Denizli'de Bu Yil 15 Bin Ton Cennet Hurmasi Hasat Edilecek

Denizli’nin Honaz ilçesinde, agaçlardan bin bir emek harcanarak tek tek toplanan cennet hurmasinda hasat heyecani devam ediyor. Kalite ve fiyatiyla üreticisini memnun eden cennet hurmasi üretiminde bu yil yaklasik 15 bin ton rekolte bekleniyor.

Denizli'de Bu Yil 15 Bin Ton Cennet Hurmasi Hasat Edilecek


Binlerce dönüm ekili alaniyla Türkiye’nin cennet hurmasi ihracatinin yüzde 80’lik kismini karsilayan Denizli’nin Honaz ilçesinde hasat heyecani devam ediyor. Tam olarak olgunlasmamis cennet hurmalarini agaç dallarindan tek tek toplayan üreticiler, mevsimlik tarim isçilerinin yardimiyla bir yildir emek verdikleri ürünlerini kasalara diziyor. Kasalara doldurulan hurmalarin bir bölümü yurt içi ve yurt disi pazarlarda tüketicilere arz edilirken, hasat edilen ürünün bir bölümü ise sevilerek tüketilen kuru hurma için evlere getirilerek isleniyor.

Yas ve kuru olmak üzere iki çesitten olusan cennet hurmasinin Denizli’deki üretim alanlari ise her yil gittikçe artiyor. Hurmanin en çok yaygin oldugu yerler arasinda Honaz, Sarayköy, Merkezefendi ve Pamukkale ilçeleri yer aliyor. Genellikle yas ve kuru olarak tüketilen hurmanin kilogrami yas olarak 6 ile 7 TL civarinda iken, kurutuldugu zaman ise 80-90 TL gibi bir fiyatla alicisina ulasiyor. Bu yil ilçe genelinde 13 bin dekar arazide üretilen cennet hurmasi üretiminde bu yil 15 bin tona yakin rekolte elde edilmesi bekleniliyor.

“Bu sene bizim rekoltemiz, kalitemiz ve fiyatlarimiz çok güzel”

Tarlada hasat islemlerini yürüten ve bu yil elde edilen hurma veriminden memnun oldugunu anlatan üretici Ali Aydin, hasadin Kasim ayinin sonuna kadar sürdügünü ifade etti.

Aydin, hurma üretimin 12 ay boyunca sürdügünü belirterek, “Bu sene bizim rekoltemiz, kalitemiz ve fiyatlarimiz çok güzel. Honaz’in genelinde soguk nedeniyle rekoltede de biraz düsme var ama genel olarak çiftçiler memnun. Geçen sene fiyatlar 4-5 TL seviyesindeydi. Bu sene ise 5,5 ile 7,5 TL arasinda degiskenlik gösteriyor. Elmanin üretimi 12 ay boyunca devam ediyor. Aralik aylarinda budama ve kislik gübreleme basliyor. Mayis ayinda çiçek gübreleri, ilaçlari daha sonrasinda Akdeniz meyvesine karsi ilaçlama sürüyor. Ay ay bu sekilde sürerken hasadi ise Ekim basindan Kasim ayinin sonuna kadar sürüyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA