oldugunca fazla üyemizi’ kapsayacak sekilde yürütmeye devam edecegiz" dedi.

9 gün sonra 2023’ü karsilayacagimizi hatirlatan Avdagiç, mesleki egitim ve dijital dönüsüm alanlarinda hayatin normallestigi 2022 yilini gerçek anlamda bir hazirlik dönemi seklinde geçirdiklerini söyledi.



“Ticaret sicil belgelerinin yüzde 96’sini online verdik”

ITO’nun bu yil gerçeklestirdigi çalismalara deginen Avdagiç, 2022’de ihracattan dijital dönüsüme, devlet destek ve tesviklerinden yesil mutabakata, yapay zekadan markalasmaya kadar birçok konuda 349 egitim, seminer, toplanti ve webinar düzenlediklerini bildirdi. Ticaret sicil belgelerinin yüzde 96’sini online olarak verdiklerini kaydeden Sekib Avdagiç, Istanbullu firmalarin bilgi edinmelerini hizlandirmak için Hizli Iletisim Merkezi’ni açtiklarini belirtti.

Avdagiç, "ITO Akilli Asistan Sistemi’ni, dijital platformlara entegre ettik. Sesli yanit sistemiyle aidat, borç ve tescil basvuru sonucu sorgulama islemlerini yapilabilir kildik. Kisiye özel takip sistemi olusturduk" dedi.

Avdagiç, bu yil içinde 534 binden fazla faaliyet belgesi düzenlediklerini, firmalarin üretkenlik artisina isaret eden ‘kapasite raporu’ taleplerinde de artisin sürdügünü ifade etti.

Avdagiç, "15 Aralik itibariyle 7 bin 276 adet kapasite raporu düzenledik. Bu, bir önceki yila göre yüzde 8.4’lük bir artisa karsilik geliyor" dedi.



Avdagiç, ITO olarak firmalarin üretmeleri, ihracat ve ithalat yapmalari, sirketlerin kurulmalari için 2022’de 5 milyon 543 bin belge düzenlediklerini belirtti.

Oda’da son 4 yilda teknoloji ve dijital dönüsümde büyük mesafeler kat ettiklerini kaydeden Avdagiç, "Dijito Projesi ile tamamen yerli ve milli bir yazilimla, ITO’nun dijital dönüsümünü tamamladik. Dile kolay, tam 22 milyon görsel ticaret sicil verisi ile birlikte 700 bini aktif üyemiz olmak üzere 40 yillik ’milyonlarda satir güncel ve geçmis bilgi’, veri göçü ile yeni sistemlere aktarildi" seklinde konustu.



“15 ülkede 40 fiziksel fuara 842 firmayla katildik”

Avdagiç, ITO’nun portallerinde yürütülen yenileme ve iyilestirme çalismalari ile ziyaretçi sayisinin 9.9 milyona yükseldigini belirtti.

2022’nin fuarcilikta pandemi sonrasi en iyi çikis yapilan yil oldugunu kaydeden Avdagiç, “Bu yil, 15 ülkede 40 fiziksel fuara 842 firmayla katildik. Sektörlerimizin tamamini küresel ticarette ‘iddia, bilgi ve rekabet sahibi kilacak’ her fuarda yer aldik, hem üyelerimizin ufkunu genislettik, hem de yeni pazarlara girisi sagladik” diye konustu.



2022 SIAL Dünya Gida Fuari’nda Türkiye milli istirakini 8 ayri salonda 8.000 metrekarelik alanda 270 firma ile düzenlediklerini hatirlatan ITO Baskani Avdagiç, söyle devam etti: "Bu, çok büyük rakamdir. Biz bu rakamla hem Türkiye’nin gidadaki gücünü gösterdik, hem de fuarda ITO olarak en büyük milli katimi düzenleyen organizatör unvanini aldik. 2022’de bir rekor da Automechanika Dubai Fuari’nda kirdik. Otomotiv sektöründe satis sonrasi hizmet endüstrisinin önemli fuarlarindan olan Automechanika Dubai’de 73 firma ile Türkiye’nin bu sektörde en büyük milli istirakini organize ettik. Dizi film içeriginde ve TV yapim sektöründe en önemli fuar olan MIPCOM’a katilan Türk firma sayisi da, geçmis yillardaki tüm katilimci sayisini geride birakti."

“SoftITo ile gelecegin ekonomisini insa etmek için yola çiktik”

ITO Baskani Avdagiç, Meclis Üyelerine Oda’nin 2023 yili is programina iliskin de bilgi verdi. Mesleki egitim çalismalarina özel bir önem vereceklerini belirten Avdagiç, sunlari söyledi: "Istanbul’un 54 mesleki ve teknik lisesinde Mesleki Egitim Isbirligi Projesini yani Hamilik Projemizi basariyla yürütüyoruz. Mesleki yeterliliklerin belirlenmesine katkida bulunuyoruz. 2022’de ‘ikinci el otomotiv satis danismanligi, boyasiz göçük düzeltme, yabancilara yönelik emlak satis danismanligi ve matbaacilik’ gibi alanlarda egitim programlari düzenledik ve basarili sonuçlar aldik. Dijital Istihdam Eslestirme Platformu Yazilimi Projesi’ne de güçlü bir paydas olarak destek veriyoruz. Ayrica ITO Yetkinlik Merkezi ile teorik ve simülasyon tabanli uygulamali egitim veriyoruz."

Dijital dönüsüm için de çalismalar yürüttüklerini belirten Avdagiç, "ITO’nun gurur projelerinden biri olacagina inandigim SoftITo Yazilim-Bilisim Akademisi Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Evet, bu proje bizim gurur projemizdir, çünkü biz SoftITo Akademisi ile gelecegin ekonomisini bugünden insa etmek için yola çiktik. Istihdam hedefli yeni nesil yazilim ekosistemi olusturarak, çok önemli bir ayrisma saglayacagiz" dedi.

Avdagiç, Uçtan Uca e-Ihracat Merkezi Projesiyle de Türkiye’nin e-ihracattaki yüksek potansiyelini açiga çikartmayi amaçladiklarini kaydetti.

ITO’nun restorasyon projelerine de deginen Avdagiç, “2022 yilinda tarihi Liman Hani’nin restorasyon sonrasi açilmasiyla start alan açilislar dönemimiz, 2023’te de tüm hiziyla devam edecek" dedi.



“Rifat Bey’in yeni dönemde de yaninda olacagiz”

ITO Baskani Sekib Avdagiç, konusmasinda ITO’nun çalismalarini anlatirken, TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu ile çok verimli toplantilar gerçeklestirdiklerini belirtti.

Avdagiç, bu toplantilarda Türkiye’nin en büyük Odasi’nin görüslerinin aninda yanki bulmasini sagladiklarini kaydetti.

2023 yilinda yapilacak TOBB seçimlerinde de mevcut Baskan Rifat Hisarciklioglu’nu destekleyeceklerini açiklayan Avdagiç, “Rifat Bey’in yeni dönemde de yaninda olacagiz. Is dünyasinin ufkunu açan yönetiminin, TOGG gibi yenilikçi projelere öncülügünün sürmesini diliyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA