Trabzon'un Ilk Gençlik Kütüphanesi Açildi

Ortahisar Belediyesi tarafindan hayata geçirilen Karadeniz Bölgesi’nin ilk dijital nitelikteki kütüphanesi olan Gençlik Kütüphanesi’nin açilisi gerçeklestirildi.

Trabzon'un Ilk Gençlik Kütüphanesi Açildi
Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Pazarkapi mahallesinde restore edilen tarihi bina Gençlik Kütüphanesi’ne dönüstürüldü. Karadeniz Bölgesi’nin ilk dijital nitelikteki kütüphanesi olma özelligi tasiyan Gençlik Kütüphanesi’nin açilisina Trabzon Valisi Ismail Ustaoglu, Ortahisar Kaymakami Gürkan Demirkale, Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, Trabzon Il Milli Egitim Müdürü Hüseyin Burak Fettahoglu, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar, siyasi partilerin temsilcileri, yazarlar ile çok sayida davetli katildi.

Törenin açilis konusmasini yapan Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, kütüphane gibi hizmetlerin mutat belediyecilik hizmetlerinden daha kalici hizmetler olduguna vurgu yapti. Trabzon’un kültür, sanat sehri unvanini pekistirmek için bu niteliklere hizmet eden kütüphane projelerinin önemli oldugunu dile getiren Baskan Genç, “Bu anlamli günde sehrimize bu güzel hizmeti kazandirmaktan mutluluk duyuyorum. Belediyemizin bulundugu bu alanda tarihi binayi Valimizin maddi destegiyle hem de DOKA’nin maddi destegiyle sehrimizin ilim, irfan, kültür hayatina ve hususen gençlerimizin erisebilecegi sekilde bir kütüphane konseptiyle planladik. Bu güzel günde, egitimin vurgulandigi bu güzel günde hizmete açmanin mutlulugunu yasiyoruz. Biz belediye baskani olarak tabii hizmetlerimizi yapiyoruz ama kalici olan eserler bu tür eserlerdir. Eger bu sehir, kültür ve sanat sehri diyorsak, bu özelliklerimize hizmet eden bu eserleri hayata geçirmek zorundayiz. Bizler ilk emri ‘oku’ diyen inancin mensuplariyiz. ‘Ilim Çin’de de olsa gidin alin’ diyen bir inancin mensuplariyiz. Böyle bir inanca sahip millet olarak ayni zamanda cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün dedigi gibi egitim ile yolumuza devam etmek zorundayiz” dedi.



“Gençler 26 bin e-kitaba cep telefonundan ulasabilecek”

Trabzon’un kültür ve sanat hayatina katki saglamak için birçok projeyi hayata geçirdiklerine vurgu yapan Baskan Genç, “Ögretmenler yeni nesil sizlerin eserinizdir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ögretmenler günü vesilesiyle basögretmenimizi ve ahirete irtihal eden bütün ögretmenlerimizi rahmetle, minnetle aniyoruz. Ayni zamanda hain terör saldirisina kurban giden sehit Aysenur ögretmenimizi da rahmetle aniyoruz. Atatürk ögretmenlerin önemini su sözlerle anlatmis, ‘Bir millet ilim, anlayis ordusuna sahip olmadikça, savas meydanlarinda ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin o zaferlerin devamli sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla geçerlidir. Bu ikinci ordu olmadan birinci ordunun zaferleri sönük kalir.’ Iste gösterilen bu yolda yürüyerek, bu vatani çok daha ileri seviyelere getirmekle mükellef oldugumuz bilinciyle hareket ediyoruz. Bu manada sehrimizin kültür hayatina 22 basin yayinla katki sagladik. Müzeler açiyoruz. Hasanpasa Hamami’ni restore ettik. Burada ise 16 bin esere fiilen ulasabilecek bir yeri açtik. Ama ayni zamanda dijital yönü olan bir hizmeti sunuyoruz. Google’in onayladigi bir sistemle 26 bin esere gençlerimiz cep telefonlarindan ulasilabilecek. Buraya gelerek bu hizmetten yararlanacaklari gibi internet üzerinden de istifade edebilecekler” seklinde konustu.



