Iplere Dizilen Altin Sarisi Hurmalarin 'Kuruyemis' Yolculugu Basladi

Türkiye’de en çok hurma yetistiren ikinci yer olan Adiyaman’in Gölbasi ilçesinde Trabzon hurmasi kurutma mesaisi basladi.

Iplere Dizilen Altin Sarisi Hurmalarin 'Kuruyemis' Yolculugu Basladi
Denizli’nin Honaz ilçesinden sonra Adiyaman’in Gölbasi ilçesi 5 bin dekarlik hurma bahçesiyle Türkiye’de ikinci sirada yer alirken, Adana’nin Kozan ilçesi yetistiricilikte üçüncü sirada yer aliyor. Gölbasi ilçesinde bu yil 7-8 bin ton hurma hasadinin yapilmasi bekleniyor. Genellikle yas meyve olarak tüketilen ancak son yillarda kurutularak kislik kuruyemis olarak satilan protein ve karbonhidrat deposu Trabzon hurmasi, normal hasadindan iki hafta sonra toplaniyor. Kasalara doldurulan hurmalar, kadinlar tarafindan tek tek soyuluyor. Kurutmalik hurmalarin soyulmasinda kadin isçiler çalisarak kadin istihdami saglaniyor. Kahramanmaras ve Gaziantep’ten hurma soyma isi için kadinlar ilçeye çalismaya geliyor. Kabuklari soyulan hurmalar özel olarak yapilan aparatlar ile ipe tutturuluyor. Iplere asilan hurmalar 2 hafta boyunca güneste birakiliyor. Gölbasi ilçesinde birçok evin balkonunu iplere dizilen hurmalar kapliyor. Iki haftanin sonunda toplanan hurmalar, paketlenerek kislik kuruyemis olarak satisa sunuluyor. Gölbasi ilçesinde yas olarak tüketilecek hurmalarin hasadina ise 2 hafta sonra baslanilacak.

Trabzon hurmasi üreticisi Ali Suçagi, kurutmalik hurma isine iki yil önce girdiklerini, geçen yil 5-6 ton kuruttugunu ancak bu yil bunu 20-25 tona çikartacagini söyledi.

Suçagi, “Trabzon hurmamiz genelde yas tüketilen bir meyvedir. Son iki yilda hurmayi kurutarak ticaretini yapmak istedik. Is sahasini genisletmek için kurutma isine girdik. Bu çalismamiz tutuldu. Daha çok insanlarimiza is sahasi, kadinlarimiza istihdam sagladik. Geçen yil 5-6 ton kurutmustum, bu yil 20-25 ton hurma kurutacagim. Yaklasik 3,5 ton yas meyveden 1 ton hurma kurusu elde ediyoruz” dedi.

Hurma soyma isinde çalisan kadinlar da bu isin kendilerine yeni bir ekmek kapisi oldugunu belirterek, baska il ve ilçelerden gelip bu iste çalistiklarini dile getirdiler.

Son yillarda Adiyaman Valiligi Il Özel Idaresi’nin katkilariyla 100 bin adet hurma fidani dagitildigini ve ekili alan miktarinin hizla arttigina dikkat çeken Adiyaman Tarim ve Orman Il Müdürü Nurettin Kiyas, kuruyemis hurmalarin yayginlastigini söyledi.

Kiyas, “Adiyaman’da yetisen hurmanin büyük çogunlugu Gölbasi ilçesinde yetistiriliyor. Su an 5 bin dekar alanla Türkiye’de ikinci siradayiz. Denizli Honaz ilçesi birinci sirada, bizden sonra Adana Kozan ilçesinde en fazla yetistiricilik yapilmaktadir. Su anda yaklasik 7-8 bin ton bir ürün elde ediyoruz. Bu yilda asagi yukari ayni rekolteyi bekliyoruz. Özellikle yetistiricilerimiz son 2 yildir kurutmaya basladilar. Baslar baslamaz da Türkiye’nin birçok yerinden kurutma talepleri aldi. Tonlarca kurutma yapan çiftçilerimiz talepleri karsilamaya çalisiyor. Kurutmanin kabugunun soyulmasi ve askiya alinmasinda kadinlar istihdam ediliyor. Yakin gelecekte belki ürünümüzün neredeyse yarisi kurutmaliga gidecek. Çünkü kurutmaligin katma degeri daha yüksek, daha çok talep görüyor. Trabzon hurmasi özellikle protein ve karbonhidrat degeri çok yüksek oldugundan bir adet kuru veya yas tükettiginizde bir ögün yemek ihtiyacinizi karsiliyor” dedi.

Kaynak: İHA