Tatvan Sahilinde 50 Bin Metreküp Dip Çamuru Temizlendi
Bitlis’in Tatvan Belediye Baskani Mehmet Emin Geylani, Van Gölü dip çamuru temizliginin devam ettigini belirterek, “Yaklasik 30 is makinemizle devam eden çalismalarimizda simdiye kadar 50 bin metreküpün üzerinde bir dip temizligi gerçeklestirdik” dedi.

Dip çamuru temizligi, gölün ekosistemine olumlu katki saglarken, temizlik çalismalarinin tamamlandigi bölgelerde çok sayida kus türü de görülmeye baslandi.
Göl kiyisinda yürütülen çalismalari yerinde inceleyen Baskan Geylani, “Agustos ayinda basladigimiz Van Gölü kiyi temizligine devam ediyoruz. Yaklasik 30 is makinemizle devam eden çalismalarimizda simdiye kadar 50 bin metreküpün üzerinde bir dip temizligi gerçeklestirdik. Hedefimiz 2 sene içerisinde Van Gölü’nün Tatvan kiyisina ait olan 7 kilometrelik alanin tamamini temizlemek. Geçen günlerde yaptigimiz toplantida ise fizibilite çalismalarinda Van Gölü’nün yaklasik 600 bin metreküpe yakin bir dip çamuru temizligi yapilmasi tespiti yapildi. Bununla ilgili ekip ve ekipman sayimizi arttiriyoruz. Yeni makine siparislerimiz var. Mart ayinda yeni uzun bomlu ekskavatörler insallah ekipmanlarimiza dahil olacak. Hava sartlari müsait oldukça çalismalarimiz devam edecek. Su an hava sartlari çok müsait. Kiyida devam eden çalismalar ile bu yil 2 iskele arasinin tamamini temizlemeyi hedefliyoruz” dedi.
“2024’ün ortalarina kadar bütün dip çamuru temizligini tamamlayacagiz”
Van Gölü’nden çikarilan çamurun laboratuvar testi sonucu ayristirilarak dolgu malzemesi olarak kullanilacagini belirten Geylani, “Mart ayinda daha fazla ekip ve ekipmanla 2023’ün sonlari veya maksimum 2024’ün ortalarina kadar bütün dip çamuru temizligini tamamlayacagiz. Çamurlar ile ilgili raporlarimiz var. Laboratuvar testleri yaptiriliyor. Laboratuvar testlerine göre bertaraflar yapiliyor. Tamamen temiz olan çamur dolgu malzemesi olarak bos alanlarda kullanilabiliyor. Laboratuvar testlerine göre çamurlar ayristirilarak bertarafi gerçeklestirilmekte” diye konustu.