Finansal Hizmetler Güven Endeksi Aralik Ayinda Artti

2022 yili Aralik ayinda FHGE, bir önceki aya göre 10,2 puan artis kaydederek 164,9 seviyesinde gerçeklesti.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), 2022 yili Aralik ayi Finansal Hizmetler Istatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi verisini açikladi.

2022 yili Aralik ayinda Finansal Hizmetler Anketi sonuçlari, finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kurulusun yanitlarinin agirliklandirilip toplulastirilmasiyla elde edilerek degerlendirildi. 2022 yili Aralik ayinda FHGE, bir önceki aya göre 10,2 puan artis kaydederek 164,9 seviyesinde gerçeklesmistir. Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde, son üç aydaki is durumu, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi olmak üzere tüm alt endekslerin FHGE’yi artis yönünde etkiledigi görüldü.



Is durumu ve hizmetlere olan talebe iliskin degerlendirmelere göre, son üç ayda is durumunda iyilesme oldugu yönündeki degerlendirmelerin bir önceki aya kiyasla güçlendigi gözlendi. Son üç ayda hizmetlere olan talepte artis oldugu yönündeki degerlendirmeler ile gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artis olacagi yönündeki beklentilerin de güçlendigi görüldü.



Istihdama iliskin degerlendirmelere göre, son üç ayda istihdamda artis oldugunu bildirenler ile gelecek üç ayda istihdamda artis olacagini bekleyenler lehine olan seyrin zayifladigi gözlendi.

2022 yili Aralik ayinda, NACE Rev.2 sektör siniflamasina göre ‘Finans ve Sigorta Faaliyetleri’ sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibariyla degerlendirildiginde, ‘64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonlari hariç)’ ve ‘66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardimci Faaliyetler’ sektörlerinde bir önceki aya göre sirasiyla 10,8 ve 8,6 puanlik artis oldugu, ‘65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonlari (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)’ sektöründe ise 4,9 puanlik azalis oldugu gözlendi.
Kaynak: İHA