Bakan Vahit Kirisci 'Yusufeli Baraji'nda Su Tutma Islemi Toplam 309 Gün Sürecek'

Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci, yarin Türkiye’nin bir tarihe taniklik edecegini ve Yusufeli Baraji’nda su tutma isleminin baslayacagini belirterek “69 günün sonunda da insallah ilçe merkezi su altinda kaliyor olacak. Toplam 309 gün sürecek. Oldukça uzun bir süreç. 90 günlük bir bekleme süremiz olacak. Ondan sonra da insallah bizim elektrik deneme üretimi ve esas üretime de geçilmis olacak. Bizim tahmini takvimimiz 29 Mayis 2023” dedi.

Bakan Vahit Kirisci 'Yusufeli Baraji'nda Su Tutma Islemi Toplam 309 Gün Sürecek'
Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapimina 9 yil önce baslanan Türkiye’nin gurur projelerinden biri olan Yusufeli Baraji’nda yarin su tutma töreni öncesi son hazirliklarini görmek üzere ilçeye gelen Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci, basin mensuplarina açiklamalarda bulundu. Konusmasina Karkamis’ta bugün gerçeklesen terör saldirisinda hayatini kaybeden biri ögretmen biri ögrenci ve biri de vatandas olmak üzere 3 kisiye Allah’tan rahmet, yakinlarina bassagligi dileyerek baslayan Bakan Vahit Kirisci, yarin tarihe taniklik edeceklerini hatirlatti.

Bakan Vahit Kirisci “22 Kasim 2022 tarihinde Türkiye’nin en yüksek ve dünyanin da kendi kategorisinde 5. büyük barajinin su tutma törenine istirak edecegiz. Burada tutulacak sudan üretilecek elektrik ülkemiz için üretimde berekete dönüssün. Ülkemizin üretimini arttirsin. Insanlarimizin tarimsal üretim sonrasi nasil gida ihtiyaçlari varsa sanayimizin konutlarimizin elektrige ihtiyaci var. 558 MGW gibi bir kurulu gücü var. 1.9 milyar kilowat saat da elektrik üretim kapasitesi var. Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 2’si bu barajdan karsilanacak. Bu elektrik nüfusu 2,5 milyon olan Türkiye’nin 5.büyük kenti olan Antalyamizin elektrik ihtiyacini karsilayabilecek. Yine milli gururumuz Toggumuzun 750 bin adetinin enerji ihtiyacini karsilamasi açisindan oldukça önemli” seklinde konustu.

Baraj gövdesinin 275 metre ile 100 katli bir binaya es yükseklikte oldugunu kaydeden Bakan Kirisci “Böylesine muhtesem bir eser yarin hizmete girmis olacak, su tutulmaya baslanmis olacak. Çoruh nehri üzerinde çok sayida barajimiz var. Bu barajimiz kendisinden sonra gelen barajlar için de Yusufeli adeta bir emniyet sübabi gibi hizmet veriyor olacak; kendinden sonra gelen Deriner, Borçka, Artvin ve Muratli ki bu 4 barajin bugünkü üretimlerinin 695 milyon kilowatt saat daha fazla üretim yapabileceklerini ve elektrik üretim kabiliyetlerini bu manada bu kadar miktar arttirabileceklerini belirtmis olalim. Bir diger yönü itibariyle de tabi ki rusubatin diger barajlara gitmeden Yusufeli’nde tutuluyor olmasi o barajlarin ekonomik ömrünü de arttiriyor olacak. Su yerinde tutulmaz ise taskinlara neden oluyor malumunuz. Taskinla ilgili de etkileri azaltacak” diye konustu.



36 milyarlik dev yatirim

Bakan Vahit Kirisci, Yusufeli Baraji’nin Türkiye’nin iftihar edecegi bir proje oldugunu ve ilgili yüklenici firma ile DSI’nin hakkinin da teslim edilmesini istedi. Proje için toplamda 34 milyar liralik bir harcamanin yapildigini vurgulayan Bakan Vahit Kirisci “Bu para tabi sadece barajin insasi için degil örnegin 110 kilometre yol yapildi. Bu 110 kilometre yolun 69,2 kilometrelik kismi devlet il yolu olarak 40 kilometrelik kismi da köy yolu olarak yapilmis oldu. Bu yollar, tüneller için harcanan paralari da bunun içerisine katmamizda büyük yarar var. Bu baraji ve bu barajin insasindan dolayi bir durumu da ifade etmemiz de yarar var. Bu barajin insasi sirasinda yapilan tünel uzunlugudur, viyadüklerdir, köprülerdir Cumhuriyet tarihi boyunca 2002 yilina kadar sadece 50 kilometreden olusan tünel uzunlugu Türkiye’nin sadece bu barajda 62 kilometre yani bu bile tek basina bu barajin ne kadar anlamli, ne kadar önemli ne kadar mühendislik harikasi oldugunu ifade etmek bakimindan yerinde olur diye düsünüyorum. Tabi ki yollari yaptik, köprüleri yaptik, viyadükleri yaptik tünelleri yaptik ama ayni zamanda bu tür projelere bazen yerlesim yerlerinin iste oradan kaldirilmasini gerektirir. Bazen de bunlari hiç ihtiyaç duymazsiniz. Ama bu proje yerlesim yerini baska bir yere nakledilmesini gerektiren bir projeydi” dedi.



