Izmir'de 62 Artçi Sarsinti Meydana Geldi

Merkez üssü Izmir Buca’da saat 03.29’da meydana gelen depremin ardindan Izmir’i ziyaret eden Içisleri Bakani Süleyman Soylu, önce Buca Hasanaga Parki’ndaki vatandaslarla bir araya geldi, ardindan da AFAD’da toplanti yapti. Toplantida, en büyügü 2.7 olmak üzere 62 artçi sarsinti meydana geldigi belirtildi.

Izmir'de 62 Artçi Sarsinti Meydana Geldi
Izmirliler, saat 03.29’da meydana gelen depremle sarsildi. Merkez üssü Buca ilçesi olan 4.9 büyüklügündeki deprem nedeniyle Izmirliler sokaga döküldü, 2 kisi panikle balkonlarindan atlayarak hastaneye kaldirildi. Yaralilardan birinin durumunun agir oldugu ögrenilirken, toplam 31 kisi hastaneye basvurdu. Deprem nedeniyle Konak ilçesinde bulunan tarihi Selahattinoglu Camii’nin de minaresi yikildi. Haberi alir almaz Izmir’e gelen Içisleri Bakani Süleyman Soylu da caminin oldugu bölgede incelemelerde bulundu. Bakan Soylu, daha sonra Bucali vatandaslarin toplandigi Hasanaga Parki’na geçti. Burada özellikle genç ve çocuklarla sohbet eden Bakan Soylu’nun bir sonraki duragi Izmir Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü(AFAD) oldu. Burada Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar’dan detayli bilgi alan Bakan Soylu’nun yaninda Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger ve AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Hamza Dag da yer aldi.

62 artçi sarsinti meydana geldi

Tatar, “Izmir il sinirlari içerisinde 17 tane tanimlanmis aktif fayimiz var. Su ana kadar toplam 62 tane artçi sarsintimiz var. Bunlarin içerisinde en yüksek olan artçi sarsintinin büyüklügü 2.7 ama su bir gerçek; özellikle 4.9 veya 5.0 büyüklügündeki bir deprem sonrasinda 4.0 büyüklügüne kadar artçi sarsinti beklenebilir. Bu asamadan sonra özellikle vatandaslarimizin bu konuya dikkat ederek hareket etmesinde büyük fayda var. Özellikle depremin artçi sarsintilarinin belli bir noktada yogunlastigini, kümelendigini görüyoruz. Bu da bizim hemen güneyimizde kalan Buca fayinin kuzeyinde bir noktaya düsüyor. Depremin aslinda bulundugu yer bizim yaklasik 35-40 kilometre uzunlugundaki Tuzla fayinin en kuzeydogu ucuna düsüyor. Türkiye’de yaklasik 500 civarinda diri fay olarak tanimladigimiz deprem üretme potansiyeline sahip fay var. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde 4.0- 4.5 büyüklügünde bir depremin olmasi son derece dogal. Bu gerçegi bilmemizde büyük yarar var. Dolayisiyla bu büyüklükteki bir depremden sonra panik yapmamak gerekiyor. Bugünkü depremde Izmir civarinda aktif 17 fayi dikkate aldigimizda son derece olagan karsilanmasi gereken bir deprem. Bunun yani sira özellikle Izmir’de 6.8- 6.9 büyüklügüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip faylar var. Dolayisiyla bizim bir an önce Izmir’de yapi stokuna dikkat ederek hareket etmemiz önem tasiyor. Bu büyüklükteki bir ana soktan sonra 4 büyüklügüne kadar artçi sarsinti bekleyebiliriz” dedi.

Toplanti, basina kapali olarak devam ediyor.
Kaynak: İHA