Hasan Seyma Cinayetinde Belediye Ihmali Gün Yüzüne Çikti

Kirsehir Belediyesinde çalisan iki güvenlik görevlisi tarafindan canice katledilen ve cesetleri Kizilirmak’a atilan Hasan Aydogan ve Seyma Demir’in aile Avukati Mehmet Ali Alan, Kirsehir Belediyesi’nin cinayetten önce hirsizlik suçu isleyen iki güvenlik görevlisi hakkinda islem yapmamasi ve ’Cinayete Sebebiyet Vermesi’ nedeniyle Kirsehir Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulundu.

Hasan Seyma Cinayetinde Belediye Ihmali Gün Yüzüne Çikti
Avukat Alan, mazot hirsizligi olayina müdahale etmeyen belediye görevlilerinin görevi kötüye kullandigini belirttigi suç duyurusunda nitelikli hirsizlik suçu isleyen Kirsehir Belediyesince; güvenlik görevlisi olarak çalisan Sami Aydogan ve Sefik Ekici’nin mazot hirsizligi yaptigindan 16.03.2022 tarihinde haberdar olmalarina ragmen, bu kisileri Kirsehir Cumhuriyet Bassavciligina ya da Kirsehir Emniyet Müdürlügüne derhal ihbar etmemek suretiyle, Seyma Demir ve Hasan Aydogan’in hunharca öldürülmelerine sebebiyet verildigini belirtti.

Suç duyurusunda, "Belediye yetkilileri; yasa ve yönetmeliklerde belirlenen sartlari yerine getirmeden, canavarca hisle ve eziyet çektirerek ve ’bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldirmak veya islenmesini kolaylastirmak ya da yakalanmamak amaciyla kasten adam öldürecek’ kadar vahsilesen, bunlardan birisinin iki sabikasi olmasina ragmen bu kisileri güvenlik görevlisi olarak istihdam etmistir. Sami Aydogan ve Sefik Ekici ile birlikte isimlerini bilmedigimiz iki güvenlik görevlisiyle birlikte, 16.03.2022 tarihinde çalistiklari asri mezarligin jeneratörünün kullanimina sunulan mazotu çalmak ve bu hirsizlik isini kolaylastirmak amaciyla kamera kayit cihazini ortadan kaldirma suçunu isledikleri bilinmesine ragmen belediye baskani, baskan yardimcilari bu suçu isleyen dört kisiyi açiga almamak ve bunlari TCK’nin 279. Maddesi ahkaminca derhal Kirsehir Cumhuriyet Savciligi’na ya da Kirsehir Emniyet Müdürlügü’ne ihbar etmemek suretiyle müvekkillerin çocuklari Hasan Aydogan’in kasten, canavarca hisle, eziyet çektirerek acimasizca öldürülmesine sebep olmuslardir" denildi.

"Hirsizlar belediyenin islem yapmamasindan güç aldi"

Kirsehir Belediyesinde kamera kayitlarinin mazot hirsizligi nedeniyle bulunmamasi gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmamasini da elestiren Alan, "Nitelikli hirsizlik yapan süphelileri açiga alarak savciliga derhal ihbarda bulunsaydi, savcilik bu kisiler haklarinda gözetim karari verirdi. Eger suç isledikleri delillerle sabit olursa o takdirde tutuklanmalari istemiyle sulh ceza hakimligine müracaat ederdi. Suç isleyenler belediye tarafindan korundugu için ve anlatilan lazimeler yerine getirilmediginden, bu kisiler belediyeden aldiklari güç ile ’Ali kiran bas kesen’ olmuslardir. Sayet belediye baskaninin belirttigi üzere, 16.03.2022 tarihinde hirsizlik eylemi derhal savciliga bildirilseydi bu kisiler 24.03.2022 tarihinde nitelikli cinsel saldiri, özgürlükten yoksun birakma ve nitelikli adam öldürmek suçlarini isleyemeyeceklerdi. Belediye hirsizlik eylemini yapan 4 kisiyi korumustur. Herhalde suç isleyenlerden birisi belediye baskaninin dayisinin torunu oldugundan 16.03.2022 tarihinde bu kisiler açiga alinmamis ve suç ihbarinda bulunulmamistir. 24.03.2022 tarihinde cinayet meydana geldikten sonra ve bu suçu isleyenlerden ikisinin belediyede güvenlik görevlisi olarak görev yaptigi belirlenince 2 gün sonra suç ihbarinda bulunulmasi gayet manidardir. Hirsizlik suçu ortaya çikarsa suçlaniriz endisesi sonucudur. Canavarca hisle 2 masum insani eziyet çektirerek öldüren bu zalimler, öldürme ve tecavüz eylemlerini gerçeklestirmeseydi hirsizlik suçu örtbas edilecekti. Belediye yetkilileri görevlerini kötüye kullanmislar, TCK’nin 279 ve 257. Maddeleri ahkamlarini ihlal etmislerdir" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA