AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus'tan 6'Li Masanin Açikladigi Anayasa Taslagina Iliskin Açiklama

AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, 6’li masanin Anayasa taslagina iliskin, "Bu getirdiginiz sisteme parlamenter sistem degil, en iyi ihtimalle yari baskanlik sistemi derler. Önce ne getirdiginize iyi çalisin" dedi.

AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus'tan 6'Li Masanin Açikladigi Anayasa Taslagina Iliskin Açiklama


AK Parti Altindag Ilçe Baskanligi Genisletilmis Ilçe Danisma Meclisi Toplantisi düzenledi.

Toplantiya AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah Isler, AK Parti Ankara Il Baskani Hakan Han Özcan, Altindag Belediye Baskani Asim Balci ve partililer katildi.

AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus partililere yaptigi konusmada 6’li masaya iliskin açiklamalarda bulundu. 6’li masanin ortak bir fikri olmamasini dile getiren Kurtulmus, “Bu millet veraset sahibi yapilan hizmetleri görüyor, peki karsi taraf ne yapiyor? Adayiniz kim diyoruz, aday telaffuz edemiyorlar. Çünkü bir aday biraz öne çiksa digerleri hemen onu geriye çekmek için mücadele ediyorlar. Kimi aday çikarirlar, bizi ilgilendirmez kaç tane çikardiklari da bizi ilgilendirmez ancak biz karsimizda rakiplerimizin ortak bir fikirle hareket etmesini isteriz. Hep sunu söyledik mesele; aday bulamamak degil, ortak bir fikir etrafinda toplanamamalaridir. Tekrar söylüyorum, terörle mücadelede bu 6’li masanin tutumu nedir, bilen var mi? Ekonomi politikasinda ne yapacaklari belli mi? Türkiye’nin dis politikasinda, örnegin Rusya-Ukrayna savasinda ne yapacaklari belli mi? Mavi Vatan konusunda Akdeniz’de Türkiye’nin Libya ile iliskileri konusunda ne kanaate sahipler? Iste bir tanesi Libya teskeresine ’evet’ dedi, digeri ’hayir’ dedi.

Siz nasil ortak aday etrafinda toplanacaksiniz? PKK’ya PYD’ye karsi sinir ötesi operasyonlara karsi tutumunuz nedir? Çok yüksek sesle de söyleyemiyorlar, çünkü hepsi biliyor ki HDP’nin izni olmadan çikaracaklari adayin yarisa ortak olmasi mümkün degil” ifadelerini kullandi.

Kurtulmus, 6’li masanin açikladigi Anayasa taslagina iliskin su ifadeleri kullandi:

“Aylardir güçlendirilirmis parlamenter sistem demiyor musunuz, parlamenter sistem ile baskanlik sistemi arasinda en önemli fark baskanin halkoyu ile seçilmesidir. Hem de yaptiginiz yeni anayasa çalismasinda baskanin halkoyu ile seçilecegini söylüyorsunuz. Iyi de bu getirdiginiz sisteme parlamenter sistem degil, en iyi ihtimalle yari baskanlik sistemi derler. Önce ne getirdiginize iyi çalisin. Madem hak ve özgürlüklerden bahsediyordunuz ve kanun teklifi yapmayi düsünüyordunuz, basörtüsü için hak ve özgürlük maddesi yazsaydiniz ya. Bu millet anayasa degisikligini yapmistir. Bu anayasa degisikligi ile cumhurbaskani yönetim sistemine geçilmistir. Bu sisteme bir kisi istedi diye degil, bir parti istedi diye degil, birçok sebebin sonucu bizzat millet tarafindan degistirilmistir. Simdi biz bunlara hangi programla halkin karsisina çikacaksiniz, diyorduk, sonunda bir taslak getirmisler. En iyimser ihtimalle milletin karsisina getirdiginiz bu anayasa teklifi, eger anayasayi yapacak çogunluk alirsaniz, eger anayasayi halka götürecek bir çogunluk alirsaniz; ya Meclis’te ya da milletin referandumu ile önümüzdeki seçimlerden sonra anayasallasmasi lazim degil mi? Bütün bunlari yapacak gücünüz olsa bile bu 2028’ten önce yapilabilecek bir sey degildir. O zaman bu millet sormaz mi 2023’te millete ne vadediyorsunuz ve hangi programla geliyorsunuz. Bu çalismalar varsayimla ortaya konulmus seyler. Görüslerine saygi duyariz ancak bu millet somut bir programla karsilarina çikilmasini bekler. 6 artili masa öyle görünüyor ki bu seçime çok fazla ümit baglamiyorlar."

Toplantida konusan Altindag Belediye Baskani Asim Balci ise Altindag Devlet Hastanesinin yapilmayacagi iddialarina iliskin “Saglik Bakanimiz ile görüstük, Cumhurbaskanimizin 31 Mart seçiminden önce söz vermis oldugu Karapürçek bölgesine yapacagimiz Altindag Devlet Hastanesinin ihalesi yapiliyor 30 Aralik’ta, simdiden hayirli olsun. Bunu lütfen duyuralim, çünkü muhalefet bunu ’iptal oldu’ kara propagandasi yapiyor. Ama bunun dogru olmadigini hep birlikte görecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA