Karadeniz Gazini 'Peçenek' Dagitacak

Karadeniz gazinda kuyulardan gelen gazi toplayip ana boru hattina baglayacak 280 tonluk dagitim haznesi denizin 2 bin 200 metre altina 20 saat süren operasyonla basariyla indirildi.

Karadeniz Gazini 'Peçenek' Dagitacak
Türkiye tarihinin en büyük dogal gaz kesfi olarak kayitlara geçen Sakarya Gaz Sahasi’nda Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) ekiplerinin çalismalari 7 gün 24 saat araliksiz olarak devam ediyor.

Karada yaklasik 5 bin, denizde de 2 bin 500 kisinin mesai harcadigi dev projede planlanan is takvimine uygun her gün yeni bir adim geride birakiliyor.

280 tonluk dev ekipman denizle bulustu

Dogal gazi yaklasik 170 kilometre açiktan karaya tasiyacak boru seriminin tamami tamamlanirken denizin 2 bin 200 metre altindaki enerji üssü kurma çalismalari da son hiziyla ilerliyor.

Son olarak geçtigimiz günlerde denize indirilecek en büyük ekipman Filyos Limani’na getirildi.

Yaklasik 6,5 metre yüksekliginde, 8,6 metre genisliginde ve 18,2 metre uzunlugundaki dev ekipman yaklasik 280 ton agirliginda. Ekipmana TPAO ekipleri tarafindan PEÇENEK ismi verildi.

Operasyon 20 saat sürdü

Kuyulardan gazi toplayip ana boru hattina baglayacak bu dev dagitim haznesi Peçenek, limandan denize indirmenin yapilacagi Sakarya Gaz Sahasina gemiyle tasindi. Burada özel vinçler ve su alti robotlarin yardimiyla deniz tabanina indirilen dev ekipman cerrah hassasiyetiyle yürütülen operasyon sonucu görev yerine yerlestirildi. Gece boyunca devam eden operasyon yaklasik 20 saat sürdü.

Türkiye Yüzyili, enerjinin de yüzyili olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, yerli gazi vatandasla bulusturmak için gece gündüz demeden çalisan Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) ekiplerine tesekkür etti.

Karada yükselmeye devam eden Filyos Dogal Gaz Isleme Tesisinin yüzde 85’inin, Sakarya Gaz Sahasinda, denizde devam eden çalismalarinin yüzde 65’inin tamamlandigina isaret eden Bakan Dönmez, “Denizde tam 51 gemi bu operasyon için çalisiyor. Çogunlugu bizim insanimiz binlerce çalisan mesai harciyor. Hepimizin tek bir hedefi var. Karadeniz gazini milletimizle bir an önce bulusturmak” diye konustu.

Kesfin atesinin gelecek yilin mart ayinda evleri isitacaginin altini çizen Dönmez, “Denizde ve karada isler planlandigi gibi ilerliyor. Geçtigimiz günlerde bir asamayi daha geçtik ve çok kritik bir ekipman olan dagitim haznesini ekiplerimiz basariyla deniz tabanina indirdi. Cumhuriyetimizin 100’üncü yilinda enerji bagimsizliginin en önemli adimlarindan birini hizmet almak için gün sayiyoruz. Türkiye Yüzyili, enerjinin de yüzyili olacak. Bundan kimsenin süphesi olmasin” dedi.

Gözümüz kulagimiz burada

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin de sahadaki çalismalarin is güvenligini dikkate alarak 7 gün 24 saat esasiyla devam ettigini aktardi.

Karadeniz gazini ulusal sisteme baglamak için yürütülen çalismalarin zorlugundan ve yogunlugundan bahseden Bilgin, 20’ye yakin ülkeden ürün tedariki yaptiklarini ve islemlerin sorunsuz devam ettigini vurguladi.

Türkiye’nin yüzüncü yilina yakisacak projede yer almaktan duydugunu memnuniyeti dile getiren Bilgin, “Burada çalisan yaklasik 7 bin 500 kardesimiz de projenin büyüklügünün farkinda. Onlar Türkiye’nin enerji tarihine ismini yazdiriyorlar. Ne kadar gurur duysalar az. Insallah bu gazi milletimizle bulusturana kadar özverili, hassas, istekli ve hiç bitmeyen enerjimizle çalismaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA