Parildar'dan Sahipli Kedi Ve Köpekler Için Çip Zorunlulugu Uyarisi

Il Tarim ve Orman Müdürü Suat Parildar sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takilarak kimliklendirilmesinin yasal bir sorumluluk oldugunu yönünde uyarida bulundu. Parildar, bu hayvanlarin kimliklendirilmesi için son tarihin 31 Aralik 2022 oldugunu hatirlatti.

Parildar'dan Sahipli Kedi Ve Köpekler Için Çip Zorunlulugu Uyarisi
Parildar, Yalova genelinde simdiye kadar 2 bin 100 kedi, bin 955 köpek olmak üzere toplam 4 bin 55 hayvanin çiplenerek kimliklendirildigini söyledi.

Parildar, 31 Aralik 2022 tarihine kadar kimliklendirilmeyen 6 ayliktan büyük kedi ve köpeklerin bu tarihten sonra cezali olarak kimliklendirilecegi ve kaydinin yapilacagi uyarisinda bulundu. Parildar, 6 ayliktan küçük yavrularin kimliklendirmesinin ise normal sekilde devam edecegini belirterek sunlari kaydetti:

“Kimliklendirme islemi, insanlardaki kimlik numarasina benzer 15 haneli bir rakam kodlarinin oldugu pirinç tanesi büyüklügündeki mikroçipi, hayvanlarin derisinin altina enjeksiyonla yerlestirmekle baslamaktadir. Daha sonra bu kod numarasi, hayvanin eskali ve sahibine ait kimlik bilgileri ulusal bir aga bagli PETVET veri tabanina kaydedilmektedir. Bu islemler sonrasinda veri tabanina kaydedilen bilgilerin bulunacagi, daha sonra yapilacak asilarin islenecegi tek tip pasaport verilmektedir. Kedi ve köpeklere çip zorunlulugu gelmesinin temel nedeni mikroçiplerin bir tür kalici kimlik saglamaya yardimci olmasidir. Hayvanlara çip zorunlulugu çerçevesinde kullanilan mikroçipler, evcil hayvanlara tanimlanan kimlik bilgilerini saklarlar ancak aktif olarak bilgi gönderimi yapmazlar. Evcil hayvanlara takilan mikroçipler özel bir okuyucu tarafindan okunduklari takdirde sakladiklari kimlik bilgileri görülebilir, bu bilgiler sayesinde evcil hayvanin sahibinin kim oldugu kolay bir sekilde tespit edilebilir. Bu uygulama kedi ve köpeklerin saglik durumlarini detayli bir sekilde kontrol etmeye yardimci olsa da ayni zamanda kaybolan, çalinan ve sokaga birakilan kedi ve köpeklerin bulunmasi durumunda sahiplerinin kolayca tespit edilmesini saglayacaktir. Mikroçip uygulamasi Il ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürlükleri bünyesinde çalisan Veteriner Hekimler marifetiyle yapilabilecegi gibi, imzalanan protokol çerçevesinde serbest veteriner hekimler tarafindan da yapilabilmektedir. Kayitsiz tüm kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin, ikamet ettikleri yerin Il/Ilçe Tarim ve Orman Müdürlükleri ya da yetki verilen serbest veteriner hekimlere kimliklendirme için 31 Aralik 2022 tarihinden önce basvurmalari gerekmektedir.”
Kaynak: İHA