Diyabetten Dogru Beslenme Ile Korunmak Mümkün

Diyetisyen Sena Peksen, dogru beslenmek ile diyabetten korunmanin mümkün oldugunu söyledi.

Diyabetten Dogru Beslenme Ile Korunmak Mümkün
VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniginden Dyt. Sena Peksen, diyabet ve beslenme konusu hakkinda bilgilendirmede bulundu. Diyetisyen Sena Peksen, “Halk arasinda seker hastaligi olarak da bilinen diyabetin görülme sikligi her geçen gün artmaktadir. Dünya genelinde her 6 saniyede 1 kisi diyabet nedeniyle hayatini kaybetmektedir. Diyabet; tedavi ve takip edilmedigi takdirde, kalp krizi, inme, körlük, böbrek yetmezligi ve diyabetik ayak gibi sonuçlar dogurabilir” dedi.

Diyabet hakkinda bilinmesi gerekenleri de açiklayan Sena Peksen, “Diyabet, kan sekerini düzenleyen insülin hormonunun üretilememesi veya hücrelerdeki etkinliginin azalmasina bagli olarak ortaya çikan ve artmis kan sekeri düzeyleri ile tespit edilen kronik bir hastaliktir. En yaygin görülen diyabet türleri Tip 1, Tip 2 diyabet ve gebelikte ortaya çikan gestasyonel diyabettir. Tip 1 diyabet, genellikle genç yaslarda görülen, pankreasta insülin salgilayan hücrelerin harabiyeti sonucu mutlak insülin eksikligi ile ortaya çikan diyabettir. Hastalarin pankreaslari insülin üretmediginden, tedavi sekli ömür boyu insülin kullanimi, beslenme tedavisi ve düzenli fiziksel aktivitedir. Tip 2 diyabet, salgilanan insülin miktari ya gerekenden azdir ya da insülin çesitli nedenlerden dolayi gereken etkiyi gösterememektedir. Tüm diyabet vakalarinin yüzde 90’indan sorumludur. Tip 2 diyabet, genetik yatkinligin yani sira sismanlik, hareketsizlik gibi yasam tarzi etmenlerine bagli olarak da ortaya çikabilmektedir. Tedavisi agizdan ilaç alimi veya bazi vakalarda insülin ignesi yapilmasidir. Gestasyonel diyabet, ilk kez gebelik döneminde ortaya çikan, genellikle beslenme tedavisi ve yasam tarzi degisikligi ile kontrol altina alinabilen, gerekli durumlarda insülin tedavisinin uygulandigi diyabet türüdür” diye konustu.



Diyabetten korunmanin yollari

Hastaliktan korunma yollarini da aktaran Peksen, “Son yillarda yapilan birçok arastirma, sismanligin Tip 2 diyabete yakalanma riskiyle dogrudan iliskili oldugunu göstermistir. Sisman bireylerin vücut agirliginda saglanan yüzde 7-10 kayip ile Tip 2 diyabete yakalanma riski yari yariya azalmaktadir. Fiziksel aktiviteyi arttirarak kaslari çalistirmak, hücrelerin insülin duyarliligini arttirarak kan sekerinin düzenlenmesine yardimci olmaktadir. Tam tahillar, posa içerigi ile mideyi daha yavas terk eder ve yine posa içerigi ile besinlerin bagirsaktan geçis zamanini uzatarak kan sekerinin daha yavas yükselmesini saglar. Akdeniz diyeti, sebze, meyve, tam tahillar, kuru baklagiller, yagli tohumlar, zeytinyagi ve balik tüketiminin yüksek oldugu beslenme modelidir. Akdeniz diyeti ile posa, saglikli diyet yaglari ve antioksidan alimi, Tip 2 diyabet riskinin azalmasinda etkilidir. Tip 2 diyabet büyük ölçüde önlenebilir bir hastaliktir. Yasam tarzi degisikligi ile diyabet riskinin yaklasik yüzde 40-60 oraninda azaltilabilecegi gösterilmistir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA