Jandarmadan Tarihi Eser Operasyonu

Istanbul Il Jandarma Komutanligi ekiplerince düzenlenen operasyonda Roma, Bizans ve Islami dönemlere ait sikke ve takilardan olusan toplam 3 bin 368 adet tarihi eser ele geçirildi.

Jandarmadan Tarihi Eser Operasyonu
Istanbul Il Jandarma Komutanligi ekipleri, kimligi belirsiz süpheli bir sahsin yasadisi yollarla temin ettigi tarihi eserleri satmak için müsteri aradigi bilgisini aldi. Yapilan istihbari çalismalar ve takip neticesinde; süphelinin Eyüpsultan ilçesinde ikamet ettigi belirlendi.

Jandarma ekipleri, tarihi eserlere müsteri arayisinda olan süpheliyi suçüstü yakalamak için yakin takibe aldi. Elindeki tarihi eserleri satma hazirliginda olan süpheli suçüstü yakalandi. Kiskivrak yakalanan süphelinin üzerinde ve ikamet adresinde yapilan aramalarda; 2 bin 950 adet sikke, 392 adet obje, 8 adet ok ucu, 7 adet yüzük, 3 adet küpe ile 3 adet kemer tokasi olmak üzere toplam 3 bin 368 adet tarihi eser ele geçirildi.

Ele geçirilen eserlerin Istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlügünce yapilan incelemesinde; müzelik degerde olduklari, yurt içinde alim-satiminin ve yurt disina çikarilmasinin yasak eserler kapsaminda oldugu degerlendirildi. Roma, Bizans ve Islami dönemlere ait oldugu degerlendirilen eserler, 2863 Sayili Kültür Ve Tabiat Varliklarini Koruma Kanunu kapsaminda koruma altina alindi.

Yakalanan M.Y. isimli sahis, ifadesinin alinmasinin ardindan adli makamlara sevk edildi.
Kaynak: İHA