Baskan Uysal Açiklamasi 'Konut Herkesin Hakki'

Muratpasa Belediye Baskani Ümit Uysal, “Barinma Krizi ve Konut Hakki-Antalya’da Kiralar Nereye Kosuyor” baslikli panelin açilisinda sosyal politikalarda hak temelli bir yaklasimin esas oldugunu belirterek, “Hak temelli yaklasim bütün insanlarin konut hakki, barinma hakki oldugu gerçeginden yola çikar” dedi.

Baskan Uysal Açiklamasi 'Konut Herkesin Hakki'
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED), Muratpasa Belediyesi’nin destekleriyle kira fiyatlarinda son iki yilda yüzde 400’e yakin artisin yasandigi Antalya’da durumu masaya yatirdi. “Barinma Krizi ve Konut Hakki-Antalya’da Kiralar Nereye Kosuyor” baslikli panel ASSIM’de yapildi. Moderatörlügünü TÜKONFED Baskanvekili Ibrahim Güllü’nün yaptigi panelde TÜKONFED ve Tüketici Basvuru Merkezi (TBM) Sikayet Masasi Sorumlusu Sedat Tulum, TÜKONFED Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Çisil Tuna Tezsever, TÜKONFED Vergi ve Mali Isler Komisyonu Üyesi Muhterem Görünmez, TÜKONFED Emlak Komisyonu Üyesi Kemal Akgül konusmaci olarak yer aldi.

Panelin açilisina katilan Baskan Uysal, konut hakkinin anayasal hak oldugunu söyledi.

Ancak bu hakkin kullaniminin son yillarda çok ciddi tehdit altinda oldugunu dile getiren Baskan Uysal, “Piyasa kosullari, düzensiz göç politikalari, dünyanin huzursuz seyri, dünyadaki ortalamanin çok üzerinde ülkemizde seyreden enflasyon sartlari, issizlik konut hakkini tehdit eden durumlar” dedi.

Hükümetlerin tercihlerinin, göç ve vatandaslik politikalarinin bunda çok büyük rol oynadigini aktaran Baskan Uysal, söyle konustu:

“Sosyoekonomik politikalar açisindan çözüm talep etmek her insanin dogal ve anayasal hakkidir. Hak temelli yaklasim çok önemlidir, esastir. Piyasa temelli yaklasimla hak temelli yaklasim arasinda uçurum vardir. Hak temelli yaklasim bütün insanlarin konut hakki, barinma hakki oldugu gerçeginden yola çikar. Bütün ülkelerin, hükümetlerinin almasi gereken bir durustur. Bir yasam sekli, bakis açisi, hukuku tanimlama gelenegi, kurumsallik, medeni yaklasimdir. Bunun tartisilmasi lazimdi. Bugüne kismetmis. Hak temelli bir yaklasimla vatandaslik hukuku, göç hukuku, piyasa kosullari, ücret yaklasimlari, hepsinin gözden geçirilmesi gerekmektedir.”
Kaynak: İHA