Çavusoglu Açiklamasi 'Ayrimcilik Ve Dislama Küresel Olarak Artis Göstermekte'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, BM Medeniyetler Ittifaki Dostlar Grubu Bakanlari Toplantisindaki hitabinda, “Yabanci düsmanligi, göçmen karsitligi, Islam karsitligina olan yatkinliklar ve baska çesitlerdeki ayrimcilik ve dislama küresel olarak artis göstermekte” dedi.

Çavusoglu Açiklamasi 'Ayrimcilik Ve Dislama Küresel Olarak Artis Göstermekte'
Fas’in Fes sehrinde düzenlenen BM Medeniyetler Ittifaki Girisimi’nin 9. Küresel Forumu’na katilan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, BM Medeniyetler Ittifaki Dostlar Grubu Bakanlari Toplantisinda konustu.

BM Medeniyetler Ittifaki’nin insanlarin aci çekmesine neden olan bazi temel sorunlari ele almaya devam ettigini belirten Çavusoglu, “Zihinlerdeki ön yargilardan fiili ayrimciliga ve hatta nefret suçlarina kadar pek çok zorlukla su anda mücadele etmekteyiz” dedi.

Bu zorluklar karsisinda uluslararasi is birliginin daha somut hale getirilmesine ihtiyaç oldugunu vurgulayan Çavusoglu, “Hedefimiz daha etkin, daha etkili bir ittifak kurmak. Elbette buradaki 158 ülkenin katilimiyla birlikte açik bir sekilde güçlü bir küresel destegi de görmekteyiz. Ben herkesin huzurunda Türkiye adina söylemek isterim ki buradaki ortak amacimiza bir adanmisligimiz mevcuttur. Sevgili dostlarim su anda 17 yasinda olan bu ittifak iyi niyet üzerine ve iyimser bir bakis açisiyla kuruldu” ifadelerini kullandi.

“Günümüzde pek çok tehdit ve zorluk var ve bunlar sadece savaslarla kisitli degil”

Ittifak ilk kuruldugu zamanlarda o yillarda popüler bir söylem olan “medeniyetlerin çatismasi”nin söz konusu oldugunu hatirlatan Çavusoglu, “Neredeyse 20 yil önce Ispanya’yla birlikte bizler karsilikli bir müzakere yürütülebilecek, diyaloga ve karsilikli saygiya dayali bir girisim baslatmak istedik. Ittifak, zamanimizin en önemli baris girisimlerinden biridir. Hem mesaji hem de çalismalariyla birlikte katkilarini bu yönde sunmakta. Sunu lütfen unutmayalim halihazirda günümüzde pek çok tehdit ve zorluk var ve bunlar sadece devletler arasindaki savaslarla kisitli degil. Yabanci düsmanligi, göçmen karsitligi, Islam karsitligina olan yatkinliklar ve baska çesitlerdeki ayrimcilik ve dislama küresel olarak artis göstermekte. Bunlar da insanlarin ve devletlerin güvenligine ve barisina tehdit olusturmakta” dedi.



“Bu girisimin destegimize ihtiyaci var”

Ittifakin projelerine deginen Çavusoglu, “Ittifak, gençlik, egitim, göç ve medya gibi öncelikli alanlarindaki projeler araciligiyla ortak duygulari ve ortak eylemleri aktif bir sekilde tesvik ediyor. Bu girisimin destegimize ihtiyaci var. Hem kurumsal hem de mali olarak bu destegi vermek durumundayiz. Benim ülkem Türkiye kendi destegini ittifaka sunmaya devam edecektir. Zaten Istanbul’daki bölge bölgesel merkezin kurulmasi da bunun bir isaretidir. Halihazirda bu süreç devam etmekte” dedi.

Kaynak: İHA