Sosyolog Palabiyik Açiklamasi 'Hüda-Par, Ivedi Olarak Cumhur Ittifaki'na Destegini Ilan Etmelidir'

Sosyolog Prof. Dr. Adem Palabiyik, bölgede etkili olan Hür Dava Partisi’nin siyasal yönelimine dikkat çekerek, “Hüda-Par, ivedi olarak Cumhur Ittifaki’na olan destegini ilan etmelidir” dedi.

Sosyolog Palabiyik Açiklamasi 'Hüda-Par, Ivedi Olarak Cumhur Ittifaki'na Destegini Ilan Etmelidir'
IHA muhabirine açiklamalarda bulunan Sosyolog Adem Palabiyik, “2023 seçimlerine yaklasirken, özellikle bölgede HDP’nin ortaya koydugu vizyonun, ülkenin lehine olmadigini görebiliyoruz. Tabi ki bunun belirli sebepleri var, çünkü HDP, örgütün belirledigi yolda emin adimlarla ilerliyor. Terör politikasi üzerinden yürüttügü siyaset HDP’nin her bir tarafini çevrelemis ve HDP bunu devam ettirerek bölgeden oy alabilmenin hesabini yapiyor. Bunu yaparken de, Millet Ittifaki’ndan istediklerini alabilmeyi de arzuluyor. Çünkü elinde baska bir koz kalmadi, sadece Demirtas magduriyeti üzerinden siyasi kazanç elde edemeyecegini biliyor. Iste tam bu noktada, bölgede etkili olan diger bir siyasal partinin ön plana çikmasi gerektigini düsünüyorum. 6-8 Ekim olaylarinda Yasin Börü ve arkadaslarinin sehit edilmesi ile baslayan süreci kan davasina çevirmeyen ve halki sükûnete davet eden Hür Dava Partisi’nin, bir an önce Cumhur Ittifaki’na destegini açiklamasini bekliyorum. Çünkü Hüda-Par’in, Millet Ittifaki ile zaten sosyolojisi uyusmuyor. CHP ve HDP’nin oldugu bir ittifakin parçasi olmak Hüda-Par’in tabaninin da kabul etmeyecegi bir realitedir. Parti yetkilileri de bu realiteden muhakkak haberdardir. HDP ile bölgede ciddi sorunlar yasayan Hür Dava Partisi’nin bölgedeki birçok gelismeden haberdar oldugunu ve takip ettigini de biliyoruz. Aktif siyaset içinde olan ve bölgede etkili olan Hür Dava Partisi’nin, özellikle Diyarbakir, Hakkari, Van, Batman, Mus ve Bingöl gibi illerde de etkin oldugunu biliyoruz. Elbette Hür Dava Partisi’nin de iktidara iletmek istedigi birkaç temel sorun mevcuttur ve bu sorunlar çözülmeyecek sorunlar da degildir. Bu sebepten Cumhur Ittifaki ile kurulabilecek bir dirsek temasi Hür Dava Partisi’nin, Cumhur Ittifaki’na yakinlasmasini saglayabilir” dedi.



"Millet Ittifaki ile sosyolojisi uyusmuyor"

Hür Dava Partisi’nin Millet Ittifaki ile sosyolojisinin uyusmadigini ifade eden Palabiyik, “Özellikle tarihsel ve toplumsal hafiza baglaminda bölgede yasanan olaylar ile CHP ve HDP bölgedeki varligi taban tabana zit duruyor. Konu sadece Kürt olgusu ile alakali degil ayni zamanda Islam ile de kavgali olan bu iki parti, Hür Dava Partisi’nin siyaseti ile uzaktan yakindan iliskilendirilemez. PKK’nin özellikle 90’li yillarda Müslüman Kürtlere karsi giristigi yok edici teröristçe eylemler birçok ailenin canini yakti, PKK o yillarda birçok cami imamini ve din insanini katletti. Bunu bütün bölge halki biliyor. Tabi bunun yillar öncesinde bir de CHP’nin yaptiklari var. Bölge medreselerine verdikleri zarari yabanci devletler dahi veremedi. Birçok alim idam edildi, sürgüne gönderildi ve bosalan alanlar modernlik kisvesi altinda ucube yeniliklerle doldurulmaya çalisildi. Ama halk inancindan vazgeçmedi, bölge alimlerine sahip çikti ve hamdolsun su an birçok medrese hala aktif olarak görevine devam etmektedir. Örnegin, Bitlis’in Nurs köyünde dogan Said Nursi’ye karsi modern Cumhuriyet’in aldigi tavir hala bölge halkinin zihnindedir ve unutulmamistir. Tüm bunlar hala güncelligini korurken, Hür Dava Partisi’nin Millet Ittifaki ile yan yana olmasi asla düsünülemez. Sosyolojisinin uyusabilecegi tek parti ise AK Parti’dir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA