Organ Bagisina Dikkat Çekmek Için Yürüdüler

Samsun’da Organ Bagis Haftasi etkinlikleri kapsaminda organ bagisina önemine dikkat çekmek için yürüyüs düzenlendi.

Organ Bagisina Dikkat Çekmek Için Yürüdüler
3-9 Kasim Organ Bagis Haftasi etkinlikleri kapsaminda doktor ve saglik çalisanlarindan olusan Halk Sagligi Hizmetleri Trampet Takimi esliginde, “Hayata Bir Hediye Ver” temali yürüyüs düzenlendi.

Samsun Il Saglik Müdürlügü tarafindan düzenlenen yürüyüs, Istiklal Caddesi Verem Savas Dispanseri önünden baslayip, Cumhuriyet Meydani’na kadar devam etti.

“OMÜ’de 701 hasta organ bekliyor”

Yürüyüs sonunda açiklamada bulunan Samsun Il Saglik Müdürü Dr. Ögretim Üyesi Muhammet Ali Oruç, “Türkiye’de organ naklindeki en büyük sikinti organ bagisinin azligidir. Organ bagisi azligi sebebiyle bekleme listelerinde umutla bekleyen kisi sayilari artmaktadir. Türkiye’de toplam 31 bin 326 kisi maalesef organ nakli beklemektedir. Sayilara bakacak olursak 23 bin 808 kisi böbrek, 2 bin 494 kisi karaciger, 1351 kisi kalp, 273 kisi pankreas, 2 kisi ince barsak ve 3 bin 398 kisi de kornea nakli için beklemektedir. Yine bölgemizde Ondokuz Mayis Üniversitesi Organ Nakli Merkezimizde böbrek nakli bekleyen hasta sayisi 670, karaciger nakli bekleyen hasta sayisi 31 olmak üzere toplam 701 hastamiz beklemektedir” dedi.

Organ bagisinin önemine de deginen Muhammet Ali Oruç, “Bölgedeki tek nakil merkezi olan Ondokuz Mayis Üniversitesi Nakil Merkezimizde karaciger, böbrek ve kornea nakilleri basarili bir sekilde yapilmaktadir. 18 yasini dolduran bir kisinin hayatta iken serbest iradesi ile tibben yasami sona erdikten sonra organ ve dokularinin baska hastalarin tedavisi için kullanilmasina izin vermesi ve bunu belgelendirmesine organ bagisi denir. Organ bagisinda bulunabilmek için, organ bagisi kartinin iki tanik huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bagisi yapanlarin, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri önemlidir. Organ kart bagisi tüm hastanelerimiz ve saglik birimlerimizde düzenlenmektedir. Buradan bütün vatandaslarimizi organ bagisina davet ediyorum. Siz de organ bagisçisi olarak, bir ya da birden fazla kisinin yasama tutunmasina sans taniyabilirsiniz” diye konustu.

Kaynak: İHA