Demokrat Parti Ev Sahipliginde Gerçeklesen Altili Masa Toplantisi Sona Erdi

Demokrat Parti (DP) ev sahipliginde gerçeklesen altili masa toplantisi sona erdi. Toplanti sonrasi alti muhalefet liderinin imzasi ile yayimlanan metinde, “Türk Silahli Kuvvetlerimiz ve emniyet güçlerimizin canlari pahasina terörle mücadele etmelerini takdir ve minnet duygulariyla karsiliyoruz” denildi.

Demokrat Parti Ev Sahipliginde Gerçeklesen Altili Masa Toplantisi Sona Erdi
Altili masanin 9’uncu toplantisi, Gültekin Uysal’in ev sahipliginde Demokrat Parti Genel Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Toplantiya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Saadet Partisi Genel Baskani Temel Karamollaoglu, Demokrasi ve Atilim (DEVA) Partisi Genel Baskani Ali Babacan, IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener ve Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu katildi.

Altili masanin ikinci turunun ikinci toplantisi 14 Kasim tarihinde DEVA Partisi Genel Merkezi’nde gerçeklestirilmisti. Aradan geçen 14 gün sonra ikinci tur üçüncü toplantisi Demokrat Parti ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Saat 14.00’te baslayan toplanti yaklasik 6 saat sürdü. Toplantinin ardindan alti siyasi parti ortak bir metin yayimladi.

“Güçlendirilmis parlamenter sistem Anayasa degisikligi önerimizi büyük bir heyecan ile kamuoyuna tanittik”

Alti partinin yayimladigi metinde toplanti öncesinde yapilan güçlendirilmis parlamenter sistem Anayasa degisikligi önerisinin tanitiminin yapildigi hatirlatilarak, su ifadelere yer verildi:

“Milletimizi en genis yelpazede temsil eden alti siyasi parti genel baskani olarak bugün Demokrat Parti ev sahipliginde bir araya geldik. Altili masanin bu toplantisi öncesinde güçlendirilmis parlamenter sistem Anayasa degisikligi önerimizi büyük bir heyecan ile kamuoyuna tanittik. Bizler Türkiye’nin yillardir görmeyi umut ettigi tarihi bir çalismaya imza attik. Anayasa’nin 84 maddesinde degisiklik yaparak Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi adi altinda uygulanan keyfi ve otoriter sistem yerine, geçmisin sorunlarini da dikkate alarak yeni bir sistem öneriyoruz. Bizler ‘Yarinin Türkiye’sinde etkin ve katilimci bir yasama, istikrarli ve hesap verebilir bir yürütme, bagimsiz ve tarafsiz bir yargi, kurumsal kültürün hakim oldugu bir kamu yönetimi ile kuvvetler ayriliginin tesis edildigi özgürlükçü, demokratik ve adil bir sistem insa etme kararliligimizi ortaya koyuyoruz. Anayasa degisikligi önerisi çalismasini hazirlayan Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonumuz, güçlendirilmis parlamenter sistemle ilgili Anayasa degisikligi önerisine uygun olarak Meclis Içtüzügü ve Siyasi Etik Kanunu hazirliklarini sürdürmektedir. Ayrica Anayasa degisikligi önerimizi tanitmak, kamuoyunu bilgilendirmek ve müzakere kültürü ile tüm toplumsal kesimlerin önerilerini almak üzere ilgili komisyonumuz ziyaretler gerçeklestirip, tüm ülkede sivil toplum bulusmalari tertip edecektir. Tüm vatandaslarimizin da Anayasa degisikligi önerimizi www.altilimasa.biz isimli web sitesinden incelemelerini ve görüslerini bizlerle paylasmalarini bekliyoruz.”

“Ortak çalisma grubu hazirliklarini 9 ana baslik ve 72 alt baslikta yogun bir biçimde sürdürmektedir”

Güçlendirilmis Parlamenter Sisteme Geçis Süreci Yol Haritasi’nin da ayrintili bir biçimde degerlendirilerek büyük bölümünün tamamlandigi belirtilen açiklamada, “Toplantimizda ortak çalisma grubunun ara raporunu da müzakere ettik. Ortak çalisma grubu hazirliklarini 9 ana baslik ve 72 alt baslikta yogun bir biçimde sürdürmektedir. Grup, 36 alt baslikta çalismalarini bitirmis, 5 alt basliktaki çalismalari tamamlama asamasina getirmistir. Kalan alt basliklardaki çalismalar devam

ettirilmektedir. Bu çalismalarin sonuçlarini önümüzdeki günlerde ortak taahhütlerimiz olarak kamuoyuyla paylasacagiz” ifadelerine yer verildi.



“Iç ve dis politikadaki gelismeleri de degerlendirdik”

Iç ve dis siyaset hakkinda da açiklama yapilan metinde su ifadeler yer aldi:

“Bugün ayrica iç ve dis politikadaki gelismeleri de degerlendirdik. Hukukun yerine keyfiligin hâkim oldugu iç ve dis politika uygulamalari ile ülkemizin ve milletimizin menfaatlerinin yerini iktidar ve ortaklarinin sahsi çikarlari almistir. Ekonomi, dis politika ve güvenlik konularinda dar bir zümrenin ihtiyaçlari öncelenerek milletimizin magduriyetleri iktidar tarafindan siradanlastirilmis, hatta buna alisilmasi gerektigi iktidarin temel politikasi haline getirilmistir.”

“Türk Silahli Kuvvetlerimiz ve emniyet güçlerimizin canlari pahasina terörle mücadele etmelerini takdir ve minnet duygulariyla karsiliyoruz”

Terörle mücadele eden güvenlik güçlerine destek mesaji veren alti siyasi partinin açiklamasinda, “Sinirlarimizin korunmasi ve ulusal güvenligimizin saglanmasi dis politikada temel önceligimizdir. Bu baglamda Türk Silahli Kuvvetlerimiz ve emniyet güçlerimizin canlari pahasina terörle mücadele etmelerini takdir ve minnet duygulariyla karsiliyoruz. Ancak konuyu iç politikada istismar eden ve farkli toplumsal kesimleri düsmanlastiran söylemlerin ve politikalarin ulusal menfaatlerimize aykiri olduguna inaniyoruz” denildi.

Yapilan açiklamada su ifadelere yer verildi:

“Biz alti siyasi parti genel baskani olarak iktidarin ülkemizi ve milletimizi savurdugu bu derin ekonomik ve siyasi kriz içinde sorumluluklarimizin farkindayiz. Milletimizi demokrasiye, refaha ve huzura kavusturma kararliligindayiz. Öncelikli hedefimiz bütün vatandaslarimizi insan onuruna yarasir bir yasam ve refah standardina kavusturmaktir.”

Yayimlanan açiklamanin ardindan muhalefet liderleri Demokrat Parti binasindan ayrildi.
Kaynak: İHA