UAEA Baskani Grossi Açiklamasi 'Zaporijya Nükleer Santrali Sahasinda Kabul Edilemez Patlamalar Meydana Geldi'

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Grossi, dün aksamdan beri Zaporijya Nükleer Santrali çevresinden patlama sesleri duyuldugunu belirterek, "Zaporijya Nükleer Santrali sahasinda kabul edilemez patlamalar meydana geldi" dedi.

UAEA Baskani Grossi Açiklamasi 'Zaporijya Nükleer Santrali Sahasinda Kabul Edilemez Patlamalar Meydana Geldi'
Rusya’nin sik sik Ukrayna’nin altyapi tesislerini hedef almasinin ardindan Zaporijya Nükleer Santrali’nde patlama sesleri duyuldu. UAEA Baskani Rafael Grossi, dün gece saatlerinden sabaha kadar patlamalarin yasandigini ve muhtemel bir nükleer kazayi önlemek acil önlemlere ihtiyaç duyuldugunu söyledi.

Tesiste bulunan ekipten bilgi aldigini ifade eden Grossi, bazi binalarda, sistemlerde ve ekipmanlarda hasar olustugunu fakat su ana kadar yapilan incelemelerde nükleer bir risk bulunmadigini açikladi.

Can kaybinin yasanmadigi saldirilara iliskin degerlendirmelerin sürdügünü belirten Grossi, "Dün ve bu sabah ekibimizden gelen haberler son derece rahatsiz edici. Nükleer santral sahasinda kesinlikle kabul edilemez patlamalar meydana geldi. Bunun arkasinda kim varsa hemen durmali. Daha önce de defalarca söyledigim gibi atesle oynuyorsunuz” ifadelerini kullandi.

Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde güvenli bölge olusturulmasi için anlasmaya varilmasi gerektigini bir kez daha ifade eden Grossi, hem Ukrayna hem de Rusya tarafina çagrida bulundu. Anlasma saglanana dek pes etmeyecegini de vurgulayan Grossi, saldirilarin devam ettigi su günlerde uzlasmaya çok daha fazla ihtiyaç oldugunun altini çizdi.
Kaynak: İHA