Yargitay Baskani Akarca'dan 'Karadeniz Gazi Projesi' Degerlendirmesi Açiklamasi 'Türkiye'ye Lig Atlatacak Bir Proje'

Yargitay Baskani Mehmet Akarca, "Karadeniz Gazi Projesi" ile ilgili, "Milletimiz adina devletimiz adina çok büyük bir kazanim. Gerçekten de Türkiye’ye lig atlatacak bir proje. Onun için bu milletin, devletimizin projesi. Bununla hepimiz gurur duyuyoruz" dedi.

Yargitay Baskani Akarca'dan 'Karadeniz Gazi Projesi' Degerlendirmesi Açiklamasi 'Türkiye'ye Lig Atlatacak Bir Proje'
Yargitay Baskani Mehmet Akarca, Sayistay Baskani Metin Yener, Danistay Baskani Zeki Yigit, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin, Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskani Ibrahim Senel Zonguldak’in Çaycuma ilçesine bagli Filyos beldesinde çalismalari devam eden Karadeniz Gazi Isleme Tesisi’ni ve Filyos Limani’ni gezdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez ve TPAO Genel Melih Han Bilgin, heyete çalismalar hakkinda bilgiler verdi. Heyet seyir terasindaki sunumun ardindan saha gezisi gerçeklestirdi.

Filyos açiklarindan karaya çikacak olan gazin limandaki isleme tesisi insaatini gezen heyet ardindan gemiyle limana getirilen ve gazin borularla baglantisini saglayacak olan manifold tesisati hakkinda bilgiler aldi.

"Milletimiz için ekonomik anlamda büyük bir kazanim olacak"

Saha gezisi sonrasi gazetecilere açiklamalarda bulunan Yargitay Baskani Mehmet Akarca, 2023 yilinin ilk aylarinda milletle bulusacak olan gazin karaya çikarilacagi bölgeye geldiklerini söyledi.

Yargitay Baskani Akarca, projenin Türkiye’ye lig atlatacaginin altini çizdi. Karadeniz Gazi Projesi’nde büyük bir emekle çalismalarin sürdügünü hatirlatan Akarca, "Bugün ülkemizin ve milletimizin gurur kaynagi olan Türkiye Yüzyili’nin en önemli projelerinden dogalgazin çikarildigi yere geldik. Filyos Limani’na geldik. Enerji Bakanimiz, TPAO Genel Müdürümüz ve yetkililer bize gerekli açiklama ve sunumlari yaptilar. Büyük bir memnuniyetle gördük ki gazin çikarilmasina çok yakin noktadayiz. Insallah 2023 yilinin ilk aylarinda bakanimizin da ifade ettigi üzere milletimiz bu gazla bulusacak. Ülkemize ve milletimize hayirli olmasini temenni ediyorum. Emegi geçen basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere Enerji Bakanimiza, TPAO Genel Müdürümüze emegi geçen herkese çok tesekkür ediyoruz. Milletimiz adina devletimiz adina çok büyük bir kazanim. Gerçekten de Türkiye’ye lig atlatacak bir proje. Onun için bu milletin, devletimizin projesi. Bununla hepimiz gurur duyuyoruz. Bunu bir kez daha bunu yakindan müsahede ettik. 24 saat esasinda üç vardiya olarak burada büyük emekle özveriyle isçisinden mühendisine kadar genel müdürüne kadar herkes isinin basinda. Çok büyük bir özveriyle bunu yetistirmeye çalisiyorlar. Milletimiz için ekonomik anlamda çok büyük bir kazanim olacaktir. Basta bizi burada misafir eden ve gerekli açiklamalari yapan Enerji Bakanimiza ve TPAO Genel Müdürümüze tekrar tesekkür ediyorum" dedi.



"Ekonomik bakimdan bizim cari açigimizin azalmasina büyük katki saglayacaktir"

Danistay Baskani Zeki Yigit 2020 yilinin ortalarinda Sakarya Gaz Sahasi’nda kesfedilen gazin karaya çikartilacagi noktada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez ve TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin tarafindan bilgilendirildiklerini anlatti. Yigit, yapilacak çalismalarla yeni müjdeli haberler verilecegini ümit ettigini ve bekledigini belirterek söyle dedi:

"Bugün burada Filyos’ta Enerji Bakanimizin davetiyle bulunuyoruz. 2020 yili ortalarinda Bati Karadeniz Bölgesi’nde Sakarya Gaz Sahasi’nda kesfedilen gazin karaya çikacagi noktada bizleri bilgilendirdiler. Teknik bilgilerle desteklediler. Karaya çikis noktasindaki tesisin geldigi asamayi dogalgaz isleme tesisinin geldigi asamayi bizlere sahayi gösterdiler. Oradaki çalismalari gerçekten büyük gururla müsahede ettik. 2020 yilinin Temmuz ayiydi saniyorum, ilk müjdenin verildigi o tarihten bu yana çok kisa sürede bu gazin karaya çikmasinda ve karadaki isleme tesislerinin son asamaya gelmesinde emegi geçen isçisinden, mühendisine kadar en üst düzey yöneticisine kadar Bakanimiza kadar olan kademede görev yapan bütün görevlilerimize özellikle çok tesekkür ediyorum. Insallah önümüzdeki günlerde de yine tecrübeli teknik personeliyle ve sondaj gemileriyle yapacaklari çalismalar sonucunda milletimize yeni müjdeli haberler vereceklerini ümit ediyorum, bekliyorum. Bu proje hakikaten büyük bir proje. Sadece gazin halkimiza daha ucuz imkanlarla sunulmasinin yaninda ülkemize ve teknik personelimize, mühendislerimize kazandirdigi know-how teknik bilgi de önemli. Yine açik kaynaklardan bildigimiz ülkemizin petrol ve dogalgazda yabanci kaynaga bagliyiz. Yüzde yüze yakin bir oranda. Insallah bu gazin karaya çikmasiyla beraber bu bagimlilik biraz daha azalacak. Ekonomik bakimdan da bizim cari açigimizin azalmasina büyük katki saglayacaktir. Insallah ileride duyacagimiz müjdeli haberlerle daha da ekonomiye yansimalari olumlu yönde olacaktir. Ben tekrar bu projede görev alan bütün çalisanlarimiza, en alt kademeden en üst seviyedeki yöneticilerimize kadar hepsine ayri ayri milletimiz adina tesekkür ediyorum. Ülkemize hayirli ugurlu olsun."

"Projeyi tamamlanmadan sahada gördük, sahidi olduk"

Sayistay Baskani Metin Yener, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi’ndan güzel haberler duyma ümidinde oldugunu ifade ederek, "Ülkemizin bu büyük gurur projelerinden dogalgaz projesinin aktariminin yapilacagi Filyos Limani’nda Kanuni Sondaj Gemimizin önünde bize bu imkani verdigi için öncelikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanimiza tesekkür ediyoruz. Bir projeyi tamamlanmadan sahasinda görmenin ne kadar önemli oldugunu bugün bir kez daha sahidi olduk. Projeler bittikten sonra perde arkasinda mutfakta çalisan emegi bazen görmezden geliyoruz. Bugün bu mutfaktaki emegi bizzat gördük. Bu büyük projeyi ülkemize kazandirmasinda emegi geçen basta Cumhurbaskanimiz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanimiza, ekibine, santiyelerimizde çalisan mühendislerimizden isçilerimize kadar herkese tekrar tesekkür ediyoruz. Insallah önümüzdeki günlerde de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligimizdan da güzel haber duyma ümidiyle hepinize tesekkür ediyorum" dedi.



"Ülkemizi Süper Lig’e çikartan projeyi ziyaret etmenin firsatini yasadik"

Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin, “Ülkemize enerji ve teknoloji konusunda Süper Lig’e çikartan böyle bir projeyi ziyaret etmenin firsatini ve onuru yasiyorum. Ülkemize bu projeyi kazandiran basta Cumhurbaskanimiz ve en alt düzeydeki isçiye kadar hepsinin eline emeklerine saglik. Ülkemize ve milletimize hayirli olsun. Insallah yeni projeleri bekliyoruz bakanimizdan" diye konustu.



"Türkiye Yüzyili’nin çok saglam temeller üzerinde yükseldigini gösteren proje"

Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskani Ibrahim Senel de açiklamalarinda yerin derinliklerindeki dogalgazin 84 milyonun refahina yansiyacaginin altini çizdi. Türkiye Yüzyili’nin çok saglam temeller üzerinde yükseldigini ve en önemli proje oldugunu da hatirlatan Senel söyle dedi:

"Bugün burada ülkemizin gurur kaynagi mega projelerden birinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Burada basta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanimiz olmak TPAO Genel Müdürümüz ve burada çalisan yöneticilerimize saygilarimi sunuyorum. Binlerce yil denizin binlerce metre altinda yatan kaynagi bugün insanlarimizin, vatandaslarimizin refahina, huzuruna katki saglayan bir projeyi basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere tüm çalisanlara sükranlarimizi sunuyoruz. Bu ülkemiz açisindan çok önemli proje. Bu Filyos’la bulusacak olan yerin derinliklerindeki dogalgaz 84 milyonun dogrudan refahina yansiyacak bir proje. Türkiye Yüzyili’nin çok saglam temeller üzerinde yükseldigini gösteren ve en önemli proje. Ülkemizin en temel ekonomik sorunlu alanlarindan birisi enerji bagimliligimiz. Bu bagimlilik noktasinda bu proje bir çare olacak. Önemli bir sonuç doguracak. Ayrica bu projeye sadece bir enerji projesi olarak görmek de mümkün degil. Çünkü bu proje çok disiplinli bir proje. Bakanimiz ve genel müdürümüzden edindigimiz bilgilerle burada know-how da ediniyoruz. Burada biz ciddi bir kapasite olusturuyoruz. Ülkemiz adina ne kadar gurur duysak azdir. Her bir vatandasimizin bundan mutlu olmasi gerektigi kanaatindeyim. Zira burada hem karadaki çalismalar hem deniz derinliklerindeki çalismalar ülkemiz açisindan çok önemli bir tecrübe ve birikimi sagliyor. Bu daha önümüzdeki yillarda daha büyük projelerin habercisi oldugunu düsünüyorum. Tüm emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Ülkemiz ve milletimiz için hayirlara vesile olsun. Bugünkü buradaki yatirim Türkiye’nin son yillarda yaptigi en önemli projelerden bir tanesi. Bu bir vizyon isi. Ufkun ötesini görmekle ilgili bir proje. Ufku görenler için yeterli bir proje oldugunu düsünmüyorum. Sahada baktiginizda çok bir sey görmüyoruz. Yerin altinda çok ciddi, teknik, mühendislik çalismasi var. Tüm emegi geçenlere tesekkür ediyorum."

Ziyaretin anisina heyet Kanuni Sondaj Gemisi’nin önünde hatira fotografi çektirdi. Heyete günün anisina Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez tarafindan maket gemi hediye edildi.
Kaynak: İHA