“Okuyan sehir Trabzon sloganini gelistirmeliyiz”

Okuyan sehir Trabzon imajinin her yere yansitilmasi için açilan Gençlik Kütüphanesi’nin önemli oldugunu dile getiren Trabzon Valisi Ismail Ustaoglu ise, “Bu anlamli günde güzel bir açilisi yapacagiz insallah. Bu anlamli gün, bu günlere gelmemizin mimari olan çok kiymetli ögretmenlerimizin günü. Böyle anlamli bir günde ben basta beni bugünlere getiren çok kiymetli ögretmenlerimizin gününü tebrik ediyorum. Vefat eden ögretmenlerimize rahmet diliyorum. Ve en önemlisi de daha birkaç gün önce hain terör saldirisinda Gaziantep’de vefat eden Aysenur ögretmenimize de bir kez daha huzurlarinizda rahmet diliyorum. Ailesine bassagligi diliyorum. Estetik mimarisiyle Trabzon’umuza çok anlamli katki saglayacak olan bu kütüphanemiz insallah bu sehrin gençlerine, bu sehrin evlatlarina çok güzel hizmetler verecek. Hep diyoruz, Trabzon sanat, tarih ve spor sehridir. Artik bu tip kütüphanelerimizin yayginlasmasiyla beraber sunu da bizim söylememiz lazim. Trabzon okuyan sehir sloganini da gelistirmemiz lazim. Bunun için kütüphanesiz okul kalmasin kampanyamizla Trabzon’da bir ilki gerçeklestirdik. Her okullumuzu kütüphanelere kavusturduk. Artik okuyan sehir Trabzon sloganini da artik bu sehirde her yere yansitmamiz lazim. Trabzon’un tarihi kimligini yansitan, evlerini yansitan bir bina olmasi da bu hizmete ayri bir anlam katmis. Bu sehrin evlatlarina çok güzel bir hizmet, emegi geçenlere tesekkür ediyorum” diye konustu.

Açilis konusmalarinin ardindan Baskan Genç, protokol üyelerine kütüphanenin bölümlerini gezdirerek bilgilendirdi.

26 bin e-kitap bulunuyor

Pazarkapi Mahallesi’nde restore edilen üç katli tarihi binada hayata geçirilen dijital kütüphanede 26 bin adet elektronik kitap (e-kitap) ile 11 bin adet normal kitap bulunuyor. Kullanicilar e-kitaplara, kütüphanedeki ekranlardan, cep telefonlarindan ya da kisisel bilgisayarlarindan ulasabiliyor. Dijital kütüphane, elektronik kitap veri tabani sözlesmesinin imzalanmasinin ardindan 1 yil süreyle kullanicilarin erisimine açilacak. Kullanicilar elektronik kitap veri tabanina 7 gün 24 saat erisim imkâni bulacak. Elektronik kitap veri tabinda ki yayinlar PDF ve UPUB formatinda yer aliyor. Dijital kütüphaneye kullanicilar cep telefonlarina indirdikleri mobil uygulama üzerinden ulasabilecek. Sistem ayni anda bütün kullanicilara hizmet verecek sekilde dizayn edildi.

Kütüphanede; astronomi ve uzay, bilgisayar, çevre bilimleri, dil ve edebiyat, egitim, ekonomi ve finans, enerji, felsefe, psikoloji ve din, fizik, genel çalismalar, güzel sanatlar, hukuk, isletme ve yönetim, kimya, matematik ve istatistik, medya ve iletisim, mimarlik ve tasarim, mühendislik ve teknoloji, müzik, politika ve uluslararasi iliskiler, sosyoloji, spor, seyahat ve turizm, tarih, tarim ve biyoloji, tip gibi her alanda e-kitap formatinda ve normal kitap formatlarinda eserler bulunuyor.

Dijital kütüphanede, 6 adet okuma salonu, teknik birim odalari, danisma, idari bölüm, bir adet genel amaçli salon ile iki adet kafeterya bulunuyor.
Kaynak: İHA