'Yeryüzü Cenneti'nin Suyundan Sifa Kaynagi Sabun Üretimi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan ve ‘Yeryüzü cenneti’ olarak bilinen ‘Mükemmeliyet Ödülü’ sahibi Nemrut Krater Gölü’nün suyundan cilde iyi gelen sabun üretildi.

'Yeryüzü Cenneti'nin Suyundan Sifa Kaynagi Sabun Üretimi
Tatvan ilçesinde bulunan ve dünyada ikinci Türkiye’de ise en büyük krater gölü olma özelligine sahip Nemrut Krater Gölü; sicak ve soguk gölleri, buz magarasi ile buhar bacasi gibi birçok sifayi içerisinde bulunduruyor. Kis aylarinda 40, yaz aylarinda ise 60 derece sicakligi bulunan ve sönmüs volkanik dagin etrafina kurulu Iligöl, içerisinde mineral maddenin oldukça yüksek olmasi ve kükürtlü yapisi ile birçok hastaligin tedavisinde kullaniliyor. Iligöl kaynagindan çikan suyu birlesenleri ile dogal zeytinyagi kullanarak “Krater Sabunu” üreten Sabun Üreticisi Burak Atal, krater sabununun cilt hastaliklarina, kuru ciltlere, sivilce tedavisine ve uyuz hastaliklarina iyi geldigini söyledi.



Nemrut Krater Gölü’nü tanitmak ve tatli su gölü olan Iligöl suyunu sabunda degerlendirmek amaciyla üretim yaptiklarini dile getiren Atal, Bitlis iline özgü bir ürünü gelistirip yurt disina pazarlayacaklarini belirtti.



“Minerallerinin yüksek olmasindan dolayi suyu cilt hastaliklarina iyi geliyor”

Iligöl’ün cilt hastaliklarina iyi geldigini anlatan Atal, “Daha önce Van Gölü suyu ile yaptigimiz sabun çok ragbet gördügünden dolayi bu defa Nemrut Krater Gölü suyu ile sabun yaptim. Çünkü Nemrut’ta bulunan Iligöl’e dikkat çekmek istedim. Nemrut bilindigi üzere dünyada 2’nci Türkiye’de ise en büyük krater gölü olma özelligine sahip. Iligöl’den su almamin sebebi ise yil içerisinde 50 ve 60 derece arasinda bir sicakligi oldugu için mineralleri yükseliyor. Minerallerinin yüksek olmasindan dolayi suyu cilt hastaliklarina iyi geliyor. Içerisinde bulunan dogal kükürtten dolayi suyun rengi saridir. Dogal kükürttün faydalari ise cilt hastaliklarina iyi geliyor. Örnegin yagli ciltlere, sivilceye, yüze ve uyuz hastaliklarina iyi geldigi söylenmektedir” dedi

“Nemrut Krater Gölü ile sabun yapan ilk kisiyim”

Nemrut Krater Gölü’nün büyük bir deger oldugunu ve buna dikkat çekmek amaciyla çalismalarina devam ettigini belirten Atal, “Ragbet aldigimizdan dolayi bu suyun yapimina da devam edecegiz. Arastirmalarima göre dünyada Nemrut Krater Gölü ile sabun yapan ilk kisiyim. Öncellikle Nemrut Krater Gölü’ne dikkat çekmek, böyle bir mirasin Tatvan’da oldugunu insanlarimiza göstermek ve ne kadar sifali oldugunu görmek istedim. Yöredeki birçok insandan bu suyun sifali oldugunu duymustum, bundan dolayi bu su ile sabunumuzu yapmayi tercih ettik” diye konustu.

Atal, sabun üretiminde sadece sicak kaynak suyu ile kalmadiklarini ve dogal ev yapimi zeytinyagi da kullandiklarini ifade ederek, sabun yapimi hakkinda sunlari söyledi:

“Ilk olarak Iligöl’den suyumuzu aliyoruz. Öncellikle süzgeçten geçiriyoruz. Içerisinde tas ya da baska bir sey varsa onlari ayikliyoruz. Suyun PH derecesini henüz ölçmedim ama 8 gibi bir PH degerinin oldugunu tahmin ediyorum. Daha sonra dogal ev yapimi zeytinyagi ile bulusturuyoruz. Kullandigimiz saf zeytinyagi ile suyun tepkimeye girmesine bagli bazi sabunlar 3 saatte olurken bazilari ise suyun derecesine göre 4 ya da 5 saatte oluyor. Suyun damitilmasi gerekiyor. Ama temiz bir su oldugundan dolayi biz bununla sabun yapiyoruz. 2 ya da 3 saat karistirdiktan sonra sabunumuzu kaliplara döküp 2 hafta bekletildikten sonra da müsterilerimize hali hazirda sunuyoruz.”

“Bu sabunu Nemrut Krater Gölü adiyla yurtdisina pazarlamak istiyorum”

Sabunu tüm dünyaya duyurmak istedigini dile getiren Atal, “Amaçlarimdan bir tanesi de bu sabunu Nemrut Krater Gölü adiyla yurtdisina pazarlamak istiyorum. Ayni zamanda da tüm dünyaya duyurmak. Sabunumun adini da Krater Sabunu olarak adlandirdim. Cildim hassas oldugundan dolayi ilk sabunu kendimde deniyorum. Zarar görmedigim sürece arkadaslarima ve akrabalarima kullandirtiyorum. En sonunda da tüm Türkiye’ye yayiyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA