'4'Üncü Dönem Yabancilara Yönelik Sartli Egitim Yardim Protokolü' Imzalandi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ve Avrupa Birligi arasinda “4’üncü Dönem Yabancilara Yönelik Sartli Egitim Yardim Protokolü” imzalandi.

Yabanci çocuklarin fiziksel ve ruhsal olarak gelismesine katki saglamak amaciyla Yabancilara Yönelik Sartli Egitim Yardim (YSEY) Programi 4’üncü dönem protokolü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ve Avrupa Birligi arasinda imzalandi. Bakanlik binasinda gerçeklestirilen imza töreninde konusan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Türkiye’nin Suriye’deki çatismalarinin baslangicindan bu yana, insani sorumluluk duygusuyla hareket ettigini belirterek, “Ikinci Dünya Savasindan sonra yasanan en büyük göç dalgasina sebep olan bu savasta Türkiye, siginmacilara yönelik insani yardim çalismalarina uluslararasi toplumun verdigi destege nispetle daha yüksek bir oranda katilmis ve kendi öz kaynaklarindan yaklasik 45 milyar dolar harcamistir. Bu bakis açisini Cumhurbaskanimizin ifadeleriyle de özetleyecek olursak, bizler hiç kimseyi etnik kimligi, dini ve kültürü sebebiyle geri çevirmedik. Tarihimizin, kültürümüzün ve inancimizin yükledigi bu görevi bundan sonra da yerine getirmeye devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

“Milli Egitim Bakanligimiza bagli okullarimizi ayirt etmeksizin tüm çocuklara açtik”

Çocuk haklarinin Türkiye ile Avrupa Birligi’nin en çok önem verdigi ortak degerlerin basinda geldigini vurgulayan Yanik, “Bakanlik olarak hane odakli yürüttügümüz tüm programlarimizda da çocuklarimizin egitimi ve refahi, öncelikli hedeflerimiz arasinda yer aliyor. Çocuk haklari konusundaki hassasiyetimiz ülkemizde yasayan tüm çocuklarin temel haklarindan yararlanabilmeleri için maddi manevi her türlü çabayi kapsamaktadir. Bu baglamda, düzensiz göç akinlarinin basladigi 2011 yilinda ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli çocuklarin, egitim hakkindan mahrum kalmamalari için ilk acil çözüm olarak Geçici Egitim Merkezleri’ni kurmustuk. Siginmacilarin kisa vadede ülkelerine dönebilecegi kosullarin olusmamasi üzerine, anaokullari dahil Milli Egitim Bakanligimiza bagli okullarimizi ayirt etmeksizin tüm çocuklara açtik ve Sartli Egitim Yardimi Programimizi, ‘Yabancilara Yönelik Sartli Egitim Yardimi’ adi altinda, en kirilgan durumdaki tüm çocuklari kapsayacak sekilde genislettik” dedi.



“Nihai hedefimiz kendi hayatlarini kendileri idame ettirecek imkanlari ve mekanizmalari siginmacilar için de kurmak”

Egitim sayesinde hayati idame ettirme ve yönetme imkaninin daha fazla arttigini ifade eden Bakan Yanik, sözlerine söyle devam etti:

“Nihai hedefimiz mümkünse kendi hayatlarini kendileri idame ettirecek imkanlari ve mekanizmalari siginmacilar için de kurmak. Dolayisiyla egitime erisim sürekliligi ve saglikli saglanmasi bu anlamda önemli bir katki olacaktir diye düsünüyoruz.”

Programin devaminda, imzalarin atilmasinin ardindan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik’a ve Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’a katilimci çocuklar tarafindan çiçek takdimi yapildi. Daha sonra ise program, hatira fotografi çektirilmesiyle son buldu.

Programa, Derya Yanik’in yani sira Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominics ve çok sayida çocuk katildi.

Kaynak: İHA