Istahinizi Kontrol Altinda Tutmanin Yolu

Beslenme ve Diyet Uzmani Hande Güngör, yavas yemek yemenin dengeli leptin salinimini destekleyecegi için istahi kontrol etmeyi sagladigini söyledi.

Istahinizi Kontrol Altinda Tutmanin Yolu
Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Hande Güngör, yavas yemek yemenin dengeli leptin salinimini destekleyecegi için istahi kontrol etmeyi sagladigina dikkat çekti. Günlük hayatin hizli temposunun, büyük sehirlerde birçok insanin ögünlerini atlamasina, düzenli ve saglik beslenememesine yol açtigini belirten Güngör, "Bu sebeple de çabuk ulasilan, yagli, yüksek kalorili ve doyurmak bir yana, daha çabuk aciktiran besinler tercih ediliyor. Oysa bazi yiyecekler var ki, yenildikten sonra uzun süre midede tokluk hissi olusturuyor. Yüksek kalorili besin tüketmeye bile gerek kalmiyor. Her ögünde protein içeren besinler bulundurulmali. Proteinler hem leptin duyarliligini arttirirken, sindirim süresi daha uzun sürdügü için ghrelin seviyelerini düsürmede ve kilo vermede etkilidir. Yagsiz et, tavuk, balik, yumurta, süt, yogurt, ayran ve kuru baklagillere ögünlerde yer verilmeli. Yagli balik, zeytinyagi, avokado, ceviz, badem, findik, keten tohumu, susam, tahin, chia tohumu gibi saglikli yaglar tüketilmeli. Böylece omega 3 - omega 6 saglikli yag asitlerinden faydalanarak, mide bosalimi ve tokluk süresini uzatilmis olur. Su tüketimi, kalorisiz, seker ilavesiz sivilar tercih edilmeli" diye konustu.

Ögün saatlerinin planlanmasinin da önemli oldugunu belirten Güngör, "Tüm besin ögelerini içeren dengeli ve düzenli bir beslenme plani uygulanmali. Sik sik atistirma aliskanligi ve tikinircasina yeme davranislarindan uzak durulmali. Yemek yeme sürenizi uzatarak, daha yavas yeme davranisi edinilmeli. Yavas yemek yemek dengeli leptin salinimini destekleyerek istahi kontrol etmenizi saglar. Bunun için yeme sürenizi etkileyen faktörleri fark edip, degistirmeyi ya da iyilestirmeyi hedefleyin" dedi.

Kaynak: İHA