Uzungöl'ü Misir Tarlasindan Bir Turizm Merkezine Dönüstüren Turizmci Dursun Ali Inan'a Vefa

Trabzon’un Çaykara Ilçesi sinirlari içerisinde yer alan ve deniz seviyesinden bin 90 metre yükseklikte bulunan Uzungöl’ü yaklasik 50 yil önce basladigi çalismalarla bir misir tarlasindan turizm merkezine dönüsmesinde girisimleri ve büyük emegi olan turizmci Dursun Ali Inan için Istanbul’da bir vefa günü düzenlendi.

Uzungöl'ü Misir Tarlasindan Bir Turizm Merkezine Dönüstüren Turizmci Dursun Ali Inan'a Vefa
Dik yamaçlari, muhtesem orman örtüsü, vadinin ortasinda bulunan ve yamaçlardan düsen kayalarin Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasiyla olusmus dogal göl görüntüsü ile Uzungöl günümüzde yerli ve yabanci turistlerin ilgi odagi olurken, 50 yil önce çevresi misir tarlalari ile çevrili olan gölü turizme kazandirmak için maddi ve manevi birçok fedakarlikta bulunan Inan Tesisleri’nin sahiplerinden Dursun Ali Inan, Istanbul Üniversitesi’nde adina düzenlenen vefa gününde söz alarak bir konusma yapti. 50 yil önceki Uzungöl’ün bir misir tarlasini andirdigini ancak bugün önemli bir turizm merkezi konumuna geldigini belirten Inan, ilk yillarda verdigi ugraslar nedeniyle ’deli’ damgasi yedigini hatirlatti.

Dursun Ali Inan "1974 yilinda iki odali bir evim vardi. Uzungöl’e gelen misafirleri para almadan evimin bir odasinda agirlardim. 1980’li yillarda borç parayla iki tane 16 yatak kapasiteli bungolov tipi ev yaptirdim. 32 yatak kapasiteli küçük tesisimiz bir zaman sonra turistlerin yogun taleplerini karsilayamaz hale geldi. Bu kez komsularin evlerini para vererek turistler için kiralamaya basladim. Elde ettigim kazancin büyük bir bölümünü yine Uzungöl’e, yeni tesislere ve çevre düzenlemelerine harcadim. Yaklasik 50 yil önce 32 yatak kapasitesi bulunan Uzungöl’de simdi yaklasik 5 bin yatak kapasitesi ile 100’ün üzerinde tesis var. Binlerce kisi bu sektörden geçimini sagliyor. Turizmde Uzungöl bir dünya markasi haline geldi" dedi.

2019 yilinda Dogu Karadeniz Bölgesinin en kapsamli müzelerinden birini kendi ismi ile Uzungöl’de olusturdugunu belirten Dursun Ali Inan, "Uzungöl Dursun Ali Inan Müzesi’ni Uzungöl’e yakisir bir kültürel eser olarak bütün insanliga miras biraktik” diye konustu.

Etkinlik sonunda Dursun Ali Inan’a plaket verilirken, vefa gününe Istanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, eski Bakanlardan Faruk Nafiz Özak ve Mehmet Cahit Turhan, Istanbul Il Kültür Turizm Müdürü Coskun Yilmaz, Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ile çok sayida davetli katildi.

Kaynak: İHA