“Millet olarak, ülke olarak ne kadar iftihar etsek azdir”

Proje nedeniyle sular altinda kalacak ilçe merkezinde ve köylerinde yasayan vatandaslarin magdur edilmedigine dikkat çeken Bakan Vahit Kirisci, açiklamalarini söyle sürdürdü:

“Vatandaslarimiza çok çok konforlu hakikaten Türkiye’nin bu konut ve isyeri egitim yuvalari saglik tesisleri akliniza gelebilecek her alanda böyle çitasi standardi en üst düzeyde olan bir yerlesim yeri insasi da gerçeklestirilmis oldu. Tam 3 bin 205 konut bunun 507’si köylere ait geri kalanin tamami ilçe merkezindeki vatandaslarimiz kendi konutlari olacak. Yine bu konutlardan ayri 334 adet isyeri yapildi. Bununda 10 tanesi köylerde 324 tanesi bahsetmis oldugumuz ilçenin kendi merkezinde oldu. Hastanelerden, okullardan kamunun diger kurumlarini binalarindan onlardan da bahsettim. Vatandaslarimiz buralarda insallah konforlu bir sekilde yasayacaklar. Balkonlarina çiktiklarinda bu barajin bu barajin su tutmasiyla beraber tabir yerindeyse masmavi bir cephe önlerinde olacak. Gökyüzü mavi, barajin kendisi mavi saga, sola baktiklarinda da yesili görecekler. Muazzam bir manzara olusacak. Çevreci bir proje. Çünkü bu barajin kendi alani içerisinde kalan yani konutlari tasimiyoruz. Barajin kendi alanin içerisinde kalan 800 bin metreküp verimli topragi buradan alip daha önce 750 dekar olan ama bizim bu son çalismamizda bin 535 dekara çikardigimiz yerlesim alanini da tarim topragi olarak tasindi. 800 bin metreküp bunun altini çiziyorum. 5 bin 844 adet burada zeytin, dut ve diger agaçlar vardi. Bu agaçlar yine DSI ile Orman Genel Müdürlügü’nün müsterek çalismasiyla bulunduklari yerlerden alindi tekrar o yeni yerlesim yerine tasindi. 14 bin 250 adet eni agaç dikildi. 72 binin üzerinde de yine dikilecek fidanlarda birlikte tümüne baktiginizda 92 bin 344 adet agaç dikilmis ve bunlar artik göge dogru yükseliyor olacak. Buranin yesilligine yesillik katacak. Fiber optik altyapisindan, temiz içme suyuna kanalizasyonunda su aritma sistemlerine akliniza gelebilecek çagdas, modern sehirde en son standartlarda ne varsa bunlarin hepsi bu proje kapsaminda buraya Yusufeli ilçesine ve köylerine kazandirilmis oldu. Gerçekten millet olarak, ülke olarak ne kadar iftihar etsek azdir.”

Iki köy 9 gün sonra sular altinda kalacak

“Barajin 9 yil gibi bir sürede zor tabiat sartlarina ragmen tamamlanmis olmasi ve artik su tutulmaya baslanmis olmasi çok önemli” diyen Bakan Kirisci “9 günün sonunda buradaki Yeniköy ile Irmakyani köyleri 9 gün sonra suyun altinda kalacak. Bu köyün son haline görmek isteyenler bu 9 günlük sürede görebilirler. 69 günün sonunda da insallah ilçe merkezi su altinda kaliyor olacak. Toplam 309 gün sürecek. Oldukça uzun bir süreç. 90 günlük bir bekleme süremiz olacak. Ondan sonra da insallah bizim elektrik deneme üretimi ve esas üretime de geçilmis olacak. Bizim tahmini takvimimiz 29 Mayis 2023” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA