Deprem Uzmanindan Çarpici Açiklama, 'Büyük Deprem Marmara'da Degil Ege'de Olacak'

Maden Jeolojisi Yer Bilimleri ve Deprem Uzmani Serkan Içelli, Marmara 10-15 yil içerisinde büyük bir deprem olmayacagini büyük depremi Girit adasi çevresinde beklendigini söyledi.

Deprem Uzmanindan Çarpici Açiklama, 'Büyük Deprem Marmara'da Degil Ege'de Olacak'
Maden Jeolojisi Yer Bilimleri ve Deprem Uzmani Serkan Içelli, beklenen Istanbul depremiyle ilgili farli bir görüs ortaya koyarak asil büyük depremi Ege’de bekledigini belirterek, “Yapmis oldugum hesaplara göre 1963 seri depremleri ve 1999 Gölcük depremi Marmara içindeki stresi epeyce bosaltti. Marmara denizi içinde 5.8-6.2 üzeri deprem olmasi mümkün degil. Çok yakin bölgede hiposantr merkezleri birbirine yakin ve hareket etmesi, çalismasi gereken kirik yada kiriklar varsa birkaç gün içerisinde tetikleme olabilir, kendini belli eder. Öyle haftalar, aylar sonra falan tetikleme olmaz. Öncelikle o kirigin yillik kayma hizini, deprem tekrar periyodunu, En son ürettigi en büyük moment depremi bilmeniz ve ona göre çesitli formüller ile analiz yapmaniz gerekir. Il il degil, fay fay konusacaksiniz, yani faylari tek tek ele alip incelemeniz gerekli. Coulomp gerilme analizi, Poisson ihtimal dagilimi gibi formüller kullanmaniz ve ona göre yorumlamaniz gerekli” dedi.



“Ben önümüzdeki 10-15 yil Marmara’da büyük bir deprem görmüyorum”

Serkan Içelli, Marmara bölgesinde önümüzdeki 10-15 yil içerisinde büyük bir deprem olamayacagini belirterek, “Marmara’da elbette deprem olacak ama abartildigi gibi 7.0 büyüklügü üzerinde bir deprem olmayacak. Çünkü Istanbul tarih boyunca böyle büyük bir depremle karsilasmadi. 1963 yilinda yasanan seri depremler, Mayis ayinda baslayip sirayla devam eden depremler oradaki enerjiyi aldilar. 1999’da yasanan gölcük depremi oradaki fay hattinda bulunan enerjinin bir kismini bosaltti. Ben önümüzdeki 10-15 sene büyük bir deprem görmüyorum. Olursa da 5.8- 6.2 büyüklügünü geçmeyecektir. Ege bölgesi bizim için çok karmasik bir yer, o bölgeyi çok iyi takip edemiyoruz maalesef. Özellikle Girit adasinin alti, Helen Yayi denilen bölge çok tehlikeli. Bu bölge daha önceden 8.0 büyüklügünde depremler üretmis ve suanda büyük depremlere gebedir. Bizim ülkemiz açisindan Mugla kisimlarinda tsunami meydana gelebilir. Depremden sonra tetikleme mekanizmasi birkaç güç içerisinde kendini belli eder. Bir deprem herhangi bir yeri tetiklediyse kirilir geçer ve o depremi olusturur Suanda Düzce ve etrafinda herhangi bir tetiklenen mekanizma yok. Malatya’da 7.0 ve üzeri bir deprem olacagi söyleniyor. Böyle bir sikisma yok, insanlar rahat olsun” diye konustu.



“Deprem konusunda hassas olan insanlari, deprem fobisi hastasi yapiyorlar”

Içelli, sosyal medyada olusan dezenformasyonlar için vatandaslari uyararak, “Hayatinda bir saat jeoloji dersi almamis, hayal ürünü ve kurgu ile deprem konusunda dezenformasyon olusturuyorlar. Bulutçu, Yildizci, günes ve ay tutulmaci, karincaci, falci gibi sosyal medya hesaplari bunlar. Bu hesaplarin paylasimlari 72 ile 96 saat içerisinde 30 il sayarak deprem olacagini söylüyorlar. Bu tarz hesaplara inanmasinlar. Deprem konusunda hassas olan insanlari deprem fobisi hastasi yapiyorlar ve bu insanlar geceleri uyuyamiyor. Kendi sagligimiz ve toplum sagligi açisindan bu tip insanlara ve sosyal medya hesaplarina itibar etmeyin. Bugün deprem olacakmis gibi tedbirlerimizi alalim, hiç olmayacak gibi hayatimiza devam edelim” ifadeleri kullandi.
Kaynak: İHA