Ay Yörüngesine Gönderilen Orion Uzay Araci Dünya'ya Döndü

ABD’nin Ay’a insan tasimayi hedefleyen Artemis Ay Programi çerçevesinde Ay yörüngesine gönderdigi Orion uzay araci, basarili sekilde Dünya’ya geri döndü. Orion’un Dünya’ya dönüsü Apollo 17’nin Ay’a inisinin 50. yil dönümüne denk geldi.



NASA’nin yaklasik 10 yildir üzerinde çalistigi ve Ay’a insan tasimayi hedefleyen Artemis Ay Programi kapsaminda 16 Kasim’da mürettebatsiz sekilde Ay yörüngesine gönderilen Orion uzay araci, basarili sekilde Dünya’ya geri döndü. Orion, 25,5 günlük görevinin ardindan Meksika’nin Baja California eyaleti açiklarinda Pasifik Okyanusu’na indi. Ay ile Dünya arasinda 385 bin kilometrelik mesafeyi kat eden Orion’un ilk yapilan planlamada, ABD’nin California eyaletinde yer alan San Diego açiklarina inmesi planlanmis, olumsuz hava kosullari nedeniyle uzay aracinin inis bölgesi yeniden planlandi. Orion, görevi boyunca yaklasik 2 milyon 254 bin kilometre yol kat etti.

Test uçusunun en kritik noktasinin ise Dünya atmosferine yeniden giren Orion’un yeni tasarlanan isi kalkaninin 2 bin 760 dereceye kadar yükselmesi beklenen atmosferik sürtünmeye dayanip dayanamayacagi oldugu ifade edildi.

Uzay aracinin içerisinde ve üzerinde sensörler bulunan 3 cansiz manken bulunuyor, söz konusu mankenlerin gelecekteki mürettebatli uçus için önemli bilgiler saglamasi bekleniyor.

Dünya’ya dönüs Apollo 17’nin Ay’a inisinin 50. yil dönümüne denk geldi

Mürettebatsiz test uçusunun Dünya’ya dönüsü, NASA astronotlarinin en son Ay’a ayak bastigi Apollo 17’nin Ay’a inisinin 50. yil dönümüne denk geldi.

Hedefi Ay’a insan indirmek

Ismini Yunan mitolojisindeki Apollon’un kiz kardesinden alan Artemis Ay Programi’nin nihai hedefi 2025’e kadar insanlari Ay yüzeyine götürmek. Ilk görev olan Artemis I’nin basariya ulasmasi halinde 2024’te Artemis II göreviyle gerçek mürettebatli bir Ay uçusu gerçeklestirilmesi bekleniyor. Artemis III ile 1970’lerden bu yana ilk kez 2025 yilinda Ay’a insan götürülmesi hedefleniyor.
Kaynak: İHA